Helsingin Sanomat ja maahanmuuttajagallup
HS / Minttu Mikkonen / HS-GALLUP: "Enemmistö kansasta on edelleen sitä mieltä, että Suomeen pitäisi ottaa lisää maahanmuuttajia. Helsingin Sanomien Suomen Gallupilta tilaaman tutkimuksen mukaan 55 prosenttia kannattaa ja 39 prosenttia vastustaa maahanmuuton lisäämistä." Varsinainen artikkeli täällä, täsmennyksiä täällä.
Täsmennysosiossa luetellaan kysymykset. Tartun niistä ensimmäiseen, joka kuului seuraavasti: "Suomessa on ulkomaalaista noin kaksi prosenttia koko väestöstä. Mitä mieltä olette, pitäisikö Suomen ottaa lisää maahanmuuttajia?"
Onko alustus totta? Katsotaanpa. Tilastokeskuksen väestörakennetilasto kertoo, että Suomen virallinen väkiluku on 5276955. Suomessa asui vuoden 2006 lopulla vakinaisesti 121739 ulkomaiden kansalaista. Tämä tekee 2,3 % väestöstä, melkolailla tarkasti HS:n gallupkyselyssä ilmoitettu luku. Ei valittamista tähän mennessä.
Pienimuotoinen epätarkkuus syntyy kuitenkin siitä, että Suomen kansalaisuuden saaneita ei (tietenkään) enää lasketa ulkomaalaisiksi. Kuinka paljon heitä sitten on? Otetaan avuksi tilastokeskuksen PX-Web. Muutamalla klikkauksella saamme vuosien 1990-2006 aikana Suomen kansalaisuuden saaneiden määräksi 46604.
Mitä väliä tällä saadulla luvulla oikein on?
No sillä on se väli, että HS:n gallupin ykköskysymksessä tiedustellaan mielipidettä maahanmuuttajista, mutta annetaan ennakkotietona prosenttilukuja jostain muusta kuin varsinaisesti kysyttävästä asiasta. Ulkomaalaisten määrä Suomessa kun ei ole sama asia kuin maahanmuuttajien määrä Suomessa. Lienee kiistatonta, että Suomeen muuttanutta, Suomen kansalaisuuden saanutta henkilöä kutsutaan maahanmuuttajaksi. Jos oltaisiin haluttu antaa Suomessa asuvien maahanmuuttajien lukumäärä, olisi lukuun pitänyt lisätä tuo yllämainittu luku 46604.
Kovin suurta prosentuaalista muutosta tämä ei aiheuta, yllämainittu 2,3 prosenttia muuttuisi ((121739 + 46604)/5276955) * 100 = 3,19 prosentiksi. Mutta kun kyseessä on kuitenkin virallinen, jokaiseen torppaan ja talouteen uutisoitava asia, toivoisin TNS Gallupilta, HS:ltä sekä Minttu Mikkoselta hieman tarkkuutta julkaistaviin lukuihin. Kysymyksenasettelussa on virhe. Se on pieni virhe mutta se on virhe silti.
On oletettavissa, että nyt uutisoitu gallup ei tule jäämään viimeiseksi lajissaan. Näin siksi, koska tammikuussa julkaistiin vastaava gallup. En malta olla tekemättä seuraavaa huomiota: jos a) TNS Gallup, HS ja Minttu Mikkonen eivät korjaa ylläesitettyä epätarkkuutta ja b) samaan aikaan Suomen valtio jatkaa nousevatrendistä kansalaisuuksien myöntämispolitiikkaansa, saattaa kaikkien suureksi harmiksi käydäkin niin, että ulkomaalaisten määrä ei tulekaan Suomessa kasvakaan vaan pysyy samana surkeanpienenä kaksiprosenttisena. Näin käy siitä yksinkertaisesta syystä, että sitä mukaa, kun maahan tulee uusia ulkomaalaisia, aiemmin tänne tulleille annetaan kansalaisuus. Mitä enemmän kansalaisuuden saaneita suomalaisia, sen suurempi on suomalaisten määrä. Ja vastaavasti sitä pienempi ulkomaalaisten määrä.
-- lot
12 kommenttia:
Ei pravdan tutkimuksiin voi luottaa, pitäisi suorittaa oma thaihierontakyselykin, miten se nyt oikein on, saako niistä paikoista "lisäpalvelua" vai ei?.
Gallup-kyselystä saadaan haluttu vastaus kysymyksenasettelua manipuloimalla.
Koska HS suhtautuu myönteisesti maahanmuuttoon ja monikulttuurisuuteen, on täysin luonnollista, että HS:n tilaamastaa gallupista saadaam maahanmuuttoa puoltava mielipide.
Ihmiset vastaavat gallup-kyselyihin arkena puolihuolimattomasti ja kiireessä. Tämän takia kysymyksenasettelulla päästään haluttuun lopputulokseen.
Kiitos hyvästä kirjoituksesta.
Tässä olisi muutama mielenkiintoinen tilasto aiheinen linkki:
Väestöennusteet johtavat harhaan
Yli 65-vuotiaiden osuus vakiintuu pysyvästi neljäsosaan väestöstä
Menit sitten osallistumaan KM-nussimiskilpailuun. Toivotaan, että uusi lapsi on terve.
Km-nussimiskilpailu
KM-nussimiskilpailu
"saako niistä paikoista "lisäpalvelua" vai ei?."
Eiköhän suurimmasta osasta saa. Kokemusta ei ole, mutta ennakkoluuloja on.
Thai-hierontapaikkaselvitys valmis tiistaina
Meinas jäädä hämäräksi
viesti, joka sulta läksi.
Sitten viimein tajusin sen,
siksi tässä viestittelen..
vasarahammer: "Gallup-kyselystä saadaan haluttu vastaus kysymyksenasettelua manipuloimalla."
Näin on. Olen miettinyt tätä samaa asiaa ja tullut mielessäni siihen tulokseen, että varsinaisia gallup -kyselyjä ei edes tarvitsisi tehdä, vaan tulos - ainakin periaatteessa - voitaisiin ratkaista pelkästään fiksulla tietokoneohjelmalla. Edustava otos tunnetaan ja näin ollen myös sen eri ryhmiin kuuluvien henkilöprofiilit. Näistä voidaan tietokoneeseen rakentaa virtuaaliporukka, jolle kysymykset voidaan esittää. Jos vastaukset eivät miellytä, voidaan kokeilla toisenlaisia kysymyksiä. Kunnes saadaan haluttu lopputulos. Tällainen systeemi kärsisi tietysti uskottavuusongelmista ja sen vuoksi varsinainen puhelinkysely lienee vielä tarpeen.
Tällaista tietokoneohjelmaa tuskin vielä on, mutta saman asian ajaa tällä hetkellä kysymysten tekijät. Kysymyksiä muotoillessaan he varmasti tietävät eri tapojen vaikutukset lopputulokseen. Ties, vaikka jo nyt antaisivat lopputuloksesta tilaajalle jonkinlaisen takuun: "Saatte rahanne takaisin, mikäli tulos ei asetu näiden rajojen sisään."
Kaivon kyseisestä gallupista kertovan Hesarin esiin. (Olen sama Anonyymi kuin edellä.) Myös kolmas kysymys näytti mielenkiintoiselta:
"On erilaisia näkemyksiä siitä, miten Suomen pitäisi reagoida niin sanottuun Kiina-ilmiöön eli työn ja tuotannon siirtymisen halvemman työvoiman maihin. Kumpi seuraavasta kahdesta vaihtoehdosta on lähempänä näkemystänne asiasta?
Töiden ja tuotannon siirtymistä halvemman työvoiman maihin pitää ehkäistä muun muassa edistämällä työnhakijoiden maahanmuuttoa halvan työvoiman maista Suomeen.
Töiden ja tuotannon siirtyminen halvemman työvoiman maihin pitää hyväksyä ja keskittyä lähinnä sellaisiin tuotteisiin, joissa kilpailukyky sallii korkeammat työvoimakustannukset."
Tässä, suomalaiset, ovat teidän vaihtoehtonne! Jos ette halua ojaan, niin sitten menette allikkoon! Ja Hesari otsikoi: 55 prosenttia suomalaisista haluaa allikkoon. Ja ingressi kertoo, että 39 prosenttia suomalaisista haluaa ojaan ja 6 prosenttia ei osaa sanoa, haluaako ojaan vaiko allikkoon.
Tästä kysymyksestä olisi paljon lisää kommentoitavaa ja sen lisäksi tähän ja ykköskysymykseen annetut vastaukset johtavat selvästi ristiriitaisiin tulkintoihin.
Useimpia asioita ei voi ratkaista mielipidetiedusteluilla eikä äänestämällä. Esimerkiksi atomivoimalan rakentamispäätös ei ole mielipideasia, vaan siinä meidän on luottaminen asiantuntijoiden sanaan. Harva suomalainen myöskään todella oivaltanee, minkälaista muutosta monikulttuurisuus merkitsee ja kuinka peruuttamatonta se on.
Tervehdys, SamaAnonyymiKuinEdellä.
Olen samaa mieltä huomiostasi - itse asiassa kolmoskohdan hullu kysymyksenasettelu suhteessa ykköskohtaan olisi sopinut oman kirjoituksensa aiheeksi.
Hmm..
Tuli tuossa vain mieleen, että ehkä olisi hyvä, että sen perinteisen "En osaa sanoa"-vaihtoehdon lisäksi kaikkin tuleviin gallupeihin pakotettaisiin lainsäädäntöteitse toinenkin vakiovaihtoehto.
Se olisi: "Te ette osaa kysyä".
Oletko samaa mieltä?
a) olen
b) tottakai
c) allikkoon
d) en osaa sanoa
e) te ette osaa kysyä
:)
russ, eka anonyymi:
en ole koskaan noissa thaikkupaikoissa käynyt, mutta sen verran, mitä isot pojat ovat kertoneet, olisin valmis promootioimaan useimmat neitoset runkkukerhon tomerimmaksi toimeenpano-osastoksi.
-- lot, ei täysin vakavissaan
Tossa pitkällä linkillä (sori) katsausta siihen Pew-tutkimuskeskuksen asennetutkimukseen, jota YLEkin lyhyesti uutisoi:
http://www.uutiskynnys.fi/uutiset/artikkelit/2007/suurin-osa-maailman-ihmisista-haluaa-tiukemmat-rajat-maahanmuutolle
Kannattaa lukea se kansallisylpeyttä käsittelevä kohta, vaikka juttu olisi muuten jo tuttu. ;)
Reinolle: Yhtiö suosittelee lyhyitä linkkejä - eivät katkea kapoisalla ruudulla niin pahasti.
Vähentämällä jo kansalaisuuden saaneiden ulkomaalaisten väkiluvun Suomen väkiluvusta päästään todellisille prosenteille 3,22%
Onko laivaan tullut tilaa, vai miksi ei juttu luista ?
Eli toivottavasti lot palaa pian kehiin.
Lähetä kommentti