21.5.2007

Mediaekosysteemi ja murskattu maailma

A-lehtien kehitysjohtaja Matti Lintulahti hahmottelee Mediablogissaan blogien ja verkkoyhteisöjen vaikutuksia huomisen journalismiin.

Alleviivaan ainakin seuraavan kohdan:

"Ihmiset eivät enää tyydy siihen, että media ylhäältäpäin luennoi heille, mitkä asiat ovat olennaisia ja mitkä eivät. He vaativat mahdollisuutta osallistua ja sanoa kantansa heitä kiinnostaviin ja heille olennaisiin, usein hyvin paikallisiin, asioihin. Kun heitä ei ole kuultu eikä heidän ole annettu osallistua, he ovat aktivoituneet ja perustaneet omia blogeja tai liittyneet hyperpaikallisiin yhteisöihin, jotka tarjoavat hyvän julkaisualustan kertoa ihmisten kokoisista asioista kansalaisten omista näkökulmista ja omin sanoin."

Tosia sanoja.

Blogien tai verkkoyhteisöjen merkitystä ei kannata aliarvioida, koska ne tulevat hyvällä varmuudella olemaan keskeinen osa tulevaisuuden mediaekosysteemiä.

BTW, olin äsken kaupungilla asioilla. Lot-blogiin oli tullut muutaman tunnin aikana hittejä Almamedian, Ylen ja Yhtyneiden kuvalehtien taholta. Mediaekosysteemissä kuvattu "blogista journalistille"-nuoli toimii täyttä häkää.

Blogiyhteisön viestinnällinen painoarvo on luonnollisesti suurempi kuin yksittäisen blogin - tätä taustaa vasten on luonnollista, että samanmielisten blogien kannattaa lähentyä toisiaan. Yksittäisten neuleblogien kannattaa järjestäytyä neulomisyhteisöiksi, sinisiä sammakoita keräilevien bloggaajien sinisammakonkeräilijäyhteisöksi. Ja jos vaikka sattuisi jostain löytymään joukko bloggaajia, joiden päässä kihisee sitkeä päähänpinttymä siitä, että yhteiskunnat koostuvat ihmisistä, niin tässä tapauksessa suosittelisin heille tätä tarkoitusta varten perustetun yhteisön perustamista. Löyhän yhteisön tahi kiinteän, sama se. Voisin ehdottaa moisen kommuunin radiomainoksen tosi tarttuvaksi tunnusmelodiaksi vaikkapa seuraavanlaista tankarunoelmaa:

Perheet koostuvat perheenjäsenistä,
Blogiyhteisöt yksittäisistä blogeista,
Yhteiskunnat puolestaan ihmisistä.


Tai jotain.

Ylipäätään voisin suositella itse kullekin tietynasteista proaktiivisuutta. Proaktiivisuushan on reaktiivisen vastakohta. Reaktiivinen tarkoittaa jälkikäteistä reagoimista, proaktiivinen puolestaan sitä, että toimitaan ennenkuin jotain tapahtuu. Ennakoivaa toimintaa siis. Aloitteen ottamista omiin käsiin. Luopumista bloggaajien helmasynnistä eli tauottomasta urputtamisesta jo läikkyneen maidon vuoksi. Tai kivellä murskatun aivokuoren vuoksi.

Sillä jos jokin on jo peruuttamattomasti rikottu, itkemisestä ei ole enää mainittavaa hyötyä. Ei Du´a Khalil Aswad:lle. Ei sinulle. Ei edes Tyyris Tyllerölle.

Tyyris Tyllerö muurille kipusi
Tyyris Tyllerö muurilta lipesi
eikä Tyyris Tylleröä milloinkaan
voi kukaan parantaa
edes kuninkaan miehet kautta maan.


(Alkukielinen versio: Edward Lear)

-- lot

3 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Ihan mielenkiintoista, jos rasistiset blogit muodostavat yhteisön, niin eikös silloin riitä, että yksi blogi syyllistyy kiihotukseen kansanryhmää vastaan, niin että voidaan syyttää kaikkia blogien pitäjiä järjestäytyneestä rikollisuudesta?? Onhan se selvää, että silloin yhteisö on rikollinen ja kaikkia sen jäseniä pitäisi rangaista, koska silloin tiedon toimittaminen on ollut rasistista.

T:Freestyler

reino kirjoitti...

Tottakai se riittää, Freestyler hyvä.

Lisäsin muuten blogiini linkin sinun blogiisi. Yläpunkka on sitten mulle.

lot kirjoitti...

Freestyler:

Kiitokset. Suuret kiitokset jälleen kerran. Tarjoamasi skapellinterävät lakitekniset huomiot ovat mitä tervetulleinta materiaalia rujoon ja atavistiseen blogiini. Korotan sinut juridisen osaston kakkosmieheksi. Ykköspaikka on valitettavasti liian kovan kaverin miehittämä. Mutta sinunkin aikasi tulee vielä.

Mitä tulee järjestäytyneeseen rikollisuuteen, on huomioitava, että rikoksen tunnusmerkkien täyttyminen edellyttää sitä, että a) järjestäytyneissä blogeissa esiintyy rasismia sekä b) että rasismi olisi rikollista. Jos näin jonain päivänä on, niin silloin on kirjoittajilla huolen ja murheen päivät edessä.

Varotoimiksi ehdotankin Etelä-Afrikasta apinoidun kikka-kasin soveltamista:

Etelä-afrikkalaiset siirtyivät naapurimaihin nauhoittamaan ja levittämään musiikkiaan. Maassa kierrettiin sensuuria myös hieman hienovaraisemmin: Afrikaansin kielellä julkaistiin levy nimeltä A naartjie in our sosatie, joka tarkoittaa "mandariinia kebabissa". Nimi kuulostaa tietysti samalta kuin Anarchy in our society mutta sellaista levyä ei koskaan olisi julkaistu. Lähde: Ärsyke.

Soveltaminen voisi käydä vaikka näin:

Jou mään: "Ihm' iskun takoo stuuih mi'sist"

Tai jotain.

reino: saat 20 röökii yläpunkasta.