21.3.2007

Rasismin vastainen päivä

Hyvää rasismin vastaista päivää. Kansainvälistä rasismin vastaista päivää.

Rasismin vastaisena päivänä on mahdollisuus osallistua roskiskampanjaan.

Toisin kuin oheisesta kuvasta voisi päätellä, tarkoituksena ei ole heittää omaa jälkikasvuaan roskikseen. Ei, ei - älä tee niin. Kampanjassa kirjoitetaan omat vähemmistöjä koskevat ennakkoluulot lapulle, rypistetään lappu ja heitetään se sitten Punaisen ristin punaiseen roskapönttöön.

Kivaa.

Suvaitsevaista.

Kyllä Suomessa osataan.

Koska rasismin päivä on kansainvälinen päivä, kurkistetaan samalla pariin muuhunkin maahan. Katsotaan, miten niiden vähemmistöillä sujuu. Osaamme sitten suuremmalla riemumielellä luopua omista ennakkoluuloistamme kun näemme, miten hienosti muiden maiden kansat omia vähemmistöjään kohtelevat.

Aloitetaan Nepalista. Siellä 80,6 % hinduenemmistö toivottaa 13 % Dalits-vähemmistölleen kukkeaa rasismin vastaista päivää. Valtaväestö pitää kastijärjestelmän alimmalla portaalla kököttäviä dalits:eja likaisina ja osoittaa heille mielellään työpaikkoja kaatopaikoilta tai bordelleista. Dalitsien sortaminen on helppoa, sillä he poikkeavat ulkonäöltään muista. "Never trust a cat-eyed person", kuuluu lupsakka, dalitseihin viittaava nepalilainen sanonta.

Sitten Sri Lankaan. Paikkaan, jossa tsunami vei mennessään 40000 ihmistä. Paikkaan, jossa yhteinen suru on tehnyt ihmisistä toisilleen solidaarisia ja laupeita. Ainakin kaikista muista paitsi 18 % vähemmistöä edustavista tamileista. He ovat solidaarisia lähinnä toisilleen - jopa siinä määrin, että yrittävät perustaa ihan oman tamilivaltion. Singaleesit eivät tamilitiikereitä tai liberaatiotiikereitä tai mitään muitakaan tiikereitä kovin hyvällä katso, siksipä he kriketinpeluun ohella sotivat näitä vastaan. Molemmat osapuolet luonnollisesti syyttävöt toisiaan rasismista sekä suunitelmallisista ja suunittelemattomista murhatöistä. Toivottavasti SPR:n punainen roskispönttö-kampanja yltää Sri Lankan kaupunkeihin ja kauppaloihin. Olisi kivaa, että hyvää tarkoitavat suomalaiset aktivistit pörräisivät Moratuwassa, Gallessa, Puttalamissa ja Polonharuwassa.

Pakistanista löydämme kimpun vähemmistöjä. Joko kieli- tai uskontovähemmistöjä. Sellaisia ovat sindhit, sirakit, pashtut, urdit ja shiiat. Uskontovähemmistöihin kuuluvien elämä ei aina ole kovin auvoisaa, koska Pakistanissa vääriin jumaliin uskomisista saattaa saada kuolemantuomion. Veljelliseksi kiusanteoksi voimme katsoa sellaiset pikkujutut, kuin että tietyt väestöryhmät eivät lakiperustein voi laittaa lapsiaan kouluun, tai että etnisen erottelun vuoksi osa ihmisistä tekee käytännössä orjatyötä. Tästä ei tule kuitenkaan välittää. Täytä rohkeasti Punaisen ristin ennakkoluulotarra ja hymise sitten rasismista koulusi käytävillä rytmikkäästi: "se on pelkkää kuvite-el-maa, ei yhtään enemp-ä-ä-ää".

Mitä vielä. Rasismin vastainen päivä on yhtälailla voimassa Venäjällä. Jätä kuitenkin huomiotta avoin rasismi, caucasofobia, antisemitismi, vihamielisyys kiinalaisia, afrikkalaisia ja keskiaasialaisia kohtaan.

Jätä myös huomiotta Angolan sisäryhmien - bakongojen, cabindansien ja ovimbundujen - keskinäiset kahnaukset.

Samoin Nigerian ibojen, ijawinien, ogoneiden, yorubien, hausa-muslimien ja kristittyjen väliset rasistiset kiistat.

Unohda Kongon hemojen, lendujen, hundien, hutujen, lubien, lundien, tutsien ja twa:ien keskinäiset arvostukset, heimosodat, lahtaamiset ja lahtaamisten kostamiset ja lahtaamisten kostamisten kostamiset. Nyt on rasismin vastainen päivä.

Älä välitä, että Afganistanin rajojen sisällä on riitaisia etnisiä ryhmiä.

Äläkä siitä, että samoin on Irakissa.

Ja Sudanissa.

Burmassa.

Sekä vihoviimeisenä hännänhuippuna *) - omia etnisiä vähemmistöjään surkeimmin koko maailmassa kohtelevassa valtiossa - Somaliassa.

Somalit eittämättä tietävät rasismista kaiken. Heidän avuliaalla johdatuksellaan me suomalaiset voimme eittämättä päästä eroon hirmuisesta rasismista. Sillä kuka osaisi parhaiten rasismin kauhuja välttää jollei juuri rasismin asiantuntija? Eikö vastaavasti narkkarikin osaa parhaiten kertoa huumausaineiden kauhuista?

Muut ovat jo osansa tehneet. Tee sinäkin oma osasi. Tee se tänään. Kirjoita ennakkoluulosi paperille, etsi käsiisi punainen pönttö, heitä lappusi sinne. Tee se siitä huolimatta, vaikka se vähän naiivilta tuntuisi. Minäkin aion heittää tämän tekstini samaan sammioon.

Etsi sitten itsellesi Ystävä Etninen. Hymyile, iske silmää. Liitä valkoinen käsi mustaan. Sulje silmät, tirauta kyynel onnen.

On rasismin vastainen päivä.

-- lot


(*) Miksi valitsin juuri nämä maat? No siksi, koska ne kaikki löytyivät State of the World’s Minorities 2007 -julkaisusta. Kyseiset maat olivat vähemmistöjään pahiten sortavien maiden listan top kymppi. Onnea heille.

21 kommenttia:

Kami kirjoitti...

Hyvä kirjoitus jälleen. Tuo subliminaalinen lipsahdus valokuvan muodossa sai aikaan naurahduksen.

Todellinen rasisminvastainen päivä olisi luultavasti sellainen jossa unohdettaisiin sana 'vähemmistö' kokonaan. Eikös se ole rasismia että tämä ei ole suunnattu myös vähemmistöille? Vai eikö vähemmistöjen rasismi olekaan niin paha kuin enemmistön? Eli on olemassa hyvää rasismia?

Miss suomi kirjoitti...

Pitäiskö sun kuitenkin aloittaa tuo maailmanparantaminen ihan itsestäsi.
Kerro meille oletko sinä rasisti vai et?

lot kirjoitti...

Miss suomi: en voi parantaa maailmaa, koska en ymmärrä sitä. Ainakaan vielä.

Tämän blogin eräs tarkoitus on auttaa kirjoittajaansa (ja miksei myös lukijoitaan) ymmärtämään maailmaa paremmin.

Siihen, olenko rasisti, en osaa antaa tyhjentävää vastausta. Saatan ollakin. Toisaalta en pidä valkoista "rotua" muita vastaavia konstruktioita ylhäisempänä.

En kuitenkaan tänne enempää afrikkalaisia. Sen olen sanonut jo aiemminkin. Ja tarkennetaan vielä tuota tanhaa kirjoitusta: haluan asua mielummin sellaisessa ympäristössä joka on suomalaisten rakentama kuin sellaisessa ympäristössä, joka on afrikkalaisten rakentama.

Edelleen - useimpien ihmisten tavoin - tunnen viihtyväni parhaiten itseni kaltaisten ihmisten kanssa. Ihonväri ei ole kynnyskysymys.

Ehkä haluat tarkentaa kysymystäsi? Niin kovin monenlaista käytöstä voidaan kutsua rasismiksi.

lot kirjoitti...

kami: olet aivan oikeassa. Miksiköhän näin on?

Ehkä Punaristin on tarkoitus ehkäistä nimenomaan sellaista rasismia, joka kohdistuu avuttomiin, itseään puolustamaan kykenemättömiin vähemmistöihin.

Surkeiden auttaminen kun on sankarillista. Ja puolustuskyvyttömien auttaminen pyhimysmäistä.

Ehkä punaristin pyhimykset haluavat tehdä mitä tahansa sellaista, jonka tekeminen saa heidät näyttämään säkenöivältä. Heillä lienee tähän omat syynsä.

Miss suomi kirjoitti...

Tervehtyminen aloitetaan tunnustamalla ongelma.
No mielestäni sinä olet pahemman sortin rasisti!
Kirjoituksistasi käy hyvin selkeästi ilmi, että ajattelet vain itseäsi. Kateutta? Sinulla on ilmeisesti jokin taloudellinen trauma takanasi, josta moinen juurtaa alkuns?

Anonyymi kirjoitti...

Niinhän se muuten menee:

Maassa maan tavalla tai maasta ulos!


Joten jos et pysty tulevaisuuden Suomessa asumaan, niin ainahan voit muuttaa pois.
Muuta vaikka etelänapamantereelle!
Suomalainen ihminen on, jos hänellä on maan kansalaisuus. Siinä ei ihonvärillä tai syntyperällä ole mitään merkitystä.
Laki on laki, ja sitä pitää kaikkien yhteiskunnan jäsenten kunnioittaa tuntui se sitten miellyttävältä tai ei.

Jukka kirjoitti...

Ongelmien ratkaiseminen pitää aloittaa itsestä (minusta tai Suomesta) hokee Miss Suomi. Totta jos ongelma on itsessä - siis minussa tai Suomessa. Jos taas ongelma on jossain muualla se kannattaa aloittaa muualta. Myös ongelman isoloiminen sinne missä se esiintyy on hyvä ratkaisu.

Jos esimerkiksi suvaitsemattomuus ilmenee Irakissa, suvaitsemattomuus kannattaa isoloda sinne. Tai tämä on ainakin yksi hyvä ratkaisuvaihtoehto.

Suomessa on tietysti myös omia ongelmia ja ne pitää ratkaista täällä. Kuten yhteisöllisyyden nakertuminen.

Jukka kirjoitti...

Iloisen näköinen vaaleatukkainen pikkuihminen - minulla on myös kotona kaksi vaaleatukkaista selittäjää.

Steve Sailer on puhunut paljon siitä että vaaleita miehiä ei Hollywoodissa päästetä enää esittämään kuin roistoa tai natsia. Hyvä muistaa näin rasisminvastaisen päivän jälkeisinä päivinä tämäkin ongelma.

Jukka kirjoitti...

Miss Suomesta tulee mieleen ne ihmiset jotka eivät hanki lapsia koska maailmassa on jo tarpeeksi paljon ihmisiä. Todellisuudessa kyseessä on vain tekosyy sille että lapsia ei haluta koska siitä on vaivaa.

Tässä tapausessa taas väitetään vihattavan suomalaista kulttuuria vaikka todellisuudessa ollaan ihmisvihaajia.

Anonyymi kirjoitti...

Mitä tää Jukka oikein yrittää selittää?
Kirjoittaa kuin esikoululainen!

Anonyymi kirjoitti...

Jos ongelma on suvaitsemattomuus ja rasistinen käytös, on siihen kohde silloin syytön.
Kyseessähän on kantajansa epänormaali asenne. Tällöin ongelma ei poistu likvidoimalla kohdetta, vaan kantajan tulee muuttaa oma asenne.

lot kirjoitti...

Miss suomelle: yrität osaltasi poistaa maailmasta rasismia - kunnioitan tätä tavoitetta. Olen itse avoimmuuden kannalla - ihmisten tulisi kyetä erittelemään ajatuksiaan ja keskustelemaan niistä. Asiaperusteisesti, mikäli mahdollista. En näkisi kovinkaan hedelmällisenä pohdintaa siitä, millä tavoin minun aivoni ovat vinossa tai siitä, onko luottohistoriani kunnossa vai ei. Tässä on kyse makrotason asioista. Ilmiöistä. Toki ne koskettavat yksilöitä, mutta mittakaava on silti yhteiskunnan tasolla.

Rasismin olemassaolo on tunnustettu tosiasia. Sillä, mitä minä kirjoitan, ei ole sanottavaa vaikutusta Suomessa esiintyvän rasismin kokonaismäärään. Rasismin vastainen viikko, rasismin vastainen taistelu, rasismin ehkäisemiseksi rustatut lakipykälät - kaikki vallitsevaa todellisuutta. Näin ei ollut vielä 15 vuotta sitten. Rasismilakeja ei tarvittu, koska rasismia ei ollut. Maahanmuutto on muuttanut tilanteen toiseksi. Rasismi on todellinen ilmiö, halusimme sitä tai emme. Ja mitä useampi turkulainen pikkutyttö tai oululainen nuori joutuu maahanmuuton lieveilmiöille alttiiksi, sen ikävämpää rasismia saamme jatkossa kokea.

Kirjoitat tervehtymisestä. Oletettavasti pidät rasismia tautina. Kenties oletat, että ennakkoluuloton maailma ilman rasismia olisi jotenkin terveempi ja mukavampi paikka asua. Eli laillani yrität rakentaa ympärillesi parempaa yhteiskuntaa. Harmillista vain, tavoiteyhteiskuntasi saavuttamisen tiellä seisoo pahoja ihmisiä - rasisteja. Kun vain heistä päästäisiin eroon, kaikki olisi paremmin.

Missäköhän olen aikaisemminkin törmännyt tämänkaltaiseen ajatteluun?

Anonyymi kirjoitti...

Vuosittain Thaimaassa jää kiinni muutamia suomalaisia pedofiliasta epäiltynä. Thaimaan poliisi tutkii parhaillaankin useita tapauksia, joissa suomalaista turistia epäillään alaikäisten hyväksikäytöstä. Toistaiseksi yksikään kansalainen ei ole saanut tuomiota epäillyistä rikoksista, sillä juttujen poliisitutkintaa kestää Thaimaassa verraten pitkään.

lot kirjoitti...

anonymous: "Thaimaan poliisi tutkii parhaillaankin useita tapauksia, joissa suomalaista turistia epäillään alaikäisten hyväksikäytöstä."

Niin, suomalaisetkin raiskaavat. Miten se tähän asiaan liittyy?

Kami kirjoitti...

En tiedä varmaksi sanoa, mutta epäilen että rasismi on ihan normaali inhmillinen ominaisuus. Ominaisuus jonka kanssa voi oppia tulemaan toimeen. Kuten inhimillisten ominaisuuksien kanssa yleensä, tukahdettuina ne voivat saada aikaan häiriökäytöstä toisaalta kun niistä tulee jumala, mennään satasta jyrkänteeltä ja sijoituspaikkana kiven sisus, vieroitushoito ja sosiaaliset ongelmat.

Suvaitsevaisuus on samanlainen 'sairaus' kuin rasismia korostava käytös. Olen huomannut että tulen hirmu hyvin toimeen niiden maahanmuuttajien kanssa joita minun ei tarvitse suvaita. Esimerkiksi töissäni on ranskasta kotoisin oleva musta kaveri ja hän on rautainen ammattilainen, mukava tyyppi ja 2 lapsen isä.

Minun ei tarvitse häntä suvaita, koska hänessä ei ole mitään suvaittavaa. Paitsi ihonväri. Ja siihen totumiseen ei pitkään mene.

Olen nähnyt niitä kirjoituksia jotka sisältävät viitteitä tutkimuksista jotka saavat maailman näyttämään joltain roolipelisäännöstöltä. Rankkaa ja merkityksetöntä yksinkertaistamista.

Pelkään kuitenkin että tämä työkaverini tullaan tulevaisuuden multikulttuurisuomessa lyömään leima otsassa nippuun ongelmatapausten kanssa, koska sikäli kun olen ymmärtänyt maahanmuuttajastrategia on että mahdollisimman ongelmalliset ja sopeutumiskyvyttömät tyypit sisään ja suvaitsevaisuus kasvaa.

Olette lapsellisia jos luulette ettei niin käy. Haloo. Me olemme ihmisiä, se on inhimillistä joukkokäytöstä.

Olen muuten melko varma että nykyään yksilöllisyyden aikana joukkoja ajatellaan liikaa kuten yksilöä. Yksilö on melko dynaaminen ja kykenee melko monimutkaisiin toiminta- ja ajatusprosesseihin. Joukko taas on kankea ja primitiivinen. Toisaalta joukon viisaus voi parhaimmillaan vastata asiantuntijan viisautta. (Vrt. Encyclopædia Britannica ja Wikipedia). Mutta se siitä jaarituksesta.

Tämä on ongelma, mutta sen tajuamiseen tarvitaan avoin mieli. Juuri niin. Uskallusta nähdä ongelmia ympäröivässä maailmassa jonka trendinä on kieltää, kiertää ja joustaa kaikessa siksi että se näyttää paremmalta. Ei kaikki kultaa mikä kiiltää.

miss suomi kirjoitti...

No mutta ei kannata kuitenkaan alkaa yrittää taas kerran sellaisia asioita, mitkä ovat maailmalla jo moneen kertaan tuomittu.

lot kirjoitti...

Miss suomi: en ole vielä koskaan nähnyt, että joku yrittäisi tietoisesti tehdä itsestään rasistia. Poikkeuksia voi olla, mutta väittäisin, että rasistiksi enemminkin ajaudutaan. Pelon, ryhmäpaineen, ikävien kokemusten tms kautta.

Rasismi pohjaa ihmisten geneeriseen yleistämispiirteeseen. Esimerkkeinä yleistämisestä vaikkapä nämä esimerkit: "junalla pääsee nopeammin kuin autolla", "kirahvilla on pidempi kaula kuin muurahaiskarhulla", "Afrikan maissa asuvat ihmiset eivät osaa rakentaa yhtä hyviä logistiikkaketjuja kuin eurooppalaiset". Yleistetyt toteamukset ovat hyvin luonnollinen tapa jäsentää asioita. Toki yleistyksiä käytettäessä on aina pidettävä mielessä, etteivät ne ole kaikissa olosuhteissa totta. Oikein nopealla autolla pääsee nopeammin kuin hitaalla junalla. Ja niin edelleen.

Asioita vertailtaessa joudutaan usein yleistämään, tarkastelemaan keskimääräistä yksilöä. Kukaan ei saa herneitä nenään kirahvin kaula -vertailusta, mutta jostain syystä ihmisryhmiin kohdistuvat vertailut saavat. Monet ihmiset kokevat erityisesti etnisiin ryhmiin kohdistuvat vertailut vääryydeksi, ainakin silloin, kun ryhmät eivät kyseisissä vertailuissa pärjää.

Jos tehtyjen vertailujen tuloksia ei käy kiistäminen, kehnosti pärjäävien puolustukseksi jää oikeastaan vain muutama keino:

1. Sanotaan, että on epäreilua tehdä moisia vertailuja. Tai että vertailun tehnyt on raukka. Rasisti. Mistään, mitä rasisti sanoo, ei tarvitse välittää.

2. Todetaan, että vertailu on epävalidi, koska kaikki ihmiset ovat samanlaisia. Tämä ei tietenkään pidä paikkaansa, mutta tämän samankaltaisuusolettaman kiistävä on aina automaattisesti rasisti. Ja edelleenkin: mistään, mitä rasisti sanoo, ei tarvitse välittää.

3. Vedotaan erilaisen toimintatavan itseisarvoon sinänsä. Eli käytetään monikulttuuriperustetta.

Se, mitä haluan sanoa on: useat ihmiset tunnistavat rasismia siellä, missä sitä ei todellisuudessa ole. Kehnoksi osoittautuneiden toimintatapojen kritisointi ei ole rasismia. Ihmisoikeuksia loukkaavien tapojen kritisointi ei ole rasismia. Nimeltämainitsemattomiin uskomusjärjestelmiin liittyvien harhaisten "meillä on lupa jumalalta"-kuvitelmien atomeiksi pilkkominen ja vääräksi osoittaminen ei sekään ole rasismia. Toki sitä voidaan tehdä myös rasistisin perustein, mutta se on eri asia.

Suosittelisin, että yrittäisit tehdä itsellesi selväksi "somalit v*ttuun"-rasismin ja "pikkutyttöjä ei saisi raiskata"-argumentaation välillä. Kommenttisi saattaisivat purra hieman paremmin.

Anonyymi kirjoitti...

Mikä on pointtisi? Kun muualla on enemmän rasismia, sitä ei saisi vastustaa täällä?

Miten ihmeessä rasisminvastainen kampanja Suomessa liittyy rasismiin muualla.

Samalla logiikalla unohdetaan jätevesien puhdistus Päijänteen rannoilla, kun kerta Pietari laskee vetensä puhdistamatta.

Eiköhän meidän kannata puhdistaa omat nurkkamme skineistä ja piilorasisteista, niin elämämme on miellyttävämpää. Isäni sotaveteraani puolusti Suomea ajatuksenaan, että Suomi olisi demokratia, ihmisoikeuksia kunnioittava maa. Nyt nämä nykyajan "suomalaisuutta" puolustavat ovat vääntäneet tuon tavoitteen "rotupuhtauden suuntaan".

Julle-Setä kirjoitti...

Rasismi eli rotusyrjintä on ideologia tai toiminta, jossa ihmisten ulkonäön, fyysisten piirteiden, "kansanluonteen", kielen tai kulttuurin erilaisuus oikeuttaa myös eriarvoisen kohtelun eli syrjinnän. Rasismia ovat myös toimintatavat ja sellaiset yhteiskunnalliset rakenteet, jotka johtavat näihin seikkoihin perustuvaan eriarvoisuuteen.

lot kirjoitti...

Anonyymille: jätevesivertauksesi oli itse asiassa aika hyvä. Jos todella halutaan vastustaa vesien saastumista, niin kumpi on järkevämpää puuhaa - a) auttaa Pietarilaisia rakentamaan vedenpuhdistamo vai b) nysvätä Päijänteen veden pitoisuuksien promillen tuhannesosien kanssa? Varsinkin, kun samaan aikaan Pietarin paskalasti valuu suoraa päätä meille, tehden nysväyksen kerrassaan tarpeettomaksi.

Kirjoitin muiden maiden rasismista. Sellaisesta, joka on taatusti pahempaa kuin kotimainen karkkipaperirasismi. Rasismista, jota ehkä sinunkin kannattaisi keskittyä vastustamaan.

Syystä että: kun maailman paskaviemäreiden (lue: sotatoimialueiden) sotkuinen vesi lähtee liikkeelle, sitä on aika vaikea pysäyttää. Eteenpäin valuessaan se kontaminoi puhtaan veden.

Väännetään nyt oikein rautalangasta, niin ei mene hyvä analogia hukkaan: Kun tänne tulee muunmaalaisia rasisteja, kuka minkäkin mantran perässä, he saavat suomalaisissa aikaiseksi rasismia.

Jos haluat taistella rasismia vastaan, taistele suuren maailman konflikteja vastaan. Karkkipaperirasistien perässä juokseminen on melkoisen turhaa hommaa.

Et muuten vieläkään vastannut siihen kysymykseeni: "..suomalaisetkin raiskaavat. Miten se tähän asiaan liittyy?"

Ehkä haluat vielä yrittää?

lot kirjoitti...

Julle-Sedälle: Ryhmien erilaisuuden tunnistaminen ei ole mitään rasismia. Sen sijaan jos erilaisuuksilla - todellisilla tai kuvitteellisilla sellaisilla - oikeutetaan eriarvoistava politiikka, siirrytään rasismin alueelle.

Eri ryhmien erilaisuuden kiivas kieltäminen ei ole kovinkaan järkevää toimintaa. Eikä sillä edesauteta rasismin vastaista taistelua. Ihmiset ovat erilaisia, sille ei kukaan mitään mahda. Et sinä, en minä, ei kukaan muukaan.