8.11.2006

Mogadishu Avenue

Jari Tervo, Tommy Taberman, Peter Nyman. Uutisvuodon loistava kolmikko. Olen nauranut näiden kolmen herran sanailulle vedet silmissä. Monta kertaa. Vaikka lähetys ei suorana tulekaan, ovat nuo kolme äijää osoittaneet sellaista sanataituruutta, että käy todella kateeksi. Hyvillä mielin myös muistelen, kuinka Tervo pisti vihreiden Janina Anderssonia aikoinaan alta lipan. Well done, Jari.

Entä tänään?

Tervo on lähtenyt tekemään uusia aluevaltauksia. Vähän aikaa sitten hän toimi käsikirjoittajana ÄHLäM SäHLäM:ssä ja johdatteli suomi- ja somalimöllejä ihanimman suomineidon kimppuun. Tänään saamme pällistää Tervon käsikirjoittamaa Mogadishu Avenue -draamakomediaa. Tai ne saavat, jotka haluavat - tunnustan jo tässä vaiheessa, etten ole aikeissa sarjaa katsoa. Katsomattomuuteni ei ole mikään poliittinen kannanotto, en vain jaksa enää katsella mitään tv-sarjoja.

Koskapa en sarjan avausjaksoa ole nähnyt, en sarjan sisältöä sen kummemmin kommentoi. Kiinnittäisin kuitenkin huomiota yhteen asiaan. Nimittäin siihen, miten afrikkalaiset - eritoten somalit - Suomen mediassa esitetään. Ensin kuitenkin hieman taustoja..

Seura-lehden haastattelussa Tervo ilmoittaa olevansa vakaasti sitä mieltä, että Suomi tarvitsee maahanmuuttajia. "Jos ajatellaan kansakunnan tulevaisuutta ja terveyttä, suomalaisten nykyinen geenipohja ei riitä, vaan meistä tulee sisäsiittoisia." Perustelu on hivenen horjuva. Kuten Jussi Halla-Aho aikoinaan osuvasti kysyi: "..miksi huolestuttava ja tuhoisa sukurutsa uhkaa viittä miljoonaa suomalaista mutta nähtävästi ei esimerkiksi 20 000 ahvenanmaalaista, joiden kukaan ei edellytä ottavan vastaan siirtolaisia sen enempää manner-Suomesta kuin Afrikastakaan?"

Tervo purnaa siitä, että mikäli sulkeudumme kuoreemme, emme pärjää maailmalla. Puujalkavitsien ystävänä kysyn, että miksi suomalaisten pitäisi pärjätä maailmalla, jos he ovat kerran kuoreensa sulkeutuneita?

Tervo aprikoi myös seuraavasti: "Mogadishu Avenuessa on kysymys myös siedätyshoidosta. Mitä enemmän erinäköisiä ja -taustaisia liikkuu keskuudessamme, esimerkiksi lehdissä ja televisiossa, sitä arkipäiväisemmiksi he muuttuvat. Se on hyvä asia." Julkisen sanan neuvosto (=JSN) ei yhdy Tervon kannanottoon. JSN on nimenomaisesti kieltänyt journalistisen siedätyshoidon estämällä etnisten ryhmien maininnan rikosuutistapauksissa. Vaikka "turpa tukkoon, ajattele positiivisesti"-linja itseäni oudoksuttaakin, asiat voisivat varmasti olla huonomminkin. Onhan Suomi maailman lehdistönvapain maa.

Mutta palataan ehdistövapauden piiristä takaisin Mogadishu Avenuelle. Siellä sananvapaus kukoistaa.

Jos Mogadishu Avenuen afrikkalainen päättää "kotoutua niin perinpohjin, että ripustaa seinälle marsalkka Mannerheimin, presidentti Kekkosen ja luottopakki Jutilan potretit" niin kuka silloin kotoutuu? Ihan oikeako somali? Vaiko jokin todellinen somali, jota mosambikilaisen Mateus Tembe:n on tarkoitus esittää? Vai onko todellinen kotiutuja Tervon ja muiden suomalaiseen geenipohjan riittämättömyyteen kyllästyneiden mieleensä maalaama imaginäärinen kiiltokuvasomali? Veikkaan viimeistä vaihtoehtoa.

Tervo sanoo, ettei halua sarjalla "opettaa tai viestittää mitään”.

Olen taipuvainen uskomaan ylläolevan. Siitä huolimatta, että monikultturisuusaiheisen sarjan kokoonkyhännyt Tervo tekee julkisen monikultuurisuususkontunnustuksen ja kertoo sarjansa "toimivan siedätyshoitona", hän heti perään kiistää haluavansa opettaa tai viestittää mitään. Tämä tuntuu erinomaisen uskottavalta, sillä en itse keksi mitään järkevää vastaansanottavaa noin hävyttömän räikeään ristiriitaisuusvyyhtiin.

Maestromme jatkaa: "Jos me korostamme länsimaista yksilönvapautta, ihmisarvoa ja oikeuksia, ei me voida palauttaa kaikkia niitä ihmisiä, jotka tulevat vaikka Afrikasta Kanariansaarille ja sanoa, että menkääs takaisin sinne Bantustaniin, me tuodaan teille kohta vähän avustuksia."

Jos Tervonkaan tasoinen maailmanselittäjä ei kykene näkemään eroa länsimaisen ihmisarvokäsitteen ja sosiaaliturvapakolaisuuden välillä, niin en enää tästä lähin ihmettele, etteivät siihen kykene vasemmiston kansanedustajatkaan.

Tervo uskoo, että "maahanmuuttajia tulee Suomeenkin jatkuvasti lisää".

Näin uskominen on järkevää rikostoimittajien ja draamakomedioiden käsikirjoittajien näkökulmasta. Mitä enemmän rikoksia, vastakkainasettelua sekä todellisuudesta vieraantunutta absurdia draamaa, sen parempi mainituille ammattiryhmille. Ja sen huonompi meille muille. Draamaa ei voi olla ilman näyttelijöitä. Kukin lukija saa yhden arvauksen siitä, onko hänen oma osansa olla tämän tosielämän MacBethin käsikirjoittaja vai näyttelijä.

Lopuksi vielä:

Tv:ssä esitellään fiktiivisiä, miellyttävänhassunhauskoja somaleita, jotka sopeutuvat hienosti yhteiskuntaan. Valtion instanssit tukevat fiktiivisomali-viestintätapaa.

Tv:ssä ei esitellä todellisia, vittumaisenhuumorintajuttomattomia somaleita, jotka eivät sopeudu yhteiskuntaan lainkaan. Valtion instanssit ovat tehneet sopeutumattomista somaleista kertovat viestintätavat laittomiksi.

Tv:n fiktiivisomaleita on kymmenkunta. Heillä kaikilla on kerrottavanaan mieltäylentävä tarina siitä, miten he ovat valmiita sopeutumaan suomalaiseen yhteiskuntaan sekä toimimaan sen uutterina pikku työmuurahaisina nyt, ikuisesti, maailman loppuun asti.

Tosielämän tosisomaleita on kymmenentuhatta. Heillä kaikilla on vaiettavanaan vähemmän mieltäylentävä tarina siitä, kuinka joukko ihmisiä kykenee sortamaan kokonaisen valtion anarkistiseen sekamelskaan, sisällis- heimo- ja uskonsotien loputtomaan kaaokseen..

..viimeisenä ponnistuksenaan lähettämään edusmiehensä maailmalle..

..perustamaan samanlaisia yhteiskuntia, jotka johtivat heidän omassa lähtömaassaan loputtomaan kurjuuteen.

Toinen noista tarinoista on fantasiaa, aikuisten ihmisten päiväunta. Toinen tarina on totta. Kumpaa tarinaa sinä aiot kuunnella?


-- lot

8 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Kuvaavaa sarjan todellisuudesta vieraantumiselle on, että kukaan somali ei suostunut näyttelemään sarjan somalia...

Toisaalta somali on on vain sosiaalinen konstruktio joka elää suomalaisen rasistin ( ja suomalaisen somalin ) päässä.

lot kirjoitti...

"kukaan somali ei suostunut näyttelemään sarjan somalia"

Ehkä he kaikki olivat liian kiireisiä kotoutumisaskareissaan - Mannerheimin tai luottopakki-Jutilan potrettien seinälle ripustaminen on yllättävän raskasta ja aikaaviepää työtä. Ja joulunaluskiireet siihen vielä päälle. Ja kun vielä sosiaalisen somalikonstruktion dekompositiotoimetkin pitäisi jossain välissä hoitaa, niin ei voi muuta sanoa kuin että kyllä taas on pienen ihmisen vaivalasti perin painavaksi tehty.

Anonyymi kirjoitti...

Did you know there is a 'march for multiculturalism' in Oulu on Thursday at 6pm? I don't know where in Finland you live but this may interest you and even Persuomalaiset are sending a delegation so I hear!

Finnophile kirjoitti...

http://politicalcorrectnessinfinlandwatch.blogspot.com/

lot kirjoitti...

"Did you know there is a 'march for multiculturalism' in Oulu on Thursday at 6pm?"

Nope. I don't like self-inflicted headaches so I try to keep away from multicultural infoboards. And fortunately there are hundreds of kilometers between me and Oulu.

I have no idea what Perussuomalaiset are doing. But as I've written so much about multicultural contradictions, it would really not suprise me if Perussuomalaiset would team up with MultiCult-advocates. If they do so, maybe they should start calling themselves ErityisSuomalaiset (=SpecialFinns). Or something.

Uusi Suomi kirjoitti...

Kiitos erittäin hyvästä blgista, jatka samaan malliin!

Ps. päätin itsekkin liittyä monikulttuurisuuden vastaiseen taistoon ja perustin oman monikulttuurisivun osoitteeseen http://www.freewebs.com/uusisuomi

lot kirjoitti...

Uusi Suomi: Kiitokset.. Ja sinulle toivotan sinnikkyyttä. Uuden blogin pystyyn potkaiseminen on helppoa, mutta ensimmäisten kuukausien nolla-kävijämäärien seuraaminen varsin tuskastuttavaa. Tämänkin paikan kävijälaskuri näytti kolmen ensimmäisen kuukauden aikana lähinnä muumion sydänkäyrältä.. :)

Elena kirjoitti...

Kysyisin sarjan tuottajilta – etenkin käsikirjoittaja Jari Tervolle – kuinka monta sarjassa kuvattujen rotujen edustajaa he tuntevat henkilökohtaisesti, siis ei pelkästään siitä, että on joskus nähnyt jossain päin ostaria, vaan niin, että tuntee nimeltä ja on edes kerran keskustellut? Sarjassa pyritään esittämään monikulttuurisuuden kirjoa – onko ymmärretty täysin, että tehtävä on vaativa ja edellyttää laajaa kulttuurista kosketuspintaa käsiteltäviin ilmiöihin, missä sarjassa ei onnistuttu mallikkaasti? Vai kuvittelenko minä vain tekijöiden yrittäneen alkuunkaan ottaa tehtävänsä tosissaan? Ymmärrän toki, ettei kyse ole dokumenttisarjasta, missä tekijöiden olisi toden teolla paneuduttava lähiöiden elämään ja mihin heillä ei välttämättä rahkeita ja tuntemusta riitä, emme nyt sentään ole vaatimassa saippuaoopperalta sosiologisen tutkielman luotettavuutta. Mutta mutta...

Hullunkurisinta, että vaikka Tervo antaa ymmärtää, että hän karsastaa kaikkia kliseitä, ehkä jopa kuvittelee olevansa saippuaoopperasarja-genren kapinoitsija, kuitenkin hän on rakentanut käsikirjoituksensa nimenomaan kliseisiin, esimerkkinä vaikka venäjänkielisen paluumuuttajan hahmo, joka perustuu matti- ja maijameikäläisiin syvälle pesiytyneisiin ennakkoluuloihin, joista alkukantaisin on "kaikki-venakot-ovat-huoria-tietenkin" -mantra? Jos Tervo omien sanojensa mukaan ei ole "pakolaisten ääni", voiko luotettavasti sanoa, ettei tylsiin ennakkoasetelmiin sorruta näin yksipuolisesti asiaa lähestyttäessä? Jos sarjan tarkoitus ei ole poistaa turhia ennakkoluuloja (luulisi kaiken edistyneen median pyrkivän siihen), mikä monikulttuurisuutta aiheekseen ottaneen teoksen tarkoitus sitten on? Poliittinen tilaus? Yhteiskunnallisten jännitteiden lietsominen jonkun mieliksi? Vai pelkkä hauskuus? Sarjan muslimipäähenkilö opettaa jälkikasvulleen peräti suomalaista isänmaallisuutta kaikkine siihen kuuluvine attribuutteineen ja rekvisiittoineen - humoristista kyllä, kuten moni valhe onkin. Mutta venäjänkielinen paluumuuttaja (akateemisen tutkinnon suorittanut lääkäri!) senkun hyppää vapaaehtoisesti tukemaan vanhaa myyttiä venäläisistä naisista, mistä älylliseen riippumattomuuteen vähemmän kykenevä ja venäjänkielisistä maahanmuuttajista puskaradion tason kokemusta omaava katsojien osa väistämättä "oivaltaa": "mitäs minä sanoin...". Takahikiän peräkylän pojatko vastaanottaisivat tämän "kallisarvoisen" informaatioannin huumorina? Kuulostaa utopistiselta.

Paljon hauskempaa olisi näyttää maahanmuuttajat vaikkapa kilvassa Tasavallan presidentin virasta tai edes eduskuntapaikasta – johan siinä olisi groteskin ainesta ja varmasti naurattaisi makeasti suurimman osan suomenkielisistä katsojista, varmaan yhtä paljon kuin norsun lupaus tulla balettitanssijaksi jos norsut osaisivat puhua – syntyperäiset suomalaiset pikkuvauvatkin pitävät huolen ettei moista IKINÄ TULE TAPAHTUMAAN SUOMESSA, pikemmin Kuusta irtoaa Maahan sievoinen pala Oltermannia.

Mutta jos tarkoitus ei ollut myötäillä maahanmuuttajia, eikö sitten olisi kannattanut yrittää tasapuolisempaa tulkintaa, kenties keksimällä vaikka somali-ilotytön jo olemassa olevan venakon seuraksi? Tai jotain samanlaista, mitä Tanskassakin kerran - jotain "suoraselkäisiä" "pomminräjäyttelijä-sossupummi-musulmaani" -pilakuvia tms.? Vai kävikö alankomaalainen Theo van Gogh kummittelemaan niin että viimeisillä metreillä kävi pupu pöksyihin ja tilalle keksittiin Mannerheim-ikoneja tyynyn alla pitävä kiltti ProSuomi-muslimi? Niinpä, venäläisillä ei ole tapana osoittaa yksimielisyyttä boikotoimalla ulkomaisia elintarvikkeita (olisi se muuten kova isku monelle suomalaiselle makkarayritykselle jos sattuisi tapahtumaan – kuinka moni niistä löytyisi konkurssin jälkeen Somaliasta tai edes Suomesta?). Joten vaaratonta on olettaa Suomessa asuvien venäjänkielisten nielevän kaikki ne herjat, mitkä tiedotusvälineet kulloinkin heitä vastaan tarkoitushakuisesti suoltavat.

Olisin myös kysynyt kyseisen sarjan tuottajilta – etenkin käsikirjoittajalta Jari Tervolta – hei, missä kohtaa nauraa, sarjaa on sentään kerrottu olevan draama/KOMEDIA? En halua kuitenkaan syventyä sen kinematografisiin ominaisuuksiin, voin todeta ainoastaan, että sekin puoli on jäänyt ikään kuin kehittymättä ja isona pettymyksenä monellekin – joskin saippuoopperalle voi asettaa taiteellisia vaatimuksia hyvin varovasti...

Ilmeisesti muunrotuisilla maahanmuuttajilla on omat "kehunsa" sanottavana, kuten Hesarin kirjoituksessa annetaan ymmärtää ja kysymyksiä onkin jo tullut, kuulemma ei kovin imartelevia: http://www.hs.fi/kaupunki/artikkeli/Jari+Tervo+En+halua+olla+pakolaisten+enk%C3%A4+maahanmuuttajien+%C3%A4%C3%A4ni/1135223358580

Olen venäjänkielinen maahanmuuttaja, en katso sarjaa ja katsomisen ovat lopettaneet myös minun venäjänkieliset ystäväni.