3.4.2007

Kansanmurhaajat Suomessa

Ruanda, huhtikuu 1994. Seitsemän kirkonmiestä kirjoitti pastorilleen Elizaphan Ntakirutimanalle näin: "olemme kuulleet, että huomenna meidät ja perheemme tapetaan. Pyydämme siksi teitä puuttumaan tapahtumiin ja keskustelemaan pormestarin kanssa."

Pastorin vastaus tuli seuraavana päivänä: "Teidän ongelmaanne on löytynyt ratkaisu. Teidän on kuoltava." Pastori Ntakirutimana avusti pormestaria joukkomurhassa yhdessä Yhdysvalloissa opiskelleen lääkäripoikansa kanssa. Kolme kuukautta murhien jälkeen Ntakirutimana pakeni Yhdysvaltoihin.

Ruandan kriisin aikana länsimaita arvosteltiin voimakkaasti sen vuoksi, koska ne eivät tarjonneet hädänalaisille turvapaikkoja. Liian vähän tehtiin liian myöhään, sanottiin.

En tiedä, minkälainen kujeilija näitä historian kummallisuuksia oikein kutoo. Nyt on paljastunut, että ne samat Euroopan maat, jotka eivät antaneet turvapaikkoja kansanmurhan uhreille, ovat antaneet turvapaikkoja kansanmurhan varsinaisille toteuttajille. Reutersin tuoreen uutisen mukaan Belgian, Ranskan, Tanskan, Suomen, Saksan, Italian, Alankomaiden ja Norjan turvapaikkajärjestelmissä on sisällä 37 henkilöä, jotka ovat osallistuneet Ruandan kansanmurhan toteuttamiseen.

Criminal Tribunal for Rwanda toivoo, että rikoksiin syyllistyneet tuomittaisiin asianmukaisesti. Oikeuden eteen päätyminen ei kuitenkaan ole mitenkään varmaa. Esimerkiksi Ranskassa on "poliittisia jarruja", jotka saattavat estää asioiden eteenpäinviemisen. On mielenkiintoista nähdä, mitä asialle Suomessa tapahtuu. Vai tapahtuuko mitään.

HS on uutisoinut asiasta.

Alussa mainittu pastori jäi sittemmin kiinni teoistaan, hänet tuomittiin kymmeneksi vuodeksi vankeuteen. Oikeutta sekin. Ehkä kaikki eivät olleet tähänkään tuomioon täysin tyytyväisiä, sillä kaikki eivät kärsi vankeudesta samalla tavalla kuin toiset:

"Monien ruandalaisten näkemysten mukaan erityisesti länsimaiset vankilat ovat niin korkeatasoisia, ettei niissä vietettyä aikaa voida katsoa rangaistukseksi varsinkaan kun olosuhteita verrataan keskivertoruandalaisten elämään."

Niinpä.

-- lot

3 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Eli sanomasi oli että Suomen vankilaoloja tulisi huonontaa, että siellä vietetty aika olisi jotenkin kurjempaa?

lot kirjoitti...

Ei oikeastaan. Tämän postauksen sanomana on ollut yksinkertaisen asian toteennäyttäminen.

Näet sen, että vaikka humanitäärisin perustein kokoonkyhätty turvapaikkajärjestelmä johtaisi kuinka törkeisiin ja yksiselitteisen tuomittaviin lopputulemiin, on silti olemassa iso kimppu ihmisiä, jotka eivät ilmiselvää vääryyttä kykene a) näkemään tai b) sen olemassaoloa tunnustamaan.

Vankeuden aiheuttama kärsimys tai sen puute oli oikeastaan tarkoitettu vitsiksi. You know, sellaiseksi absurdiksi vitsiksi.

Yrjöperskeles kirjoitti...

Kiitoksia erinomaisista kirjoituksistasi. Koska asiasta ei voi koskaan puhua liikaa, pistin pystyyn oman blogini

http://yrjoperskeles.blogspot.com/

Keskityn blogissani monikulttuurisuuteen lastensuojelutyön näkökulmasta (mitä työtä itse teen).

Onnea ja menestystä!