27.4.2006

0,7% bruttokansantuotteesta

Jos Suomen tilannetta verrataan Oy Suomi Ab -nimiseen yritykseen, niin näyttää siltä, että SDP:n kansanedustaja Kimmo Kiljunen on työntämässä 0,7% yrityksen liikevaihdosta johonkin muuhun kuin yrityksen oman toiminnan kehittämiseen.

Pitäisiköhän Kiljusen ensin laskea, kuinka paljon Oy Suomi Ab:n liikevoitto on, ja alkaa vasta sitten höylätä siitä siivuja muiden maiden kansalaisten riemuksi? Liikevaihdon ja liikevoiton ero kun on huomattava. Otetaan esimerkki: Hypoteettisen yrityksen liikevaihto saattaa olla esim 1 Meur. Varsin tyypillinen liikevoittoprosentti on 10%. Tällöin kulujen jälkeen viivan alle jää 100000 eur. Eli sata tonnia käytettäväksi investointeihin sekä osakkaille sekä säästettäväksi pahan päivän varalle.

Kiljusen mallilla laskettuna avustuksiin käytetään 0,7% x 1Meur = 7000 eur. Tämä luku onkin yhtäkkiä 7% siitä, mitä yritys on vuoden aikana tuottanut.

Yksikään yritys ei lahjoita noin vain pois seitsemää prosenttia liikevoitostaan. Ei yksikään. Ainakaan, mikäli yritys haluaa pysyä hengissä seuraavankin tilikauden aikana.

-- lot

2 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Suomi ei ole yritys. Valtiota ei voi johtaa kuten yritystä. Yrityksen tavoitteena on tuottaa voittoa. Valtion ei.

0.7% tavoite edellyttää muistaakseni noin sadan euron lisäpanostusta vuodessa per nuppi. Se on pieni raha koko verotaakkaan nähden. Siitä vaan, minullakin, työttömällä, on siihen varaa.

lot kirjoitti...

Kiitos kommentistasi. Tarkennetaan "noin sadan euron lisäpanostusta" seuraavasti:

- Työttömät eivät osallistu bkt:n kasvattamiseen. Pitää tarkastella työllisiä, joita Suomessa vuonna 2005 oli 2365000 kpl. (stat.fi)
- BKT vuonna 2005 oli 155 miljardia euroa. (stat.fi)

0,7% BKT:stä on 1,085 miljardia euroa. Tämä jaettuna työllisten määrällä on 459 euroa. Ei mikään ihan pieni summa. Ja siksipä Suomi ei 0,7%-kerhoon kuulukaan.

Suomi ei ole liikeyritys, siinä olet oikeassa. Mutta aivan samat ankarat talouden lait ohjaavat niin liikeyrityksiä kuin valtioitakin. Rahoja ei voi syytää vastikkeetta minne sattuu. Muuten ollaan ennemmin tai myöhemmin tilanteessa, jolloin ei enää ole rahaa, mitä syytää.

-- lot