20.4.2007

Trevor Phillips ja ali-ihmiset

Lontoossa toimivan Tasa-arvon ja ihmisoikeuksien komitean CEHR:n (Commission for Equality and Human Rights) nokkamies Trevor Phillips laukoo omituisia. The Herald -lehden tuoreessa artikkelissa käsitellään yhteisöjä, joihin on paraikaa suuntautumassa uusien tulokkaiden virtoja. Trevor näkee kaksi tällaisessa tilanteessa kaksi vaihtoehtoista suhtautumistapaa: joko alkuperäisväestö toivottaa tulijat tervetulleiksi tai he alkavat pelätä tulijoita. Trevor ei muita vaihtoehtoja anna, noista kahdesta vaihtoehdosta on toinen valittava.

Pelkääjiin voimme lukea ainakin Trevorin mainitseman British National Party:n (BNP) kannattajat. Heidän pelkoa lievittääkseen Trevor Philips - Tasa-arvon ja ihmisoikeuksien komitean johtaja siis - määrittelee kansallispuolueen kannattajat ali-ihmisiksi. Jos asia olisi Trevorista kiinni, kyseisiä kannattajia tulisi myös kohdella ali-ihmisten tavoin. Sanatarkka lainaus:

..they should be treated as "less than human".

Ei vähä mitään. Rasismia ja muukalaisnuivintaa vastustettaessa näyttää olevan ihan ok syyttää poliittisia vastustajia teoista, joihin itse syyttäessä syyllistyy.

Voi tuntua kornilta, että kaltaiseni maahanmuuttokriittinen taho lainaa YK:n ihmisoikeuksien julistusta. Teen sen silti. Kyseisen tekstin yhdeksännessätoista artiklassa kerrotaan seuraavaa:

Jokaisella on oikeus mielipiteen- ja sananvapauteen.

Oikeus mielipiteen vapauteen. Siitähän tässä on kyse. CEHR:n johtaja näyttää ymmärtäneen asiansa väärin. Pahasti. Tai kenties hän arvelee ihmisoikeuksien olevan jonkinlaista nollasummapeliä. Yritetään lisätä yksien oikeuksia ottamalta niitä muilta pois. Tämä ei ole kestävää ajattelua. Ihmisoikeudet voivat toteutua ainoastaan sellaisissa olosuhteissa, joissa kaikki kuuluvat samojen oikeuksien pariin. Kaikki.

Trevor tekee toisenkin virheen: yrittää hallita pelolla niitä, jotka jo valmiiksi pelkäävät. Poistaa niiltä, jotka jo valmiiksi pelkäävät supistuvan liikkumavaransa puolesta, myös osa ihmisoikeuksista. Täytyy sanoa, että olen minä parempiakin strategioita nähnyt.

-- lot

3 kommenttia:

Dr. Doctor kirjoitti...

Koin itse tämän aika isona juttuna.

NE/HE joiden pelkäsin ajattelevan tietyllä tavalla, todellakin AJATTELEVAT tieltyllä tavalla.
Tämän sanojahan ei ollut mikään "nobody" vaan maailman vaikutusvaltaisin "puumalainen".

"Ei rasisteille tarvitse mitään perustella", on joskus kuultu jo Suomessakin.

Mutta itse koen että olen askeleen lähempänä sitä polttouunia.

lot kirjoitti...

Trevorin nimi oli minullekin ennestään tuttu. Hän oli - omituista sinänsä - kommentoinut bbc:llä etnisen diversiteetin ja onnellisuuden käänteisestä verrannollisuudesta. "Trevor Phillips accepts that people are happier if they are with people like themselves."

Joko mies on kääntänyt kelkkansa tuon lausunnon suhteen tai sitten hän on todennut, että onnellisuuden lisääminen ei ole monikulttuuristamisen keskeinen tavoite. Maailma pitää saada paremmaksi. Ei onnellisemmaksi.

Jukka kirjoitti...

Trevor: "But we will also see the ugly face. We will see those who will assault a woman and baby simply because they are foreigners."

Voisi myös sanoa että

"We will see those who will assault a woman just because she is women"

tai

"We will see those who will assault a man just because he is homosexual"

Turha tietenkään väittää ettei kansallismielisten keskuudessa olisi myös pahoja ihmisiä. Samoin kuin on maahanmuuttajien keskuudessa niitä jotka silpovat pikkutyttöjä vain koska nämä ovat tyttöjä. Jotka eivät päästä tyttöjä kouluun - jotka eivät anna tytöille ihmisoikeuksia.