19.1.2006

Riitelystä

Sekä Halonen että Niinistö ovat juristeja. Tämä tarkoittaa, että he ovat ammattiriitelijöitä. Mitä paremmin juristi työkseen riitelee, sen enemmän ammatillista arvostusta hän saa.

Molemmat ovat myös poliitikkoja. Poliitiikon rooli ja työ on olla eri mieltä kuin muut poliitikot. Paitsi tietysti oman puolueen poliitikot. Mitä useampia kiistoja poliitikko voittaa, sitä koerkeammalle politiikan hierarkiassa tämä nousee.

Näiden kahden asian valossa lienee selvää, että kumpikaan ehdokas ei ole aina niin kovin miellyttävä henkilö. Ainakaan, mikäli haluat jotain, mitä he eivät halua. Riitelyä on harrastettu jo pitkään. On opittu, että riitely helpottuu, mikäli saa muita "omalle puolelle". Mitä enemmän, sen parempi. Useita vastaan on vaikeampi tapella kuin harvoja. Ja sitä paitsi, demokratiassa enemmistö voittaa automaattisesti.

Ihmisten voittaminen omalle puolelle edellyttää toisenlaisia taitoja kuin riitely. Keinot ovat myös toisenlaisia - on osattava miellyttää, selittää ikävät asiat positiiviseksi, luotava itsestä empaattisen, ystävällisen ja lämminhenkisen ihmisen kuva.

Oikein hyvän riitelijän tuleekin olla mahdollisimman miellyttävä. Ristiriitaista, eikö totta?

-- lot

Ei kommentteja: