28.6.2007

Kari Rajamäki kommentoi maahanmuuttoministeri Astrid Thorsin aikeita

Kaleva, 28.6.2007:

Turvapaikan hakijoiden määrä voi kasvaa rajusti, jos porvarihallitus liukuu turvapaikka- ja maahanmuuttopolitiikassa Ruotsin tielle, varoittaa edellisessä hallituksessa tiukkaa linjaa sisäministerinä ajanut kansanedustaja Kari Rajamäki (sd.).

"Liian löysästä politiikasta voi seurata, että turvapaikan hakijoista tulee todella vaikeita ongelmia Suomessa", Rajamäki sanoo.

Hän kertoo olevansa huolissaan maahanmuuttoministeri Astrid Thorsin (r.) aikeista höllentää ulkomaalaislakia.

Ensimmäiset lakimuutokset ovat tulossa jo syksyllä eduskuntaan. Lakiin aiotaan lisätä humanitaaristen syiden kategoria, jolla turvapaikan voi saada.Sisäministeriössä valmiiksi saadut muutosesitykset lähtevät lausunnolle lähipäivinä.

"Suomi ei saa tehdä Ruotsin virhettä. Siellä humanitaariset syyt väljästi huomioon ottavan linjan seurauksena etenkin irakilaisten turvapaikan hakijoiden määrä lisääntyi radikaalisti. Näin voi käydä myös Suomessa"
, Rajamäki sanoo.

"On myös äärettömän tärkeää osata pitää turvapaikanhakijat ja työperäiset maahanmuuttajat erillään. Nyt porvarihallituksen ruotsinkielisillä ja vihreillä ministereillä tuntuvat menevän ihanasti sekaisin pakolaiset, turvapaikanhakijat sekä työperäiset maahanmuuttajat", Rajamäki heittää.

Rajamäki kyselee, miten Vanhasen kakkoshallitus aikoo panostaa Suomen EU-puheenjohtajuuskaudella tehtyjen sisäasioiden esitysten etenemiseen.

"Hallituksessa on silläkin puolella työnjako-ongelmia. Maahanmuutto- ja sisäasioiden ministerien kokonaisuuden hallinnan seuraukset tulevat pian näkymään"
, ex-ministeri ennustaa.

..

Sisäasiainministeriön sivuilla on lisätietoa Thorin hankkeista:

Maahanmuutto- ja eurooppaministeri Astrid Thors: Ulkomaalaislain uudistuksessa B-lupien käyttö rajataan

20.06.2007

"Ulkomaalaislain säännöstä B-luvan myöntämisestä tilanteessa, jossa maasta poistaminen ei ole tosiasiassa mahdollista, on sovellettu huomattavasti laajemmin kuin lain valmisteluvaiheessa oli nähtävissä. Käytäntöä on arvosteltu muun muassa järjestöjen taholta. - Sisäasiainministeriössä valmistellaan tällä hetkellä ulkomaalaislain muutosta, jossa laista poistetaan säännös tilapäisen oleskeluluvan myöntämisestä tilanteissa, joissa maasta poistaminen ei ole tosiasiallisesti mahdollista. Tämän lakimuutoksen myötä vastaavanlaisissa tilanteissa sovellettaisiin uutta mahdollisuutta myöntää humanitaarista suojelua", sanoi maahanmuutto- ja eurooppaministeri Astrid Thors tänään 20. kesäkuuta Pakolaispäivän tapahtumassa Helsingissä.

"B-lupia ei poisteta laista kuitenkaan kokonaan, mutta niiden käyttö rajataan §:n määritelmällä selkeästi tilanteisiin, jossa maassa oleskelu on henkilökohtaisesti tilapäistä", painotti Thors.

Saman muutoksen yhteydessä lakiin ehdotetaan lisättäväksi uusi säännös maasta poistamisen teknisestä esteestä. "Tämän muutoksen seurauksena ulkomaalaiselle myönnettäisiin jatkuva oleskelulupa - eli A-lupa - tilanteissa, joissa todetaan, ettei maasta poistaminen ole tosiasiallisesti mahdollista kohtuullisessa ajassa kielteisen päätöksen jälkeen. Tämäntyyppinen maasta poistamisen tekninen este voidaan kuitenkin useimmiten todeta vasta kun maasta poistamista on jo yritetty", sanoi Thors.

Thorsin mukaan teknisenä esteenä ei sen sijaan voitaisi pitää maasta poistamisen estymistä paluumaan yleisestä tilanteesta johtuen. "Tällaisia tilanteita varten ehdotetaan lakiin oleskelulupa humanitaarisen suojelun perusteella, joka olisi kansainvälisen suojelun muoto. Oleskelulupa olisi A-lupa ja oleskeluluvan haltijalla olisi A-luvan haltijan oikeudet", totesi Thors.

Ulkomaalaislain muutokseen liittyviä suunnitelmia käsitellään sisäasiainministeriössä juhannuksen jälkeisellä viikolla, jonka jälkeen ehdotus lähtee lausuntokierrokselle. "Haluamme kuulla myös järjestöjen mielipiteen ehdotetusta uudesta mallista ennen lain muuttamista", painotti Thors.

3 kommenttia:

reino kirjoitti...

Astrid Thors haluaa siis lähettää ihmiskauppiaille ja elintasopakolaisille selkeän ja vahvan viestin, että jos pystyt tavalla tai toisella keplottelemaan itsesi Suomen rajojen sisäpuolelle ja jättämään turvapaikkahakemuksen, lopputulos on aina varma ilmainen ylöspito loppuelämäksi.

Ehdotus on mielestäni sairas ja vaarallinen. Se tulee takuuvarmasti johtamaan räjähdysmäiseen kasvuun turvapaikanhakijoiden määrässä ja samanlaisiin ongelmiin kuin Ruotsissa nyt.

Anonyymi kirjoitti...

minkähän osuman tuo astriidi on saanu?
onhan tätä monikultturisuutta yritetty sielä ja täälä...vituiksi tuntuu aina menevän?!

lukekaapa:

Johan Lahdenperä

Maailman juoni
Tekojen tarkoittamattomat seuraukset
isbn: 978-952-468-226-8

Anonyymi kirjoitti...

Maahanmuutto Ministeriö voidaan lakkauttaa, koska Suomen työttömyys ei kaipaa maahanmuuttajia,siis pakolaisia. Kuka päätti pilata suomen, ja luoda valtiollisen titanicin, lastaamalla sen täyteen ihmisiä, ja tietoisesti, ettei ole riittävästi pelastusveneitä? Hävetkää perkeleet!