22.5.2007

Kalifornia ja sietäminen

Kolme irrallista tiedonpalasta, jotka eivät liity toisiinsa millään tavalla:

Yksi: Kalifornia on Yhdysvaltojen monikulttuurisin osavaltio - 46 % sen asukkaista on vähemmistöjen edustajia.

Kaksi: Kaliforniasta tulee nykyisellä kehityksellä ensimmäinen osavaltio, joka käyttää enemmän rahaa vankienhoitoon kuin yliopistokoulutukseen.

Kolme: Kalifornian recidivism rate (vapautetun vangin todennäköisyys joutua uudelleen vankilaan) on maan suurin, eli 70 %.

Lyhyt pohdinta aiheesta: jostain syystä Kaliforniassa on paljon rikollisuutta. Syyt tähän ovat monisäikeiset. Osavaltion kuvernöörillä Arnold Schwarzenegger:lla on varmasti intressi vähentää rikollislukuja. Jo tälläkin hetkellä sataatuhatta vankilapaikkaa kuormittaa 173.000 vankia. Lisäksi osavaltio on joutunut vuokraamaan lisää sellikapsiteettia muilta osavaltioilta.

Mikä neuvoksi?

On toki mahdollista kaataa aina vain lisää rahaa vankilajärjestelmään, mutta kaikki ovat varmasti yhtä mieltä siitä, että rahat olisi mukavampi laittaa ihmisten kouluttamiseen.

Vankiloita ei voi nykyisestä oikein täyttääkään.

Ihmisten rikollisia taipumuksiakin on vaikea tuosta noin vain muuttaa.

Jäljelle jää muutama vaihtoehto:

Supistetaan vankiloiden rahoitusta. Tällä vaihtoehdolla kuitenkin heikennetään vapautuvien vankien paluumahdollisuuksia yhteiskunnan jäseniksi.

Supistetaan sisäänotettaavien vankien määrää. Tämä voidaan tehdä joko pienentämällä kiinnijäämisriskiä tai hölläämällä rikoslakia.

Kiinnijäämisriskin pienentäminen on helppoa. Vähennetään poliisien määrää sekä hidastetaan tuomioistuinlaitoksen kiertoaikoja.

Rikoslain höllääminen tarkoittaa sitä, että ollaan valmiit sietämään sellaista, mikä aiemmin on ollut rikollista. Muutetaan nolla- tai pientoleranssinen ajattelutapa tolerantiksi. Hyvänä esimerkkinä vaikkapa siirtolaislait.

Toleranssi tarkoittaa samaa asiaa kuin suvaitsevaisuus, mutta se tarkoittaa myöskin samaa asiaa kuin sietäminen. Jos tämä on totta, niin silloin "suvaitsevaisuus" tarkoittaa samaa kuin "sietäminen".

Viimeinen keino on lyhentää rangaistusaikoja. Mutta eipä tästäkään ole juuri apua, koska pöljät kalifornialaiset tekevät uusia rikoksia.

Arnold parka - tuo yhtälö ei ole helppo. Mutta mikäpä olisi uudessa uljaassa monikulttuurisessa maailmassa helppoa?

-- lot

1 kommentti:

Dr. Doctor kirjoitti...

Irtohavainto 4 jäi puuttumaan,

Onko Kaliforniassa turvallisempaa, kun vankiloissa on ahdasta, eli näkyykö suuri vankien määrä turvallisuutena katukuvassa ?