14.8.2006

Somaleiden työttömyysprosentti, osa 2

Edellisessä somaleiden työttömyyttä käsittelevässä kirjoituksessa todettiin, että somaleista noin joka kymmenes käy töissä.

Työministeriön heille ilmoittama "virallinen" työttömyysprosentti on 62. Suhteellisen suuri osa somaleista on työvoiman ulkopuolella.

11.8.2006 Metro-lehti kuitenkin uutisoi somaleiden työttömyysprosentin olevan alle 30. Samoin uutisoi Ilkka.

Metro-lehden uutinen kuuluu näin:

"Somaleista kaksi kolmesta kertoo kokeneensa syrjintää työnsaannissa. Muissa ryhmissä luku on pienempi, alle 30 prosenttia. Somaleista työttömiä on vajaat 30 prosenttia, venäläisistä sekä vietnamilaisista noin viidennes. Parhaiten ovat työllistyneet virolaiset."

Miten tämä on mahdollista? Mitä lukuja tässä pitäisi oikein uskoa?

Mistä Metro-lehden luvut ovat peräisin?

Ilkan www-sivuilta löytyvässä uutisessa kerrotaan asiasta hieman laajemmin:

"Somaleista työttömiä on vajaat 30 prosenttia, venäläisistä sekä vietnamilaisista noin viidennes. Parhaiten ovat työllistyneet virolaiset. Työttömyys on selkeästi maahanmuuttajien ongelma, summaa tutkija Kirsti Pohjanpää Tilastokeskuksesta."

Eli kyse on Tilastokeskuksen Kirsti Pohjanpään laskelmista. Hän on tutkinut maahanmuuttajien työllistymistä sekä ollut osallisena "Maahanmuuttajien elinolot. Venäläisten, virolaisten, somalialaisten ja vietnamilaisten. elämää Suomessa 2002"-raportin kirjoittamisessa. Raporttia ei löydy suoraan netistä, mutta sen palasia on monessa paikassa: Raportista on saatavilla kooste täältä.

Raportissa on laskettu somaleiden työttömyysprosentiksi 27 (sivu 5). Tämä on uutisoitu työttömyysluku.

Kuitenkin samaan aikaan Kirsi Pohjanpää itse ilmoittaa somaleiden työttömyysprosentiksi 54 (koko maan tilanne).

Työministeriö estimoi somalien vuoden 2006 työttömyystilanteeksi huimat 62%. Ja tätäkin lukua vielä pienentää se seikka, että 4704 somalista vain 1176 on mukana työvoimassa. Mainitusta 1176 somalista 62% on työttömänä. Vain 447 somalia käy töissä. Eli 9%. Joka kymmenes. Yhdeksän kymmenestä ei tee töitä. Enkä ala tässä erittelemään, mitä ajattelen noiden 447 somalin töiden hyödyllisyydestä. Harmittaa muutenkin.

Miksi Metro-lehden luku on väärin?

Siksi, koska luvut eivät koske kaikkia somaleita, ainoastaan tutkimukseen osallistuneita 324 henkilöä.


Tutkimukseen pyydettiin 500 somalia, heistä 324 vastasi. Näistä 324 somalista 27% on työttömänä. Työssä ilmoitti käyvänsä 32%, opiskelijoita 15%, kotona rötväämistä harrastaa 25%, muut 2%.

Metro-lehden uutinen on pielessä, työttömyysprosenttilukema on kategorisesti väärä. Kuten Ilkankin. Toimittajat ovat siteeranneet irrallista lukua sen enempää miettimättä. Tai sitten tahallaan väärin.

Sen totuusarvo on sama kuin että oltaisiin kysytty kaikilta työssäolevilta somaleilta: "oletteko töissä". Kaikki vastaavat "joo", joten työttömyysprosentiksi saadaan kauniin pyöreä nolla.

-- lot

4 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Kiitos selvennyksestä.

Ei saisi muuten puhua työttömistä, he ovat työvoimareserviä.

Hieno blogi. Jatkakaa

14Words kirjoitti...

Kiitos! :)

lot kirjoitti...

Molemmille kommentoineille: eipä kestä :)

Anonyymi kirjoitti...

Olisi hauska tietää kuinka moni näistä "työttömistä" on kotiäitejä..?