28.4.2007

Astrid Thors, osa II

Maahanmuuttoministeri Astrid Thorsin mukaan Suomeen tarvitaan ulkomailta vuosittain vähintään 10 000 uutta työntekijää. Siis vähintään.

Niinkuin aina, valtiontaloudenpidon - niinkuin kaiken muunkin taloudenpidon - pitäisi perustua tosiasioiden tunnustamiseen. Eikös se Paasikivikin tosiasioista joskus puhua höpäjöinyt? On siis hyvä perustaa uusien työntekijöiden haaliminen lähihistoriaan, ja tarkastella, kuinka sujuvasti maahanmuuttajat ovat työllistyneet.

Ei siis muuta kuin laskemaan. Kysymyksemme kuuluu näin: Monenko ihmisen pitää ylittää raja, jotta maamme saa kymmenentuhatta uutta työntekijää? Oletetaan, että työntekijät haalitaan vaikkapa Iranista - tuosta uhmakkaasta ja pontta uhkuvasta, joskin hiekkapitoisesta öljyvaltiosta.

Hieman lukuja: Tilastokeskuksen mukaan Suomessa oli viime vuonna 2602 iranilaista. Heistä puolestaan kuului työvoimaan 928. Työvoimasta oli työttömänä noin 54%. Töissä oli 928 x (100%-54%) = 427 ihmistä.

Eli 2602 iranilaisista 427 kävi töissä.

Sama prosentein: 16 % iranilaisista kävi töissä.

Ja kääntäen: 84 % iranilaisista ei käynyt töissä. Yhtä työssäkäyvää kohden on viisi ei-työssäkäyvää.

Jos sovellamme tätä matematiikkaa Astridin toivetilaan, niin se tarkoittaa sitä, että jos alamme paikata uhkaavaa työvoimapulaamme Iranista, on kymmenentuhannen työntekijän saamiseksi sikäläisiä otettava kuusikymmentätuhatta.

Somalialaisia työntekijöitä vastaavasti laskettuna 71000.

Irakilaisia 73000.

Kalliiksi tulee. Vähän ahtaaksikin. Ei tämä nyt niin iso maa ole.

Kiinalaisten lukemat näyttävät paremmilta. Tai siis riippuen tietysti katsantokannasta. Heitä tulisi vain karvan verran yli kaksikymmentätuhatta.

On tietenkin pohdittava myös sitä, että miksi emme voisi samalla vaivalla teettää töitämme Kiinassa sijaitsevilla kiinalaisilla. Se kun olisi halpaa touhua se. Tiesitkö muuten, että kiinalaisen elokuva-avustajan voi palkata yhdellä eurolla päiväksi hommiin? No nyt tiedät.

Se, onko "työntekijöiden" maahantuonnissa yhtään mitään järkeä, on kiistanalaista. Ehkä asiasta olisi hyvä kiistellä vähän enemmän. Jää nähtäväksi, otetaanko maahanmuuttoministeriössä Heidi "rekrytointipisteitä Afrikkaan" Hautalan linja käyttöön. Toivon, että Astridilla on päässään enemmän järkeä ja vähemmän aatoksia vihreitä.

On tietysti mahdollista, että maahanmuuttajien työllistymistä toivotaan tuoreessa maahanmuuttoministeriössä niin hartaasti, että jonain päivänä kaikki kääntyy hyväksi ja työttömät työllisiksi. Mutta on enemmän mahdollista, että kehitys jatkaa aikaisempia polkujaan. Iranilaiset eivät työllisty, irakilaiset eivät työllisty eivätkä somalit työllisty. Kiinalaiset työllistyvät, mutta he eivät ole riittävän hädänalaisia eivätkä siten ansaitse muuta kuin unohduksen.

Konsulttiyritys McKinsey päätyi muuten varsin yksiselitteisesti suosittelemaan mielummin nykyisen työllisyysasteen nostamista maahanmuuton kasvattamisen sijaan. Jokainen, joka alkaa laskea näitä lukuja auki, päätyy vääjäämättä samaan.

-- lot

7 kommenttia:

reino kirjoitti...

Mää laskeskelin noita kans aikanaan. Pääsin hieman isompaan lukuun somalien kohdalla, koska kaikki Suomessa asustelevat somalit eivät ole ilmoittautuneet työnhakijoiksi, so. eivät ole työmarkkinoiden käytettävissä.

Vuonna 2005 oli 1241 somalia, jotka laskettiin työvoiman piiriin. Näistä 40 prosenttia eli vajaat 500 kävi töissä.

Tilastokeskuksen mukaan maassamme oli samana vuonna 4704 Somalian kansalaista, joista 2995 ikäluokassa 15-64 v. Vain 40% työikäisistä somaleista kuuluu siis työvoimaan (eli on töissä tai ilmoittautunut työnhakijaksi).

Tuon perusteella näyttäisi siltä, että ne kotiäidit ovat todella uutteria kotiäitejä, joilla ei ole aikomustakaan tehdä ikinä mitään muuta täällä Suomessa kuin olla lastentekokoneita.

Tuo työllisyysaste tarkoittaa siis sitä, että jos halutaan 10 000 työntekijää, niin maahan pitää tuoda 94 000 somalia joka vuosi.

Muita vaihtoehtoja 10 000 uuden työntekijän saamiseksi maahan olisivat mm.

a) annetaan hoitoalalle se tasa-arvotupo, niin 10 000 hoitsua palaa Suomeen saman tien (aaah, hoitsuja!); ja ulkosuomalaisten paluumuuttoa voisi muutenkin tukea, edes ajatustasolla
b) otetaan 10 000 reppumiestä duuniin joka vuosi tarpeen mukaan (siis tää on ihan mahdollista, että tyyppi tulee tänne duuniin, tekee työnsä, saa palkkansa ja kun Suomessa koittaa taas lama ennemmin tai myöhemmin niin reppumiehet ja -naiset menevät kotimaahansa rikastuneina rakentamaan omakotitaloa ja perustamaan perhettä)
c) Canada
d) otetaan 100 000 somalia per vuosi "työperäisinä maahanmuuttajina" koulutukseen ja toivotaan, että edes osa työllistyisi tulkeiksi, koulunkäyntiavustajiksi tai kulttuurintuottajiksi.

TriangleZenith kirjoitti...

Ettekö te blogikirjoittelijat fiksuina miehinä voisi pitää "Suomen maahanmuuttokriittisten esityksen" ts. tapaamisen tämän Astrid Thorsin kanssa ja kertoa hänelle näitä faktoja ja kysyä suoraan, miksei asioita hoideta järkevällä tavalla? Jos hän ei oikeasti tajua näitä seikkoja, selvittäkää ne hänelle - jos tajuaa, tivatkaa, miksi helvetissä hän ajaa itsetuhoisaa politiikkaa.

Lisäksi luulisi ruotsalaisten etujärjestö RKP:n olevan iloinen valtavähemmistön statuksestaan, eikä heittävän sitä afrikkalaisille ja arabeille.

Taina kirjoitti...

Kyllä siinä minun mielestäni puhutaan juurikin TYÖPERÄISESTÄ maahanmuutosta, jossa siinäkin joku tolkku toki säilytettävä. Thors olisi voinut kylläkin lisätä tuohon irakilaisten rinnalle somalit. Ihan järkevältä tuo minusta vielä kuulostaa.

"Uudistukset koskevat tilapäisellä oleskeluoikeudella maassa olevia ja henkilöitä, jotka ovat saaneet Suomesta töitä, mutta joiden turvapaikka-anomus on evätty."

"Thors on huolestunut Irakin sodan seurauksista. Hänen mielestään apu pitää suunnata suoraan Irakiin, ei myöntää anteliaammin turvapaikkoja."

Anonyymi kirjoitti...

"Ettekö te blogikirjoittelijat fiksuina miehinä voisi pitää "Suomen maahanmuuttokriittisten esityksen" ts. tapaamisen tämän Astrid Thorsin kanssa ja kertoa hänelle näitä faktoja ja kysyä suoraan, miksei asioita hoideta järkevällä tavalla? Jos hän ei oikeasti tajua näitä seikkoja, selvittäkää ne hänelle - jos tajuaa, tivatkaa, miksi helvetissä hän ajaa itsetuhoisaa politiikkaa.
"

Koska Astrid Thors a) uskoo olevansa aina oikeassa, koska on ruotsalainen b) suomalaiset ovat ali-ihmisiä joiden mielipiteillä ei ole mitään arvoa.

Kekke kirjoitti...

"Koska Astrid Thors a) uskoo olevansa aina oikeassa, koska on ruotsalainen b) suomalaiset ovat ali-ihmisiä joiden mielipiteillä ei ole mitään arvoa."

Noh, noh. Tuo tuskin on totta.

Anonyymi kirjoitti...

Suomi ei tule heräämään. Suomesta tulee monikulttuurinen. Suomalaisilla on liian heikko itsetunto. Suomalaiset ajattelevat liikaa muiden tunteita ja mielipiteitä. Suomalaiset ovat liian arkoja ja myötäileviä.
Uskon, että Suomi tulee dhimmiytymään nopeammin kuin esim. Ranska.

Tosi kirjoitti...

"Uskon, että Suomi tulee dhimmiytymään nopeammin kuin esim. Ranska."

Jostain syystä pelkään, että näin voi käydä ellei asialle pistetä stoppia.