28.1.2007

Laastarin käyttöpakko

Mtv3 kertoo meille tiukkaa asiaa EU:n puheenjohtajamaan edesottamuksista. Synkkää menneisyyttään häpeävä Saksa haluaa ulottaa kieltää natsisymbolit ja kansankiihotuksen "saksalaisella mallilla" koko unionin alueella. Kiellettyjä olisivat kirjainyhdistelmät, logot, liput ja laulut.

Maan oikeusministeri Birgitte Zypries aprikoi: "Meitä huolestuttaa äärioikeistolaisten lisääntynyt aktiivisuus ja mellakointi kaikkialla Euroopassa".

Juutalaisvainon kiistäjiä ja uusnatseja halutaan jäljittää "maasta toiseen".

Saksassa Hitler-tervehdyksestä seuraa Saksassa aina sakkoja tai vankeutta. Harmillisesti uusnatsit - nuo kekseliäät veikot - alkoivat kiertää kieltoa tekemällä tervehdyksen kämmenen sijasta peukalolla, etusormella ja keskisormella. Lainsäätäjällä ei mennyt kuitenkaan peukalo, etu- tai keskisormi suuhun. Ei aikaakaan, ennenkuin uudet eleet oli tehty laittomiksi.

Kaljupäiden oli keksittävä uusia keinoja. Ja leikki näyttää jatkuvasti monimutkaistuvan. Symboliikka on mennyt niin vaikeasti tunnistettavaksi, että "..poliisien joukossa on erikoiskoulutuksen saaneita asiantuntijoita, jotka osaavat erottaa kielletyt sallituista. Epäselvissä tilanteissa tulkinta-apua antavat poliittisia rikoksia tutkivat suojelupoliisit ja perustuslain loukkauksien selvittämiseen erikoistuneet virkamiehet."

Osa on alkanut tatuoida kiellettyjä symboleja sellaisiin paikkoihin, jotka ovat tavallisesti vaatteiden peitossa. Niinpä "poliisit riisuttavat äärioikeistolaisilta mielenosoituksissa vaatekappaleita, joissa on tai epäillään olevan kiellettyjä tunnuksia." Hävyttömimmät tatuoivat hakaristinsä kaljuun päälakeensa. Zypries ja kumppaninsa asettivat vaatimuksen, jonka mukaan moiset tunnukset on "peitettävä laastarilla".

Ei ole helppoa saksalaisella uusnatsilla. Entäpä meillä?

Jos Saksa saa tahtonsa läpi, uusien symbolikieltolakien nojalla olisi välttämätöntä kieltää kaikki sellaiset asiat, joissa kirottu hakaristi näkyy. Miten käy tällöin Vapaudenristille? Tai Mannerheim-ristille? Niissähän möllöttää ihka-aito hakaristi.

Kittilän sankarivainajien muistomerkki : kielletään. Tai ainakin laastaroidaan. Mikkelin ja Vaasan kaupunkien vaakunat: pois vaan. Hyvän tarkoituksen vuoksi. Härskeimmät hakaristin käyttäjät, eli sellaiset kuin Vapaudenristin ritarikunta tahi Suomen Presidentitär lippuineen pitäisi kait laittaa linnaan tekojaan häpeämään.

Noh, leikki sikseen.

Lait ovat ihmisten tekemiä, ja ihmiset ovat eteviä sorvaamaan lakeihin erilaisia "..toisaalta rangaistavaksi ei katsota.."-rakenteita. Näin kävisi varmasti nytkin. Mutta symbolijahti pakottaa esittämään seuraavan kysymyksen: onko tässä kissa ja hiiri -leikissä mitään järkeä?

Jostain kumman syystä Saksan lainsäädäntöpoukkoilusta tulee selkeä mielleyhtymä Panu Kailan Talotohtori-kirjaan. Panu omistaa - kelpo tohtorin tavoin - huomattavan osan kirjastaan erilaisille "talojen sairauksille". Muun muassa homeongelmille.

Panun viesti on selkeä: Pahin "sairaus", joka taloa voi kohdata on homeongelma. Kun taloon ilmestyy hometta, on aina läsnä kaksi tekijää - rakenteisiin päässyt kosteus sekä puutteellinen ilmanvaihto. Erilaisia sienityyppejä on toki monia, vaikkapa Serpula lacrymans - itkevä luikertelija sekä Coniophora - kellarisieni. Ikäviä, terveydelle vaarallisia tunkeilijoita. Ne voivat asettua taloksi tuhannen erilaisen teknisen syyn vuoksi, mutta aina homeiden synty voidaan pelkistää kahteen tekijään - kosteuteen ja ilmanvaihdon puutteeseen.

Jos omistat hometalon, sinulla on ongelma. Tiedät, että sinun on tehtävä ongelmalle jotain. Hometta ei voi lailla kieltää, koska home ei yksinkertaisesti välitä siitä, mitä lakikirjassa sanotaan.

Home on.

Home pysyy.

Voit yrittää myrkytystä. Kivihiilitisleet, myrkkysuolat, pentakloorifenoli eli PCP - kaikki tehty tätä tarkoitusta varten. Ja kaikki yhtä hyödyttömiä, jos homeen aiheuttavia syitä ei korjata.

Voit yrittää peittää homeen. Antaa kaikille talossa olijoille mahtikäskyn: "kun kohtaatte hometta, pitää teidän laittaman sen päälle laastari". Tästä on apua, mutta vain hetkeksi aikaa. Eräänä päivänä huomaat, että siinä, missä ennen oli laastari, on nyt huikean paksu, itiöitä kaikkialle levittävä homekasvusto.

Olet pulassa. Siihen asti, kunnes

a) selvität itsellesi ne syyt joista home johtuu sekä
b) korjaat talosi rakenteelliset viat, jotka sinut pulaan johtivat.

Rinnastan natsismin rasismiin ja edelleen rasismin homeongelmaan. Kummankaan läheisyydessä ei voi pidemmän päälle asua. Ilmeisen analogian perusteella kysymme: mitkä syyt aiheuttavat rasismin? Mistä rasismi johtuu?

Johtuuko rasismi siitä, että Presidentin lipussa on hakaristi?

No ei.

Entä johtuuko rasismi siitä, että saksalaisen uusnatsin perseeseen on tatuoitu hakaristi?

Tuskin.

Entäpä siitä, että joukko ulkomaalaisia ja kantaväestöön kuuluvia ottaa ensin kunnolla yhteen ja saa sitten aikaan koston kierteen, huipentuen kirveiden, rautaputkien ja muiden astaloiden heiluttamisen lisäksi asuntoon tunkeutumiseen? Tappouhkauksineen?

Mahdollisesti.

Jos yksi homeen aiheuttava tekijä on vesi, niin yksi rasismia aiheuttava tekijä on pelko. On merkityksetöntä, onko pelko aiheellista vai aiheetonta. Pelko on jotain, jolla ei ole konkreettista muotoa. Ja se on totta niin kauan, kun sen itse uskoo olevan totta.

Olen aikaisemmin kirjoittanut suomalaisen median harjoittamasta itsesensuurista. Monta kertaa. Ymmärrän hyvin sen, miksi media välttelee etnisten ryhmien mainitsemista rikosuutisissaan. Ymmärrän kuitenkin myös sen, että kun tämä käy lukijalle ilmi, vaikutus on alkuperäiseen tarkoitukseen nähden muuttuu päinvastaiseksi. Pelko kasvaa. Epäluottamus omiin, aikaisemmin luotettuina instituutioina pidettyihin tahoihin kasvaa. Pelkoa ei voida poistaa sillä, että jätetään kertomatta ne asioita. Pelkoa voidaan poistaa kertomalla, mitä pelkoa aiheuttaville asioille tullaan tekemään. On kuitenkin päätetty toisin. Tunnetuin seurauksin.

Ksenofobia voimistuu Euroopassa. Lähes kaikissa maissa on jo "äärioikeistolaisiksi" ja "fasistisiksi" leimattuja puolueita tai ryhmittymiä. Ruotsikaan ei ole poikkeus. Mitä enemmän muukalaisia, sitä enemmän näillä puolueilla on kannattajia. Enkä ihmettele asiantilaa lainkaan.

On vaikeaa käsittää niiden ihmisten ajatusmaailmaa, jotka kieltäytyvät näkemästä hyvin ilmeistä syy-seuraus-suhdetta: jos maahan tuodaan kantaväestön kanssa ristiriitoihin ajautuvaa ulkopuolista väestöä, maahan syntyy "äärioikeistolainen" ja "fasistinen" puolue. Mitä enemmän kyseistä väestöä tuodaan, sen suuremmaksi kasvaa kyseisen puolueen kannatus.

Ehkä näiden vailinaisesti ajattelevien ihmisten maailmantuska on liian suuri. Ehkä he kärsivät niin paljon maailman eriarvoisuudesta, että he eivät välitä niistä seurauksista, joita heidän valintansa saavat aikaan. Ehkä he eivät näe, että he saavat toimillaan aikaan sitä, mitä he eniten pelkäävät.

Vähemmistövaltuutettumme Mikko Puumalainen on todennut: "Rasismilla on hyvin suuri räjähdyspotentiaali pienemmässäkin mittakaavassa. Eurooppalaisessa arjessa on olemassa rasistisia latauksia, jotka yksittäisetkin teot voivat räjäyttää." Jos näin todella on, niin onkin kysyttävä, miksi näin vaarallisen asian kanssa sitten oikein flirttaillaan? Jos kahden pikkunilkin "rasistinen takaa-ajo" ja sen epäonniset jälkiseuraukset sytyttävät tuleen suuren osan Pariisia, niin mitä onkaan vielä odotettavissa? Täällä meillä? Suomessa?

Ehkä syiden ja seurausten rationaalinen pohdinta on liian ahdistavaa. Quottaan yhtä vanhaa tekstiäni, sopii tähän kohtaan hyvin:

Kukaan ei jaksa olla oikeassaolijoiden seurassa. Varsinkaan, jos nämä todella ovat oikeassa. Pehmeiden tuntemusten ja "fiilismaailman" mukavuus voitaa kylmän ja loogisen maailman mennen tullen. Voi olla juuri niin positiivinen kuin huvittaa, kaikki näyttää aurinkoiselta. Loogisen ihmisen maailmankuva on synkempi. Näin siksi, koska maailma ei ole meitä varten perustettu puuhapuisto, jossa kaikilla pitäisi olla kivaa hupia koko ajan taukoamatta.

Maailma on äärimmäisen julma ja raaka paikka, jossa kaikki kilpailevat keskenään. Yksilön etu käy kaikken muiden edelle. Se, että ihmiset ovat muodostaneet ympärilleen näennäisen rauhallisia yhteiskuntia, ei juuri muuta asiaa. Me olemme yhdessä siksi, koska näin me voimme riistää muita ryhmiä enemmän. Jos jonkun pitää päästä siinä leikissä hengestään, niin mitä sitten?

Looginen ihminen tajuaa maailman raadollisuuden ennemmin tai myöhemmin. Epäonnekseen. Kun tajuaa, että maailmassa on osapuilleen yhtä monta mukavaa ja mätää asiaa, voi pettymyksen peräaalto olla aika raju.

Näin.

Kateus ja viha ovat aina ollut olemassa. Rasismi tuo näihin aivan oman ulottuvuutensa. Rasismi on vihan katalyytti. Ja sen vipuvoima suuri. Ehkä meille jopa liian suuri. Ehkä meidän ei pitäisi leikkiä tällä asialla. Ehkä meidän tulisi luopua "rusinat pullasta"-ajatusmaailmastamme ja myöntää se, että liian erilaisten ihmisten pakotettu yhteensaattaminen lisää rasismia.

Kaila toteaa vielä homeesta: "Lahottajasienet eivät ole vihollisia, joita vastaan on kamalin myrkyin taisteltava". Jos rakenne halutaan pitää homevapaana, on vain huolehdittava siitä, ettei siihen pääse vettä. Tai jos pääsee, vedestä on voitava päästävä nopeasti eroon. Ehkä meidän pitäisikin miettiä, miten saamme rakennetuksi talon, jossa hometta ei ole lailla kielletty, vaan jossa homeen synty on ennaltaehkäisty.

-- lot

ps: Todettakoon nyt tässä vaiheessa selvyyden vuoksi, että lot ei sympatiseeraa natsismia. Lot yrittää ymmärtää niitä syitä, joiden takia natsismi nousi silloin ja miksi se nousee taas. Jos me emme ymmärrä silloisia syitä synkkien ideologioiden läpimurtoon, emme ymmärrä myöskään tule käsittämään vastausta tulevaan kysymykseen "miksi tässä taas kävi näin?".

ps2: suositeltavaa jatkolukemista: Tuuliblogin Kansallissosialismia vai Jihadia? - Ei kumpaakaan, kiitos.

8 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Todella hyvä kirjoitus. Ei oireiden laastarointi paranna itse sairautta. Soisi vain päättäjienkin tämän ymmärtävän.

Täytyy itsekin käyttää joskus tuota hometalo vertausta ihmisten kanssa nykyisestä mulcu - politiikasta keskustellessa.

reino kirjoitti...

Loistava tuo laastarikuva.

Joo, ei tuollainen hysteeristen lakien säätäminen auta mitään. Mitä enemmän johonkin symboliin kasataan arvolatauksia yrittämällä kieltää se tms. niin sitä voimakkaammaksi se tulee.

Oikea suhtautuminen olisi tietysti, että jos sulla nyt sattuu olemaan hakaristi tatuoituna otsaan, niin omapahan on häpeäsi.

Anonyymi kirjoitti...

Toisaalta tästä seuraa että laastari nousee uusnatsien symboliksi...

Laastarit kiellettävä !

Dr. Doctor

lot kirjoitti...

Hyvä huomio, dr Doctor..

Samoin kaljun "käyttö" voitaisiin kieltää sen sisältämien ilmeisten rasististen latausten vuoksi. Kaljun päälle voitaisiin vaikka lätkäistä VIHTA (=ValtIon Hyväksymä TAsa-arvotupee).

Jos herrat uusnatsit olisivat tosi ovelia (ja mikseivät he olisi), niin he alkaisivat käyttää jotain sellaista jo olemassaolevaa symbolia, jonka käyttöä ei mitenkään voitaisi ajatella kiellettävän. Vaikkapa punaisen ristin logoa tahi Coca-Colan etikettiä.

Tai mikä vielä parempaa, sitä pyörätuolimerkkiä, joka on invavessojen ovissa.

Ei siinä auttaisi mikään. Kun "poliittisia rikoksia tutkivat suojelupoliisit ja perustuslain loukkauksien selvittämiseen erikoistuneet virkamiehet" olisivat lausuntonsa antaneet, olisi invavessakyltit olisi pakko käytöstä poistaa. Korkeina roihuina palaisivat ne yölliset roviot, jolle kaikki vessanovet joukolla raahattaisiin. Ikuisesti tultaisiin tuo yö muistamaan.

Toilettezeichennacht:ina.

Anonyymi kirjoitti...

Hyvä kirjoitus.

Mutta niinkuin tuolla toisaalla sanoin, humanismi kasvaa humanismista ja sillä voi perustella mitä vaan.

Tunnen moisia ihmisiä muutaman ja heidän kanssaan saa kyllä väitellä. Loppukaneettina minulla on yleensä ollut: "Minä en voi uskoa että sinä uskot tuohon."

Mutta kiva maailmankuva on paljon kivempi kuin sellainen synkkä ja ylisyvällinen paskanjauhanta. Pelimies ei kato, hei jaksa tollasista loppupeleissä taakkaa ottaa.

Myönnettävä on että itse turhan helposti lipsuu aina apokalyptisten skifistelyiden partaalle. Olen jo moneen kertaan miettinyt mitä teen ensimmäisenä kun zombit hyökkäävät.
Ensiksi käyn pelastamassa sen yhen akan joka käy aina spinningissä. En ole tosin vielä löytänyt sopivanhintaista kevlar-asukokonaisuutta. Minä sentäs tiedostan omat taipumukseni ja osaan ottaa ne huomioon mielipiteissäni. En hakkaa graniittiin omia mielipiteitäni.

En ymmärrä miksi ihmistä pidetään jotenkin täysin henkisenä ja porsliinisena olentona noin ylipäätään. Olenko minä ainut joka näkee tässä ristiriitaa? Ja jos en ole, voisiko joku kertoa minulle miten opittu rasistinen käytös jotenkin on ei-inhimillistä käytöstä? Milloin ihmiset lakkaavat näkemästä asiat hyvinä ja pahoina ja alkavat nähdä syitä ja seurauksia?

No tuosta tilityksestä varmaan joku ajattelee että koneeksiko tässä pitää ruveta. Ei, mutta inhimillisyyden suurin saavutus on pystyä olemaan tasapainossa tunteidensa kanssa. Minun mielestä.

Jukka Aakula kirjoitti...

Saksalaiset ovat aina samallaisia öykkäreitä. Joko ne haluavat tappaa juutalaisia tai sitten ne haluavat tuhota suomalaisten oikeuden käyttää omia symbolejaan.

Vastenmielistä jengiä.

Olisi ollut hauska nähdä kuinka moni tuohonkin suursaksalaiseen ideaan olisi Suomessa taipunut. Nythän ne perääntyivät kuten aikoinaan Lapista.

Asiaa eri mieltä olemisesta

Arawn kirjoitti...

Lot: 'Osa on alkanut tatuoida kiellettyjä symboleja sellaisiin paikkoihin, jotka ovat tavallisesti vaatteiden peitossa. Niinpä "poliisit riisuttavat äärioikeistolaisilta mielenosoituksissa vaatekappaleita, joissa on tai epäillään olevan kiellettyjä tunnuksia."'

Onko tuo lainauksesi alkuperäinen? Sen mukaanhan tunnukset ovat vaatteissa eivätkä ihossa. ;)

lot kirjoitti...

arawn: näyttäisit olevan täsmälleen oikeassa.

Vieläkin kehnompaan valoon olisit voinut minut saattaa huomauttamalla siitä, että tekstissä referoidun Saksan oikeusministerin nimi ei olekaan Birgitte vaan Brigitte!

:)

Onneksi tarinallamme on onnellinen loppu: Birgitet (vai Brigitet??) saksan maalla ovat päättäneet, että hakaristi ei ollutkaan niin paha juttu, että siitä nyt pitäisi erityistä meteliä nostaa. Hassut hindut kun eivät oikein tykänneet, että heille ilmeisen rakas ja hyvinwörkkivä uskonnollinen symbooli olisi kielletty.