1.8.2007

Astrid Thors - lainrikkoja?

Suomen Ekumeenisen Neuvoston julkaisema Kirkko Turvapaikkana -ohje kannustaa seurakuntalaisia piilottelemaan turvapaikanhakijoita, jotka ovat saaneet kielteisen turvapaikkapäätöksen:

"Kirkot ja uskonnolliset yhteisöt ovat perinteisesti tarjonneet fyysistä ja henkistä turvaa eri tavoin vainotuille ihmisille. Nykyisin kirkko turvapaikkana -käytännöllä tarkoitetaan tilanteita, joissa yksittäinen henkilö tai perhe kääntyy kirkon tai kristillisen yhteisön puoleen hakeakseen turvaa, apua ja tukea kielteisen turvapaikkapäätöksen saatuaan."

Baptistipastori Jan Edström, lakimiesyrittäjä Ville Hoikkala, kirkon maahanmuuttajatyön sihteeri Marja-Liisa Laihia sekä pastori Sanna Ylä-Jussila ovat turvapaikkaohjeen takana. Ohje korostaa, että turvapaikan tarjoaminen kirkosta on äärimmäinen toimenpide jota tulee käyttää vain silloin, kun kaikki muut keinot on jo käytetty. Turvapaikkaa tarjotaan vain, jos vähintään yksi seuraavista neljästä ehdosta täyttyy:

• Hakijalla on perusteltu vainon pelko
• Hänen perhe-elämäänsä kohdistuu vakava uhka
• Hänen tähänastinen turvapaikkaprosessinsa ei ole ollut oikeuden-mukainen
• Hänen turvapaikkahakemuskäsittelyynsä liittyvä tutkinta on ollut puutteellinen

Onko tämä laillista toimintaa?

No eipä tietenkään. Ohjeen sivulla 21 todetaan: "On periaatteessa tulkittavissa, että henkilöt, jotka osallistuvat päätöksentekoon kirkkoturvapaikan myöntämisestä ilmoittautumisvelvolliselle turvapaikanhakijalle, voitaisiin tuomita yllytyksestä ulkomaalaisrikkomukseen. Riski on kuitenkin varsin pieni, lähes olematon."

Mikä on valtiovallan kanta tähän asiaan?

Arvasit oikein.

Maahanmuutto- ja eurooppaministeri Astrid Thors asettuu myönteiselle kannalle. Hän kertoo Kotimaa-lehden haastattelussa kokevansa suojan antamisen turvapaikanhakijoille jopa kirkolliseksi tehtäväksi, joka on tapa osoittaa lähimmäisenrakkautta. Thorsin mielestä "turvapaikanhakijoilla ei ole koskaan liian paljon heitä ymmärtäviä ja tukevia ihmisiä". "Seurakunnat voivat olla turvapaikanhakijoille erittäin tärkeä lähimmäisverkosto Punaisen ristin tapaan", hän sanoo.

Niinpä.

Ministeri asettaa kansalaistottelemattomuuden lain kirjaimen noudattamisen edelle. On mielenkiintoinen oikeudellinen kysymys, syyllistyykö ministeri Thors itse rikokseen hänen puolustaessaan lain rikkomiseen kehottavaa toimintaohjetta.

Myös Kotimaa kirjoittaa aiheesta. Siinä Thors toteaa: "Käytännön tason ohjeissaan Kirkko turvapaikkana -opas kehottaa toimimaan lainsäädännön puitteissa." Tämä saattaa toki pitää paikkaansa, mutta ei millään lailla muuta sitä tosiasiaa, että oppaan keskeinen sisältö on lain rikkomiseen yllyttäminen. Helsingin yliopiston oikeushistorian professori Jukka Kekkonen moittiikin ankarin sanoin Kirkko turvapaikkana -oppaan sanavalintoja. Ne ovat hänen mielestään "häkellyttäviä demokraattisen oikeusvaltion perusperiaatteiden näkökulmasta. On todella kavahduttavaa, että laki voitaisiin syrjäyttää yleisohjeen perusteella niin sanotusti korkeamman arvon, itse määritellyn normin tai omantunnon takia."

[EDIT] Myös Suomalian Sanomat ja Turun Sanomat kirjoittavat aiheesta.

-- lot

12 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Ei muuta kuin Thors vastuuseen rikokseen kehottamisesta!! Ei pitäisi olla mitään ongelmia tuomitsemisessa, koska kyse on selkeästi rikokseen kehottamisesta!!!

Dr. Doctor kirjoitti...

Juuh, yritin itse kirjoittaaa tästä mutta en pystynyt Suomen lakia rikkomatta.

Sinulta taas hyvä tiivistelmä asialinjoilla.

pasi kirjoitti...

Kantelun tekeminen ei näytä vaikealta. Ylläolevasta blogipostauksestakin sellaisen saisi varmasti muokkaamalla. Voisin tehdä sen itse, ellen olisi lomalla ja pyrkisi vähentämään tietokoneella istumista...

Vasarahammer kirjoitti...

Kansanedustajan toiminnasta ei voi kannella Eduskunnan oikeusasiamiehelle. Valtioneuvoston jäsenistä ei tuolla oikeusasiamiehen sivuilla puhuttu mitään, joten en tiedä, kuuluuko ministerin toimien laillisuuden tutkiminen kyseiselle viranomaiselle.

Eduskunnassa tuo asia pitäisi ottaa esille eli parempi on kirjoittaa asiasta kansanedustajalle.

Miikka kirjoitti...

Kekkonen on muuten myös Helsingin oik tdk:n dekaani, joka vissiinkin korottaa respectia ainakin pykälän (pun intended) verran.

lot kirjoitti...

Kiitokset kommentoineille. Luin turvapaikkaoppaan uudestaan, peli alkaa näyttää aika selvältä. Oppaan tarkoitus on lain rikkominen. Vaikka oppaan kirjoittajien joukossa on juristi, ei hän ole onnistunut peittelemään tätä asiaa. Ehkä ei ole ollut tarkoituskaan.

Tein aiheesta uuden postauksen, suosittelen sen läpikäyntiä.

En tiedä, voiko Thorsista vielä tehdä rikosilmoitusta / kantelua, mutta päivänselvää on, että oppaan rustanneista työryhmäläisistä voisi.

Jukka kirjoitti...

Voin laittaa nimen myös alle jos joku laittaa tämmöisen rikosilmoituksen. LM- sinulla lienee mailiosotteeni. Tämä on minusta aika törkeä tapaus.

pasi kirjoitti...

Hammer, luin kyllä kenestä voi ja kenestä ei voi tehdä kantelua. Kansanedustajista ei voi, mutta spekuloisin, että ministeri on sellainen viranhaltija, josta voi, sikäli kun kantelu liittyy ministerin tehtävään eikä saman henkilön mahdolliseen kansanedustajan toimeen.

Meatwad kirjoitti...

Astrid Thors saa luvan haistaa pitkän paskan

Ville Hoikkala kirjoitti...

Myönnän olevani yksi Kirkko turvapaikkana -oppaan kirjoittajista, ja ilmeisesti aiotte tehdä minusta rikosilmoituksen.

Voisitteko ystävällisesti kertoa, mitä Suomen lain pykälää oppaassa mielestänne kehoitetaan rikkomaan?

t. Ville Hoikkala
lakimies

Anonyymi kirjoitti...

Hyvä, Ville!

En tiedä, rikkooko kirjoittamanne opas Suomen lakeja, mutta onko tuolla väliä?

Kirkon velvollisuus on edistää ihmisoikeuksia, vaikka se rikkoisikin valtion lakeja. Laki voi olla rikollinen ja epäoikeudenmukainen. Jumalan Laki menee ihmisten lain edelle.

Kristinusko nitistää natsismin.

lot kirjoitti...

Meatwad: yritetään välttää henk. koht. loukkauksia, jookos?

Ville: Tästä aiheesta on jo melkoisesti kommentteja, ne löytyvät "Astrid Thors - lainrikkoja, osa II"-tekstin kommenteista. Ehkä saat sieltä kysymykseesi täsmennystä.

Anonyymi: Usko tai älä, mutta olen kanssasi osapuilleen samaa mieltä. Kirkon velvollisuus on todellakin edistää ihmisoikeuksia, vaikka se rikkoisikin valtion lakeja. Tai tarkemmin sanottuna kirkon velvollisuus on edistää sitä dogmaa, joka kirkon opillisen perustan muodostaa. Tarvittaessa ohi maallisten lakien.

Tämä on kristillisen kirkon velvollisuus - mutta aivan samoin se on muiden uskontokuntien velvollisuus. Kukin ryhmä asettaa oman julmaluutensa kaikkea muuta ylimmäksi. Siinä välissä muutama riidanvälttelijä yrittää kovasti todistella, että kaikki jumalat ovat itse asiassa samoja. Mutta kun ne eivät ole samoja. Ja siksi tämä uskontosoppa on menee niin nopeasti niin tolkuttoman vaikeaksi.

Kristinusko ei nitistä natsismia koska natsismia ei enää ole. Sen sijaan kristinusko antaa vapaaehtoisesti liudentaa itsensä yhdentekeväksi kaikkeensuostujaksi. Ei hyvältä näytä.