6.6.2007

Vallankaappauksen alkeet, osa I

Jos joku sattuisi jostain syystä - ihan mistä syystä tahansa - joskus järjestämään vallankaappauksen, niin hänen on syytä varautua monenlaisiin ongelmiin ja pikku kommelluksiin. Kymmenet tai sadat pikku kommervenkit ja pulmatilanteet väijyvät vallan kahvaan kurottavaa sissikenraalia. On ensinnäkin niin paljon tehtävää - pitää vallata radio- ja tv-asemat, miehittää eduskunta ja presidentinlinna, rakentaa katusulkuja jne jne - ja toiseksi on niin paljon asioita, jotka voivat mennä pieleen.

Salainen poliisi voi saada liian aikaisin hankkeesta vihiä. Ja kuten kaikki tietävät, vallankaappauksen onnistumisen ehdoton edellytys on mahdollisimman täydelllinen hys-hys-hyssyteltynä pitäminen.

Joku pöljä voi kerskua lähiökapakassa tulevasta ulkoministerin virastaan.Tai mikä vielä pahempaa, blogissaan.

Vaivalla hankitut tankit voivat juuttua mutaan tai lumeen. Tai niiden paksupartaiset kuljettajat saattavat nukkua pommiin pitkän ja kostean porttolassa vietetyn yön jälkeen.

Parlamentin kaappaus voi vahingossa osua pyhäpäiväksi, jolloin kaikki kansanedustajat ovat menneet mökeillensä. Ja vaikka olisi tuiki tavallinen arkipäivä, presidentti on saattanut lähteä vierailulle naapurimaahan. Erityisen huono tuuri on käynyt silloin, jos virkaatekevä presidentti on vierailulla läheisessä ydinasediktaturiassa. Sujuvasanainen kansanjohtaja kun voi lounaan lomassa suostutella isäntämaansa johtajan päättämään puhjennut kapina parilla hyvintähdätyllä MIRV-monikärkiohjuksella.

Kalliilla rahalla, rubiineilla ja rantatonteilla lahjotut kaaderikenraalit voivat pettää viime hetkellä. Tämä on suuri ongelma varsinkin espanjankielisillä alueilla. Pronunciamiento:on olennaisena osana kuuluvan trabajos-vaiheen, (esivallalle uskollisten kenraalien suostuttelu takinkääntöön) on empiirisin kokein todettu menevän harmillisen usein ns. "reisille".

Kansanjoukkojen kiihottaminen saattaa myös epäonnistua. On tässä kohtaa todettava, että on eduksi vallankumoukselle, jos kansanjoukot ovat nähneet muutaman kuukauden nälkää. Tällöin he ovat yhtä aikaa sekä kiukkuisia että laihoja. Ensimmäisestä seikasta on hyötyä palatsinvaltauksessa, toisesta seikasta hyötyä presidentille uskollisten joukkojen ampumien luotien väistelyssä.

Kannattajia ei kuitenkaan sovi päästää nälkiintymään liiaksi. Liian luuviuluiset kapinoitsijat eivät jaksa murskata barrikaadeja eivätkä myöskään rakentaa niitä itse.

Ylensyöneitä sotureita on vältettävä yhtälailla. Liian "hyvälihaiset" soturit ovat taipuvaisia juuttumaan poteroihin. He eivät myöskään näytä hyvältä vallankumousparaatissa.

Historian valossa on osoittautunut, että yhden asian tärkeys on valtaa kaapatessa ylitse muiden. Se asia on ensimmäisen vallankumouspuheen pitäminen joko radiossa tahi televisioituna (en ole koskaan kuullut, että kukaan olisi ilmoittanut vallankaappauksesta teksti-tv:ssä tai blogissa, joten jätän nämä vaihtoehdot käsittelemättä). Koska neitsytpuhe voidaan pitää vain kerran per kapina, on se valmisteltava huollella. Sissikenraalin on juoksuhautojenvyörytyksen ja kranaattienheittelyn aiheuttamasta hikoilusta huolimatta kyettävä esiintymään selväsanaisena, ylväänä ja suoraryhtisenä uusien hallintoalamaistensa edessä. On ehdottomasti varottava sellaisia karkeita virheitä, joihin mm. Irakin informaatioministeri Saeed al-Sahaf sortui antaessaan ilmatorjumattomien vihollishävittäjien porhaltaa televisioidun puheensa taustalla. Ei näin. Tv-lähetyksen taustaksi on valittava joko arvokas, häiriötön tausta tahi vaihtoehtoisesti jokin suuren symboliarvon omaava, hävitetty viholliskohde. Puhkiammutut tankit tai Stealth-hävittäjät sopivat hyvin (muista varmistaa, että Stealth-hävittäjä todella näkyy kuvassa, ne kun ovat eteviä piiloutumisessa).

Ilkikurinen sissikenraali voi alustaa puheensa tekemällä jäynää vanhoille hallitsijoille. Esimerkkiä näyttää etevä ja rutinoitunut valtakaappari Boris Jeltsin, joka tässä videossa heittää mereen bikineissä keikistelevän Tsehtseenian varakuvernöörittären Ingrid Grivashenkon (naisen henkilöllisyys ei 100% varmistettu).

Tavallisille, lavakarismaa tihkumattomille kuolevaisille näyttämön haltuunotto ja puheenpito ei ehkä käy yhtä helposti. Tämän vuoksi seuraavassa onkin muutama Coup ´d Etat - a Practical Handbook -kirjasta kopioitu vallankumouspuhe-harjoitusesimerkki. Kaikki todellisia, kuusikymmenluvulla pidettyjä puheita:

Romanttis-lyyrinen
"Tämä ei ole tiedonanto. Tämä on tunnustus, sitoumus ja vetoomus. Tunnustus siitä, että kourallinen pahoja miehiä on kaapannut armeijamme .. sitoumus siitä, että armeijastamme tullaan puhdistamaan häpeä ja kunniattomuus .. vetoomus teille kaikille nousta kapinaan ja kunniaan.."
Kapteeni Mustafa Hamdun, Aleppo Radio 6.30, 25. helmikuuta 1954.

Rationaalis-administratiivinen
"Kwame N'krumah:ia verhonnut myytti on lyöty pirtaleiksi.. [hän] hallitsi maata, kuin se olisi ollut hänen yksityisomaisuuttaan.. [hänen] oikukkaat toimintatapansa maan talouden suhteen .. toivat meidät kuilun reunalle.. Täten ilmoitamme, että meillä on keinot maan talouden parantamiseen .. muutamassa päivässä.. käymme kohti valoisaa tulevaisuutta. "
Ghana, National Liberation Council, Radio Communique, helmikuu 1966

Messiaaninen
"Poroporvaristo on hajoitettu .. kaikki kansalaiset vihitään uuden yhteenkuuluvuuden aikakauteen.. kaikkia sitoumuksia ulkovaltojen kanssa tullaan kunnioittamaan.."
Eversti Jean Bedel Bokassa, Keski-Afrikan tasavalta, 15. tammikuuta 1966.

Vaikka on pedagogisesti väärin opettaa pieleen menneillä esimerkeillä, laitetaan tähän yksi keskimääräistä kehnompi vallankumouspuhe. Ihan vaan varmuuden vuoksi:

Valmistautumaton
.. [tämä kapina on tehty] voimakkaan ja menestyvän Nigerian saattamiseksi eroon korruption ja sisäistä erimielisyyksistä... Ryöstelyihin, tuhopolttoihin, homoseksuaalisuuteen, raiskauksiin, kavalluksiin, lahjontaan, korruptioon, sabotaaseihin ja vääriin hälyytyksiin syyllistyvät tullaan tuomitsemaan kuolemaan..
Majuri Nzeogwu, Radio Kaduna Nigeria, tammikuu 1966.

Siitä vain valitsemaan ja peilin eteen harjoittelemaan.

-- lot

5 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Pesis on muodissa!!!! Ei tartte jännätä maajoukkueen kohtaloa

reino kirjoitti...

Kirjoituksestasi tuli hykerryttävästi mieleen klassiset kenraaliluutnantti T.J.A. Heikkilän seikkailut. Sonorassa. ;)

Anonyymi kirjoitti...

Lisää vinkkejä tulevat diktaattorit voivat etsiä seuraavasta kirjasesta: André de Guillaume: Haluatko diktaattoriksi? (How to Rule the World - A Handbook for the Aspiring Dictator) ;)

Anonyymi kirjoitti...

Ovatko Lot ja Mikko Ellilä rakastelleet?

lot kirjoitti...

Anonyymi #1: Miiandörständnot.

Reino #1: Kenraaliluutnantti T.J.A. Heikkilä oli niin aikainen hahmo, etten koskaan ehtinyt häneen tutustua. Sonoran kontuihin olen silti saanut tutustua Tex Willerin ystävällisellä avustuksella.

Anonyymi #2: En haaveile diktaattorin virasta, vallankumoustoimistopäällikön virka riittää minulle. Kiitokset silti kirjasuosituksesta, ostan sen heti, kunhan salaiseen luolaan kätketyn kultasaaliin korkeus ulottuu napaan asti.

Anonyymi #3: Kiitos kysymästä. Vähäisten tomumajojemme lihat ovat toden totta tulleet yhdeksi, ainakin sartrelais - halla-aholais - charles "äm" schulzlaisessa hengessä. Ifjunouwotaimiin.