25.8.2006

Lahden paineastia

Kirjoitin kaksi viikkoa takaperin melkoisen kiukunpuuskan vallassa. Juttu koski Lahdessa tapahtunutta omituista pahoinpitelyä, etnisen vähemmistön edustaja oli ensin jahdannut 14-vuotiasta kaksi vuotta, sitten lopulta ajanut autolla päälle.

Luin oman tekstini seuraavana päivänä uudelleen. Ajan kuluessa kiukku laantuu. Ja järki ottaa taas sille kuuluvan paikan. Pystyy taas tarkastelemaan omaa toimintaansa "ulkopuolisena", tutkimaan omia tuntemuksiaan viileästi, järjen kanssa. Olin mielestäni kirjoittanut liian vihaisesti. Turvauduin siihen sitä, mistä muita olen kritisoinut, eli itsesensuuriin.

Mutta sekin oli väärin. Korjaan nyt itse oman virheeni ja avaan sensuroimani artikkelin uudestaan. Ja jatkan aiheesta tässä postissa.

Siksi että.

Tänään silmille rävähti toinen uutinen. Uutinen oli jatkoa tuolle samalle Lahden tapaukselle. Alkuperäinen päälleajaja on pistetty lukkojen taakse, mutta nytpä saman miehen ystävät ovat alkaneet ahdistelemaan samaa tyttöä.

Ei voi muuta sanoa, kuin että tuollainen alkaa tosissaan keittämään päässä. Enkä taida olla yksin, keskustelupalstat täyttävät raivon partaalla olevien ihmisten viesteistä. Viisi aikuista miestä yhden nelitoistavuotiaan tytön kimpussa.

Ymmärrän hyvin, että maailma on täynnä sairaita mieliä. Sairaita mieliä, jotka tekevät sairaita asioita. Mutta aina on kuulunut asiaan, että se sairas mieli on vain yhden ihmisen pään sisässä. Yksi hullu saa vain vähän vahinkoa aikaan. Ja vahingonteko loppuu, kun hullu heitetään vankilaan.

Vaan maailma ei ole enää entisensä. Ulkomaalaisrikollisuus saa hyvin omituisia muotoja. Tehdään aivan tyyperryttäviä rikoksia - kun niistä kuulee, ei voi uskoa korviaan. Miten tuollainen on mahdollista? Miten ne kehtaavat?

Vihan tunnetta voi verrata painekattilaan. Jos paine ei pääse laajenemaan ja lämpötilaa vain lisätään ja lisätään, lopulta räjähtää. Jokainen kiusanteko, jokainen petos, jokainen tappo ja murha lisää painetta. Lisää siihen pisteeseen asti, kunnes seinämät eivät enää kestä.

Mutta yhteiskunnat eivät ole paineastioita. Kun yhteiskuntien perustukset murtuvat, ei räjähdyksistä ja liekeistä tule loppua.

Synkkä maailma on mahdollista välttää. Maahantulijoiden on yksiselitteisesti ymmärrettävä, että he eivät voi elää täällä omien lakiensa ja tapojensa mukaisesti. Jos tämä ei järkeen mahdu, voidaan painetta poistaa näyttämällä sääntöjä tahallaan väärinymmärtävälle ovea.

Ellei sitten ole niin, että pikkutyttöjen kimppuun kävijät eivät ymmärtäneetkään tahallaan väärin. Ehkä he eivät ymmärtäneet lainkaan, miten täällä olisi pitänyt osata olla. Oliko virhe heidän vaiko meidän? Emmekö me osanneet heille näitä asioita opettaa vai oliko asia liian vaikea opetettavaksi?

Jos kävi niin onnellisesti, että he ymmärsivät tahallaan väärin, lisättäköön seuraava fakta heidän tietoisuuteensa: Suomessa on ihmisiä, jotka vain odottavat sitä päivää, jona tulijat sähläävät asiansa tarpeeksi pahasti. On ihmisiä, jotka vain odottavat syytä, oli se sitten todellinen tai tekosyy. Tehdäkseen sitten sitä, mitä aikovatkaan tehdä.

Hyvät ystävät, älkää tahallanne ymmärtäkö tätä asiaa väärin. Tahallanne tai muutoinkaan.

Sillä hulluus tarttuu. Muutaman hulluus leviää kaikkiin.

Sitä ei kukaan halua.

--- lot

Ei kommentteja: