12.6.2006

9 % somaleista käy töissä

Valitettavasti alkuperäiseen laskelmaan on pujahtanut virhe - somaleiden määrä vuoden 2005 Suomessa ei ole 8600 vaan 4704. Tällä luvulla laskettuna päädytään tulokseen: 9% somaleista käy töissä. Pahoittelen epätarkkuuttani ja kiitän aktiivisia lukijoita korjauskehoituksesta.


Alkuperäinen artikkeli:

Työministeriön laskelmien mukaan somaleiden työttömyysaste on 62 prosenttia. Samaan aikaan suomalaisten työttömyysasteeksi ilmoitetaan 8 prosenttia.

Mitä nämä luvut pitävät sisällään? Ovatko suomalaisten ja somaleiden työttömyysasteiksi ilmoitetut luvut yhteismitallisia? Voidaanko päätellä, että somaliväestöstä (100 - 62 =) 38 prosenttia käy töissä?

Katsotaanpa.

Somaliväestön työvoiman suuruudeksi on ilmoitettu 1159 ihmistä. Tämä on 13 prosenttia 8600 ihmisen väestömäärästä. Vastaavat luvut suomalaisille ovat 5200000 ja 50 prosenttia.

Seuraavassa taulukossa on vertailtu eri ryhmien työttömyystunnuslukuja sekä laskettu, kuinka suuri osa väestöstä on töissä.
Taulukosta käy ilmi, että suomalaisista noin puolet (45,9 prosenttia) käy töissä. Vastaavasti somaleista joka kahdeskymmenes (5,1 prosenttia) käy töissä.

Ero alkuperäiseen ajatukseen 38 prosentin työllisyysasteesta on melkoinen. Ero johtuu siitä, että somaliväestön työvoimaan kuuluvien henkilöiden osuus koko väestömäärästä on paljon alhaisempi kuin suomalaisten vastaava osuus.

Vielä muutama sana Suomea uhkaavasta työvoimapulasta. Mikäli oletetaan, että suurten ikäluokkien työmarkkinoilta poistuminen synnyttää tuhat avointa työpaikkaa, tarvittaisiin yllämainittujen lukujen valossa Suomeen (8600/440*1000) 19526 somaliväestön edustajaa. Tämä on jyrkässä ristiriidassa sen seikan kanssa, että nyt jo on esitetty huolestuneita puheenvuoroja huoltosuhteen heikentymisestä sekä samaan aikaan tarjottu pakolaisjärjestelmän hyödyntämistä osaratkaisuna tulevaan työvoimapulaan.

Somaliväestöstä ei ole Suomen työllisyysongelmien tai huoltosuhdevinouman ratkaisijaksi. Vaikutus on päinvastainen.

-- lot

15 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Lisää linkki kommentteihin
Suomi24

Anonyymi kirjoitti...

Kakkaa. Väite, että vain puolet suomalaisista käy töissä, on kakkaa. Sen mukaan joka kerrostalon pihalta puolet parkkipaikoista tyhjenee päivittäin. Ei siltä näytä. Joka päivä 85 % autoista lähtee työpaikoille. Taloihin jää vain muutamia kotirouvia lapsineen ja jokunen työtön.

Anonyymi kirjoitti...

Ja lisään vielä, että kakkaa on myös väite, että vain 5 % somaleista käy töissä. Oletko koskaan käynyt Espoossa Inexin keskusvarastolla, josta S-ryhmän kaupat tilaavat elintarvikkeensa? Pelkästään siellä, yhdessä talossa, työskentelee n. 100 somalia. Että sen mukaan.

Anonyymi kirjoitti...
Blogin hallinnoija on poistanut tämän kommentin.
Anonyymi kirjoitti...

kakka väitteelle

Mistä sinä tiedät, että kaikki ovat somaleja. Osa heistä on varmasti sudanilaisia, etiopialaisia, kenialaisia, kongolaisia, nigerialaisia ja ghanalaisia.

Anonyymi kirjoitti...

ASDF: Ei INEXillä ole sataa somalia mitenkään töissä, muutama kymmen korkeintaan. On siellä muitakin mamuja kun somaleita. Kaikesta huolimatta yli 90% INEXiläistä on suomalaisia, duuni on kuitenkin sen verran vaativaa, ettei se keskivertovässyköille sovi.

lot kirjoitti...

laskelma siitä, että puolet suomalaisista käy töissä ei ole kakkaa vaan asiallisin lähdeviittein perusteltu väite. Kerrostalon autonomistajien lisäksi Suomessa on runsaasti vauvoja, koululaisia, lukiolaisia, opiskelijoita sekä vanhuksia. Myös työvoiman ulkopuolella olijoita.

Inex:n keskusvarastolla en ole koskaan käynyt. Väitteesi siitä, että siellä työskentelisi sata somalia (siis neljäsosa kaikista työssä olevista somaleista) ei tunnu uskottavalta. Varsinkaan, kun et esitä minkäänlaisia perusteluja.

Anonyymi kirjoitti...

Logiikka virhe tuossa laskussa. Ei Somalian kansalaisten työvoimatilastoa voi suhteuttaa kaikkiin Suomessa asuviin somaleihin, joista osalla on Suomen kansalaisuus

Anonyymi kirjoitti...

Tossa sun laskussas on edelleen virhe:D:D Suomen kansalaisuuden saaneista somaleista kuuluu suurempi osa työvoimaan, kuin Suomessa oleskelevista somaliankansalaisista.

Anonyymi kirjoitti...

Otsikossa on virhe mikset vaihda sitä? "9% somalian KANSALAISISTA Suomessa käy töissä", somaleita kun Suomen kansalaisuuden saaneetkin ovat.

lot kirjoitti...

Otsikkoa ei voi vaihtaa, koska postausten urlit muodostetaan otsikoista. Mutta jos tälle sivulle eksyy, niin kyllä tuon punaisen tekstin pitäisi kertoa ihmisille, mikä on oikea luku..

lot kirjoitti...

Anon: "Suomen kansalaisuuden saaneista somaleista kuuluu suurempi osa työvoimaan, kuin Suomessa oleskelevista somaliankansalaisista."

Ehkä kehität jostain kyseiset luvut? Itse en moista statistiikkaa mistään löytänyt.

Anonyymi kirjoitti...

Kumma ettei tuota lähteistä löytyvää osoitetta ole olemassa. Muutenkin saa käsityksen että tää kaikki skeida tääl on sun omia mielipiteitä eikä niillä oo mitää faktapohjaa. Harmillista että osalla suomalaisista on samanlaisia mielipiteitä sun kanssa.

lot kirjoitti...

Katsos vain, mol on poistanut alkuperäisen dokkarin. Kiitos, että ilmoitit asiasta.

Täältä löytyy samainen paperi: LINKKI

Alkuperäinen laskelma oli tehty vuoden 2005 luvuilla. Tässä nyt lähettämässäni linkissä luvut ovat siis vuodelta 2006. Näyttää muuten siltä, että somalien työttömyysluvut ovat vielä rumempia kuin ennen.

Kirjoitit: "..tää kaikki skeida tääl on sun omia mielipiteitä eikä niillä oo mitää faktapohjaa."

Täällä on toki omia mielipiteitäni. Sikäli kun voin, perustelen niitä faktoin. Aina se ei ole mahdollista. Mutta toisaalta, jotkut eivät tunnu vakuuttuvan, vaikka asia kuinka hyvin heille perusteltaisiin.

Anonyymi kirjoitti...

Tässä olisi herralle nautinnoksi:

http://alastonsuomi.com/joghan/images/499231