15.4.2007

Lääkärin hinta

Vihreät, Anni Sinnemäki etunenässä, ovat työstäneet Vihreiden ohjelmaa työperäisestä maahanmuutosta. Kuten aikaisemmasta postauksesta varmasti hyvin kävi ilmi, maahanmuuttajia pitäisi saada paljon lisää, mielummin aiemmin kuin myöhemmin.

Vihreiden ehdotukset kulkevat totuttuja polkuja, ottamatta juurikaan kantaa siihen ilmeiseen ristiriitaan, että miksi vihreät arvot erityisesti vaatisivat työllisyyden kohentamista. En millään näe yhteyttä Saastuttavan Suomiteollisuuden edunedistämisen ja luonnonsuojelun välillä. Lienen tyhmä.

Tämän kirjoituksen pääasia on eräs toinen omituisuus. Vihreiden aatosten mukainen kansainvälinen solidaarisuus on näet aina tiedostanut kehitysmaista tapahtuvasta aivovuodosta johtuvat kipeän ongelman. Tottakai onkin. Vihreiden ohjelmassa todetaan, että "Ghanalaisista lääkäreistä enemmistö muuttaa ulkomaille kymmenen vuoden sisällä valmistumisesta." Lienee selvää, että kolerasta, malariasta ja tuberkuloosista kärsivät ghanalaiset tarvitsevat lääkäreitään sananmukaisesti kipeämmin kuin ylipainosta, kohonneesta kolesterolista yms elintasotaudeista kärsivien teollisuusmaiden paksut asukit.

Alkoikin ikävästi näyttää siltä, että jalustalle kohotettu "hyvä" maahanmuutto tekeekin "pahaa" niille maille, joista pois muutetaan. Mikä neuvoksi?

Pitäisikö lääkäreiden ja muiden erityisryhmien maahanmuutto kieltää? Ei kai nyt sentään. Vihreä ohjelma estää moista typeryyttä tapahtumasta: "Siirtolaisuuden rajoittaminen ei ole oikea tapa puuttua aivovuotoon." Perusteluja tälle ei esitetä, mutta ei kai sitä sovi epäillä noin viisaita sanoja.

Vihreä ratkaisu on yksinkertainen ja elegantti. Se on tässä:

TOIMENPIDE-EHDOTUS:
On selvitettävä mahdollisuuksia maksaa
aivovuotomaille kompensaatioita
näiden tekemästä koulutuksesta.


Luit oikein. Puolueen, joka on juuri nousemassa hallitukseen, parhaat voimat ovat tehneet kyseisen ehdotuksen. Hautalan, Sinnemäen, Cronbergin ja Sumuvuoren kuulakärkikynistä on lähtöisin ajatus, jonka mukaan Suomen tulisi erikseen maksaa siitä, että se onnistuu houkuttelemaan kolmannen maailman siirtolaisia hoiviinsa.

Solidaarisuutta. Ihanaa.

Maahanmuuton siunauksellisuutta perustellaan usein sillä, että erilaisten kulttuurien kohdatessa syntyy uusia ideoita. Tällainen uusi idea on epäilemättä käsissämme nytkin. Jätetään hetkeksi huomiotta ilmeinen mielikuvayhteys orjakauppaan ja pohditaan hetki sitä, että mitenköhän ghanalaisen lääkärisiirtolaisen "ostohinta" oikein muodostuisi.

Jos ghanalainen lääkäri saisi täältä vain siivoustöitä, niin korvattaisiinko Ghanalle silloin siivousmaisterin koulutuksen verran vaiko vanhemman osastonlääkärin verran? Olisin taipuvainen soveltamaan aiheuttamisperiaatetta ("vahingon aiheuttaja on aina vastuussa") - ja niin olisivat varmasti vihreätkin. Jos Ghanasta poistuu lääkäri, niin tottahan me sinne sellaisen kustannamme. Ja koska nimenomaan länsimaat saavat käyttönsä lääkärin, on sopiva korvaus sellainen, joka vastaa länsimaalaisen lääkärin koulutuskustannusta.

Jos tällainen "buy-a-doctor"-järjestely olisi käytössä, Ghanan valtion intresseissä olisi järjestää mahdollisimman nopeasti kaksi eri lääkärikoulutushaaraa. Yksi haara, jossa fiksuista ghanalaisista koulutettaisiin mahdollisimman hyviä lääkäreitä. Sekä toinen haara, jossa vähemmän kyvykkäistä ghanalaisista koulutettaisiin niinsanottuja lääkäreitä. Ensimmäiset pidettäisiin itse, jälkimmäiset myytäisiin kovalla hinnalla länsimaihin. Todennäköisesti menisivät läpi kuin väärä raha. Ghana voisikin ylpeänä printata vientituote-esitteisiinsä natural resources -kohtaan: "timber, bauxite, industrial diamonds and so-called-doctors".

Jossain vaiheessa saattaisi käydä niin, että kusetus alkaisi näyttää ilmeiseltä. Niinsanotut ghanalaiset lääkärit kansoittaisivat suomalaiset terveyskeskukset eivätkä juuri osaisi pihtipolviongelmiamme ratkaista. "Why do you ask me" ja "solve your own problems" olisivat yleisimmät one-linerit sairaalan käytävillä. Kaikki järkevät suomalaislekurit ja -hoiturit olisivat jo aikaa sitten paenneet yksityispuolelle. Ja heidän mukanansa kaikki potilaat, joiden lompakko moiseen taipuu.

Monikulttuurismin ylevien ihanteiden toteentulon vuoksi meidän olisi vain pakko yrittää sinnitellä. Kollaa kesti, mekin kestämme. Vaikka eteen tulisi mitä.

Vihreiden toimenpideohjelmassa on muuten toinenkin ihastuttava ajatus: aivokierto. Alkuperäinen ajatus kaiketi on, että ne samaiset ghanalaiset lääkärit lähtisivät aikanansa takaisin omaan maahansa levittämään täällä hankkimaansa tietotaitoa.

Itse en ymmärrä, miksi ainutkaan tänne päässyt ulkkarilekuri lähtisi takaisin köyhään kotimaahansa. Rikkaampaan maahan toki lähtevät, jos pystyvät. Mutta takaisin siihen väestöräjähtäneeseen, sisällissotivaan loukkoon - as if. Aika näyttää, koska Täti Vihreät tämän tajuavat.

Ennustan seuraavaa: kun alkaa näyttää ilmeiseltä, että aivokierto ei maahanmuuttajavoimin tule onnistumaan, alkaa seuraavanlainen rummunlyönti:

Koska
- aivokierto on hyvä asia mutta
- maahanmuuttajat eivät takaisin suostu palaamaan
on tämän vuoksi
- suomalaisten otettava aivokierto omalle vastuulleen.

Ja pian siinä, missä eilen oli kevyttä etnospämmiä, onkin huomenna kuluttava aavikkoaherrus. Ja siinä, missä eilen oli pakollinen terveyskeskustumpelointi, onkin huomenna viidennesvuosisadan mittainen tasannitaival.

Pitäkää hauskaa, lekurit. Ja potilaat kans.

-- lot

7 kommenttia:

IDA kirjoitti...

Vihreät on lähinnä vain joukko moraaliposeeraajia. Heitä tuskin häiritsee se, että heidän toimintansa on täydellisessä ristiriidassa heidän omien aatteidensa kanssa. Heille riittää täysin se, että he voivat naiselliseen tapaan sanoa: "Niin, mutta mehän olemme hyviä."

Vihreiden politiikka perustuu jatkuvaa väestökasvua vaativan jatkuvan talouskasvun edistämiselle. He eivät edes yritä etsiä vaihtoehtoja, joissa väestön jatkuva kasvu ei olisi taloudellisen hyvinvoinnin edellytys. Heille riittää se, että on aina ja aina vain enemmän ihmisiä, jotka äänestävät ja ihailevat vihreitä. Vihreiden älyllinen onttous tietenkin johtaa heidän ajamansa politiikan romahdukseen. Mutta se nyt on selvää, että vihreät, jotka ovat pääasiassa ämmiä - sukupuolesta riippumatta - saavat siitäkin iloa. Hehän eivät väkivaltaa joudu kokemaan vaan saavat taivastella ja siunailla sitä omissa mukavissa ghettoissaan mikä tekee vihreyden vielä kaksin kerroin kivemmaksi.

Kannattaa pitää mielessä, että Pim Fortyimin tappoi vihreä. Vihreät eivät myöskään tuosta keskellä Eurooppaa tapahtuneesta poliittisesta murhasta puhu, kuten eivät puhu Theo van Goghin murhastakaan. Euroopassa ei ole yhtään vihreää poliitikkoa, joka tarvitsisi suojelua islamistisia terroristeja vastaan. Eikä sellaista myöskään tule.

Kami kirjoitti...

"Jätetään hetkeksi huomiotta ilmeinen mielikuvayhteys orjakauppaan"

Heh. Nimenomaan. Ehkei mieleni olekaan niin kiero.

Jukka kirjoitti...

Pentti Linkolahan on sitä mieltä että luonto on tärkeämpi kuin ihminen. Hänellä oli pokkaa kohottaa maljansa Hitlerille ja Pol Potille ja Bader-Meinhofille.

Vihreät suvaitsivat Linkolan touhua, kun hän on "oikeesti" niin lämminhenkinen luontoihminen.

Mutta kuten toteatte (LOT ja IDA) vihreät ovat hylänneet luonnon ja asettuneet teollisuuden puolelle hankkimaan halpaa työvoimaa Suomeen jotta BKT saataisiin kasvuun ja CO2:t maksimoitua. Nilviäisiähän ne ovat.

Jos uskaltaisin niin ehdottaisin että Linkolan ajatuksia alettaisiin soveltaa Suomen pakolaispolitiikkaan. Mutta en uskalla ja olen ehkä liian pehmofasistikin.

Vihreät ovat ryhtyneet yleishumanistiseksi puolueeksi -jonkinlaiseksi Nykypäivän Liberaaliseksi Kansanpuolueeksi. Ydinvoiman vastustus on jonkinlainen reliikki jolla kunnioitetaan ehkä puolueen juuria luonnonsuojelussa. Soininvaaraa haastateltaessa hän jo hiukan häpesikin Koijärvi-touhuja - kyllähän hänkin jo "ymmärsi" ettei tuollainen touhu sovi heille.

Jukka, fasisti (mutta oikeesti lämminhenkinen kahden lapsen pehmoisä)

lot kirjoitti...

ida&jukka: PItäisi varmaankin lukea oikein ajatuksella vihreiden puolueohjelma. Lyhyellä vilkaisulla se näyttää olevan ihan ookoo tekstiä, maailmaa pienin askelin parantavaa oikeintekemistä.

Välillä toki tulee vähän ahdistunut olo. Vedetään kummallisia yhteyksiä (ydinvoima johtaa kasvaneeseen terrorismiriskiin jne) ja jätetään vetämättä ilmeiset, blogitekstissä mainitut yhteydet.

Räiskivätkö vihreät toiveitaan haulikolla? Ovatko he itsetarkoituksellinen muutospuolue? Esittävätkö he mahdollisimman suuren läjän muutosvaatimuksia ja samalla toivovat, että edes osa niistä järkevimmistä toiveista tulisi hyväksytyksi? Näyttää vähän siltä.

Ovatko he itsekään pohtineet siinä maailmassa elämistä, jonka heidän muutoslistansa rakentaisi? En olisi tästä kovinkaan varma.

Satu Hassi on sanonut luojan lykyksi sitä, ettei hänen porukkansa saanut aikoinaan 1970-luvulla todellista valtaa (Kansan Uutiset, 5.1.01).

Mutta jätetään piikit sikseen. Ei tässä auta muu kuin ottaa vaaliohjelma kauniisen käteen ja alkaa pähkäillä, kuinka korkealla sijalla sen luonnon monimuotoisuuden kunnioittaminen näillä kaupunkilaisvihreillämme oikein on.

Loppuun vitsi. Montako lintulajia on helsinkiläisen vihreän mielestä olemassa?

No tietysti kolme - lokit, pulut ja erikoislinnut.

lot kirjoitti...

Kami: älä kalibroi kieroutuneisuuttasi tai kieroutuneisuuttomuutasi minuun. Jopa oma äitini on minulle todennut: "sinä [insert real name here] vedät puoleesi kummallisia ihmisiä". Eikä tuota sanoessaan edes hymyillyt.. :D

Kami kirjoitti...

Hahhah. En kalibroi, olen melko varma että se on kierossa, mutta olen pitänyt sitä enemmän voimavara kuin riippana.

Sattui vaan niin hyvin että kun aloin lukemaan vanhimmasta uusimpaan päin, jotenkin tuli mielikuva Heidi Hautalasta polttoraudan kanssa kojussa jonka edestä lähtee kilometrien mittainen jono mustaa ihmistä. Sitten törmään samaan ajatukseen, vaikkakin hieman eri kontekstissa, voit olla varma että höhötys irtosi.

Anonyymi kirjoitti...

Hyvä pointti! Eikö vastavuoroisesti voisi sitten lähettää laskun Ghanaan, kun Ghanan kansalainen ryöstää/raiskaa/tappaa Suomessa? Voisi tilit olla nopeasti pakkasella, maksoi mamu-lääkäri valtiolle mitä tahansa...
-Jepu