31.1.2006

Iran makes nuclear threat

Maanantai, 23.1.2006: Globe and Mail

"Iran will retaliate immediately if referred to the UN Security Council next week by forging ahead with developing a full-scale uranium enrichment program" Ali Asghar Soltaniyeh, a senior envoy to the International Atomic Energy Agency


Tuomiopäivän kello on seitsemän minuutin päässä ydinkeskiyöstä. Kelloa ei olla siirretty sitten vuoden 2002. Kohta on toisin.

Matemaatikko John Nashin peliteorian keinoin kartoitettiin valtava määrä erilaisia ydinsotaan johtavia tilanteita sekä kehitettiin strategioita näiden torjumiseksi. Uhkakuvat sekä torjuntatavat perustuivat siihen, että vihollinen on rationaalinen ja hyvin informoitu. Rationaalinen vihollinen ei aloita hyökkäystä, jos hänen oma tuhonsa on todennäköinen.

Kylmän sodan aikaisten supervaltojen johtohahmot olivat varmasti rationaalisia. Onko tilanne tänään yhtä hyvä? Kuka tai mikä jumaluus ohjaa niitä tahoja, joilla on elämän ja kuoleman avaimet käsissään? Mistä pyhästä kirjasta löytyy riittävän selkeä ohje vääräuskoisten kuoleman oikeutukselle?

Ei kommentteja: