9.9.2007

Kaisaniemen kaatopaikka


Yksi kappale pääkirjoituksia. Yksi kappale värillisiä etusivun juttuja. 18 kappaletta henkilökuvia sekä -haastetteluja, toimittajana Katriina Pajari. Kaksi kappaletta sisäsivun juttuja, kirjoittajinaan Merituuli Ahola sekä Riikka Haikarainen. Haastattelu kaupunginjohtaja Jussi Pajuselta. Kaikki tämä yhden ainoan 9.9.2007 ilmestyneen sunnuntaihesarin tarjoamana. Jonkinlainen Kaisaniemen Puisto Special, I presume.

Mikä mättää?

No se, että Kaisaniemen puisto koetaan kelpo kaupunkilaisten korvien välissä vähän vähemmän viihtyisäksi paikaksi.

No mikäs siitä nyt sitten niin epäviihtyisän tekee?

Hesari siis meni ja henkilöhaastatteli kahdeksaatoista ihmistä. Kysyi heiltä: "Mitä sinä toivoisit Kaisaniemen puistolta?". Yhden heistä; Marja Piironen-Honkasen mielestä puistossa ei ollut tarpeeksi kukkia. Tero Turusen mielestä puistossa ei ollut riittävästi taideteoksia. Arja Vesalan mielestä taas katuvaloja oli liian vähän. Riitta Korkeasalon mielestä roskia oli liikaa. Tomi Latva-Kiskola kaipaa opasteita. Ilari Halosen mielestä puistossa pitäisi olla toinen suihkulähde, Carolina Buchert taasen kaipaa kahviloita. Pekka T. Heikuran mielestä kaikki asiat olivat hyvin.

Pienenpieni soraääni kuuluu Liisa Hietaselta. Hän ei niinkään toivo enempää soraa, vaan jostain syystä hän kaipaisi lisää vartijoita sekä valoa.

Hesarin haastateltujen joukossa hän on yksin.

Mutta.

Helsingin Kaupungin Hallintokeskuksen teettämän turvallisuuskartoituksen mukaan: "Kampin ja Kluuvin alueilla tehty turvallisuuskartoitus kertoo, että Helsingin keskustan pelottavimpina paikkoina pidetään Rautatieasemaa ja Kaisaniemen puistoa. Pahimmaksi turvallisuusongelmaksi keskustassa koetaan häiriköinti." Edelleen sanottiin: "Yli puolet vastanneista haluaa poliisin läsnäolon lisäämistä ydinkeskustassa, kolmannes toivoo lisää vartijoita ja kuudesosa kaipaa lisää valaistusta."

On hivenen omituista, että yksikään hesarin toimittajista ei vaivautunut siteeraamaan kohtalaisen tuoretta turvallisuusselvitystä. Eihän siinä kysytty kuin vaivaiselta 6584 ihmiseltä mielipidettä. Hesari kartoitti 300 mielipidettä ja valitsi niistä sitten 18 etusivuaan koristamaan. Yksikään hesarin siteeraamista ihmisistä ei halua puistoon lisää poliiseja. Yksi tosin halusi vartijoita. Kolme halusi lisää valoa. Melkoinen ero Hallintokeskuksen tutkimuksen lukuihin.

Toisaalta, eipä Helsingin Kaupunkikaan uskalla päästä työntekijöitään puistoon ilman erillistä turvakoulutusta. Niinikään poliisi on erikseen kehottanut ihmisiä välttämään yöhämärässä liikkumista yksin keskustan epäilyttävissä paikoissa. Ja sellainenhan Kaisaniemen puisto on.

Asuin jokin aika sitten melko lähellä kyseistä puistoa. Sillä oli kaksi leimallista piirrettä. Yksi: puiston muoto on kanjonimainen. Kun sinne kerran uskaltautuu, on joko mentävä kokonaan sen läpi tai palattava takaisin. Sivuilta ei ole ulospääsyä. Kaksi: puisto on maahanmuuttajajengien kyllästämä.

En ole aivan varma siitä, miten Helsingin Sanomien on mahdollista julkaista Kaisanimen Puisto Specialiaan mainitsematta kertaakaan taikasanaa "maahanmuuttaja". Ehkä näin kävi siksi, koska yksikään haastatelluistakaan ei sitä taikasanaa sanonut.

Ei kukaan maninnut mitään silmittömistä väkivallantöistä. Ei alaikäisten raiskauksista. Ei puukotuksista, ei mistään.

He puhuivat vain kukista, kahviloista, taideteoksista, suihkulähteistä, roskien poistamisesta.

Ehkä jonkun heistä olisi pitänyt uskaltaa avata suunsa ja sanoa: niin kauan kuin täällä puistossa on laumoittain noita kännisiä Allahin ja Assan lapsia, ei tällä voi normaali ihminen rauhassa olla.

Mutta yksikään heistä ei saanut suutaan auki. Ja kun näin oli, ei hesarilla ollut ketään, jota siteerata.

Ehkä he kaikki odottivat, että joku muu sanoo sen, minkä olisi itse halunnut sanoa. Ja niin he jatkoivat höpinäänsä kukista, kahviloista, taideteoksista, suihkulähteistä, roskien poistamisesta.

-- lot

22 kommenttia:

Avrelivs kirjoitti...

Hyviä huomioita. Itsekin naureskelin aika rehvakkaasti kyseiselle puistospessulle. Ihan ensimmäiseksi en ajatellut ratkaista alueen ongelmia suihkulähteillä tai kahviloilla. Roskien siivoaminen nuivasti tulkittuna tosin alkaa kuulostaa juuri siltä mitä lääkärineiti määräsi.

Antti kirjoitti...

Teille tulee vissiin vain sunnuntaihesari? HS:llä oli koko viime viikon kestävä juttusarja Kaisaniemen puistosta ja kyllä siellä maahanmuuttajatkin mainittiin, esim tässä ja tässä jutussa.

lot kirjoitti...

Antille: juuri näin. Tämä määrä äkäisyyttä riittää, joten jätän hesarin kuusi kertaa viikossa hankkimati. :)

Anonyymi kirjoitti...

Sanalle maahanmuuttaja olisi hyvä keksiä korvaaja. Sen tulisi olla neutraalia ja siksi helposti yleiseen käyttöön hyväksyttävissä.

Nykyisin käytössä oleva sana "maahanmuuttaja" legitimoi tulijan tulon Suomeen ja täällä pysymisen. Välttämättä tulija kumminkaan ei ole tullut maahan laillisesti eikä mitenkään jatkossa hyödytä Suomea.

Eli nyt olisi aika keksiä uusi sana ja ottaa sillä yleinen mielipide haltuun. Uusi sana voisi sisältää piiloviestin, että tulijaa ei todellisuudessa tarvita ja että hänen läsnäolonsa on haitaksi ja että hän on turvallisuusuhka.

Katriina kirjoitti...

Hei! Koko juttusarja löytyy linkistä http://www.hs.fi/juttusarja/kaisaniemi/
Jos katsoo oikein tarkkaan, huomaa, että mainitsemasi turvakartoitus on käsitelty ihan ensimmäisissä jutuissa.

Anonyymi kirjoitti...

Huomasitteko, että puiston turvattomuus johtuu itse asiassa puiston turvattomuutta pelkäävistä suomalaisista:

"Suomalaisilla olisi opittavaa maahanmuuttajien yhteisöllisyydestä. Suomalaisetkin perheet voisivat tavata ystäväperheitään esimerkiksi Kaisaniemen puistossa. Silloin se ei enää tuntuisi niin turvattomalta", Sydänmaanlakka visioi.

Avrelivs kirjoitti...

Eräiden maahanmuuttajien yhteisöllisyys on kieltämättä häkellyttävää. Vaatii todella tiukkoja ystävyyssuhteita, että voi kaveripiirissä ehdottaa suomitytön raiskaamista porukalla, ja sitten lähteä kyseistä temppua suorittamaan.

Anonyymi kirjoitti...

Miten joku VOI olla noi rasistinen? Mene itseesi, oikeasti. Kyllä sekopää osaa tehdä toiselle pahaa, oli ihonväri sitten mikä tahansa.

Avrelivs kirjoitti...

Mitähän rasistista tässä nyt sitten oli? Ihonväristä ei ole kukaan sanonut yhtään mitään - mistä se ilmaantui tähän keskusteluun?

Totuus on, että Suomi on siinä mielessä rikas valtio, että meillä on sekopäitä ihan tarpeeksi, vesurimurhaajista raiskaajiin. Jos haluat välttämättä rotuviritteisesti puhua ihonväristä, puhutaan sitten. Suomalaiset sekopäät ovat tavallisesti valkoisia. Koska meillä, niin kuin jo todettiin, on näitä valkoisia sekopäitä aivan tarpeeksi, miksi tänne pitäisi tuoda vielä muualta sekopäitä, jotka saattavat olla muita kuin valkoisia? Eikö rikoskulttuurimme ole tarpeeksi rikas, ellei meillä ole kaikenvärisiä sekopäitä, valkoisista sekopäistä mustiin sekopäihin?

Ja jos tarkkoja ollaan, erivärisillä sekopäillä on erilaiset huvit. Sinä et pysty esittämään täällä mitään faktapohjaista tutkimus- tai tilastotietoa, joka osoittaisi suomalaisten tehneen useita kadulla tapahtuvia ja tuntemattomiin naisiin kohdistuvia joukkoraiskauksia vuodessa. Et pysty, koska suomalaiset eivät tee sellaisia raiskauksia useita kertoja vuodessa. Sen sijaan maahanmuuttajat (jotka saattavat olla muita kuin valkoisia, jos se on sinulle tärkeä asia) ovat pelkästään tänä vuonna syyllistyneet useisiin juuri tällaisiin joukkoraiskauksiin, vaikka heitä on täällä vain mitätön murto-osa väestöstä. Heidän tekemänsä raiskaukset kohdistuvat aina kantaväestön edustajiin (valkoisiin, jos se on sinulle tärkeää). Eikös tämä ole periaatteessa hiukan rasistista? Vai onko rasismi sinulle jotain, mihin voi syyllistyä vain valkoinen ja mikä voi kohdistua vain muuta kuin valkoista kohtaan?

Anonyymi kirjoitti...

"Ovat pelkästään tänä vuonna syyllistyneet useisiin juuri tällaisiin joukkoraiskauksiin"

----

"Et pysty, koska suomalaiset eivät tee sellaisia raiskauksia useita kertoja vuodessa."

Tarkentaisitko? Ei ole kovin kauaa lätkäjengin joukkoraiskauksesta tai pesäpallojengin "pikkujoulukivasta" mutta ne me toki unohdamme, koska tärkeintä on osoittaa maahanmuuttajien suuntaan.

Ja saivartelu ihonväristä, melko nokkelaa, ihan itsekö keksit? vink vink: jos joskus haluat todella korostaa sanomaasi, se menee huomattavasti paremmin esille ilman saivartelua ja vastapuolen halventamista.

Avrelivs kirjoitti...

"Tarkentaisitko? Ei ole kovin kauaa lätkäjengin joukkoraiskauksesta tai pesäpallojengin "pikkujoulukivasta" mutta ne me toki unohdamme, koska tärkeintä on osoittaa maahanmuuttajien suuntaan."

Arvasin, että takertuisit tuohon. Siksipä ennakoin sen viestissäni, jonka lukiessasi huomaat minun puhuneen joukkoraiskauksista, jotka tapahtuvat kaduilla ja kohdistuvat aivan tuntemattomiin naisiin. Tällaiset raiskaukset ovat aivan uusi asia Suomessa, ja niihin syyllistyivät tietääkseni lähes poikkeuksetta maahanmuuttajat. Ne ovat erikoisia siksi, että pesiksen tai lätkän pelaajien raiskaustalkoot kohdistuivat tietääkseni naisiin, jotka itse menivät vapaaehtoisesti pyörimään näiden julkkisten bileisiin, tietäen, että niihin osallistuu isoja, vahvoja ja humalaisia miehiä. En ole kuullut, että nämä urheilijat olisivat lähteneet porukalla kadulle ja hyökänneet raiskaamaan aivan itselleen tuntemattomia naisia. Jos sinulla on muuta tietoa, tuo se ihmeessä esiin, sillä se on tärkeää.

Kuten tiedät, Suomessa tehdään paljon henkirikoksia. Kuitenkin keskivertotytölle ja -pojalle maamme on ollut suhteellisen turvallinen, sillä yleensä henkirikokset ovat rikollisten tai alkoholistien välisiä yhteydenottoja, joista sivulliset eivät kärsi. Toki poikkeuksia löytyy. Näiden maahanmuuttajien suorittamien joukkoraiskauksien tapaiset teot ovat siitä erikoisia, että ne tapahtuvat julkisilla paikoilla (kirjaston takana, bussipysäkillä, puistossa) ja kohdistuvat tekijöille vieraisiin naisiin, jotka eivät ole itse pyrkineet kontaktiin tekijöiden kanssa. Tällaiset rikokset ovat siitä ikäviä, että niitä on vaikeampi välttää kuin humalaisten puukkotappelun tielle joutumista. Ymmärrät varmaankin?

Mitä näihin kahteen tapaukseen muuten tulee, satutko muistamaan milloin ne tapahtuivat? Mainitsit kaksi tapausta, et lainkaan vuosilukuja. Kuten sanoin aiemmin, maahanmuuttajat ovat pelkästään tämän yhä kesken olevan vuoden aikana tehneet useita joukkoraiskauksia. Se on enemmän kuin nuo kaksi suomalaisten tekemää, huomattavan erityyppistä raiskausta.

Et keksinyt mitään nokkelaa kommentoitavaa siihen ajatukseeni, että meillä Suomessa on jo sekopäitä omasta takaa, ja lisää ei ehkä tarvita tuontitavarana. Pitääkö minun olettaa, ettet ole samaa mieltä kanssani, vaan haluat Suomeen myös tuontisekopäitä?

-- -- -- -- --

"Ja saivartelu ihonväristä, melko nokkelaa, ihan itsekö keksit? vink vink: jos joskus haluat todella korostaa sanomaasi, se menee huomattavasti paremmin esille ilman saivartelua ja vastapuolen halventamista."

En keksinyt itse, kopioin ajatuksen mielikuvituksettomasti sinulta, koska sinähän siitä ihonväristä aloit puhua.

Jos itse joskus haluat esittää asiasi uskottavasti, älä aloita syyttämällä rasisteiksi sellaisia keskustelijoita, jotka eivät ole sanallakaan maininneet ihonväriä tai rotua keskustelussaan. Siinä pieni vinkki tulevaisuutta ajatellen.

Anonyymi kirjoitti...

S24 rasismi chatissa ei saanut henkistä tukea kokemansa antisemitismin takia!! Törkeöää!

T:Freestyler

Russ kirjoitti...

Eikös se pesäpalloilijoiden juttu paljastunut myöhemmin tekaistuksi?. Jääkiekkoilijoiden suorittamasta joukkoraiskauksesta en ole kuullutkaan, lyhyen tutkimisen jälkeen yksi sellainen löytyi ruotsista, ja sekään ei oikein vakuuta.

Poliisi otti kolmikon kuulusteluun antamaan lisätietoja joukkueen hotellissa tapahtuneen nuoren naisen raiskauksesta torstaina. Pelaajia ei itseään epäilty rikoksesta ja heidät vapautettiinkin jo samana iltana. Jääkiekkoliitto päätti kuitenkin aloittaa omat tutkimuksensa yön tapahtumista ja päätyi pelaajien hyllyttämiseen saamiensa tietojen jälkeen.

Tapahtui ruotsissa
http://www.yle.fi/urheilu//id1725.html

Huomatkaa miten tehokkaisiin toimenpiteisiin ryhdyttiin.

Tuo "raiskaahan suomalainen" veto alkaa käydä niin vanhaksi. Eikö monikulttuuriväki tajua, että monikulttuurisuus tekee suomesta turvattomamman paikan. Mitä järkeä on tuoda sellaista materiaalia tänne, joka tekee kaduistamme turvattomammat. Mikä tässä on niin helvetin vaikeaa teille?.

Adelphi kirjoitti...

Freestyler, miksi suljit englanninkielisen blogisi?

Ville Hoikkala kirjoitti...

Jos Suomessa on noin 8000 somalia, ja somalien tekemät katuryöstöt loppuivat, kun heistä noin 10 laitettiin vankilaan, niin johtuuko katuryöstely somalikulttuurista?

Vrt. Kesällä syödään enemmän jäätelöä kuin talvella, samoin kesällä sattuu enemmän hukkumisia kuin talvella, joten aiheuttaako jäätelön syöminen hukkumisonnettomuuksia?

Anonyymi kirjoitti...

Haista Hoikkala vittu.

Anonyymi kirjoitti...

Jos katuryöstöistä uutisointi loppui, niin ei se tarkoita, että ryöstöt loppuivat. Hoikkala menee toki itse toteamaan asematunnelin turvallisuuden klo 2.00, koska eihän siellä mitään vaaraa pitäisi olla, jos monikulttuuri on todella sitä mitä lupaat =)

lot kirjoitti...

Kaikille: yritetään välttää suoraa vittuilua. Vihjaileva vittuilu pysyköön sallittuna.

Villelle: korrelaatio- tai kausaalisuhteiden erottaminen ei ole koskaan helppoa. Se ei ole helppoa tieteentekijöille eikä myöskään meille. Harjoitellaan siis, niinhän mestareiksi tullaan. Seuraavassa pari tehtävää. Muukin kuin Ville voivat vastata.

1. Käynnistyykö Helsingissä uusi katuryöstelybuumi, kun kyseinen somaliporukka pääsee vankilasta?
a) käynnistyy
b) ei käynnisty.

2. Jos käynnistyy, niin aiheuttaako buumin
a) vankilasta päästäminen vaiko
b) tiettyihin mätiin yksilöihin konsentroitunut akuutti moraalinpuutostila vaiko
c) joku muu, mikä?

3. Katuryöstelybuumit - menneet ja tulevat sellaiset - ovat tuskin omiaan lisäämään tavallisten kaduntallaajien käsitystä oman kaupunkinsa turvallisuudesta. Voidaanko siis katsoa, että katuryöstelyt aiheuttavat turvattomuudentunnetta?
a) kyllä voidaan
b) ei voida

4. Voidaanko olettaa, että on olemassa ihmisiä, joiden mielestä katuryötelijöiden oikeus katuryöstelyn mahdollistavaan maassaoloon sekä vapaanaoloon on suurempi kuin kaupunkilaisten oikeus turvalliseen asuinympäristöön?
a) kyllä voidaan
b) ei voida

5. Jos kohdassa 4 mainittuja ihmisiä on olemassa, voidaan olettaa, että on samalla mahdollista, että jotkin muut ihmiset alkavat tuntea heitä kohtaan syvää inhoa ja vitutusta. Voimmeko olettaa, että inho ja vitutus aiheutuu muiden toimista?
a) kyllä voidaan
b) ei voida

Ville Hoikkala kirjoitti...

Ensinnäkin olen sitä mieltä, että katuryöstely johtuu kyseisten nuortenmiesten henkilökohtaisista ongelmista ja kypsymättömyydestä ja tyhmyydestä eikä heidän kulttuurillisesta, uskonnollisesta tai etnisestä taustastaan.

Minusta on ollut periaatteessa oikea ratkaisu, että Ulkomaalaisvirasto teki päätöksiä rikokseen syyllistyneiden somalien karkottamisesta takaisin Somaliaan. Onko sitten jokainen yksittäinen ratkaisu oikea, en osaa siihen ottaa kantaa. Ulkomaalaisviraston linjanmuutos on rauhoittanut somalinuorisoa selvästi.

Mutta vastaukset kysymyksiin:

1 b, tai jos buumi käynnistyy niin syylliset on eri porukkaa.

2 c

3 a

4 kysymys on epäasiallinen. Katuryöstelijöistä jotkut ovat syntyperäisiä Suomen kansalaisia, eikä heitä voi karkoittaa.

5. tällä palstalla on käynyt ilmi että herätän vitutusta pelkällä olemassaolollani, joten lisää löylyä vaan. Eli a.

Ville Hoikkala kirjoitti...

Anonyymille:

Olen jonkin verran liikuskellut Helsingillä myöhäiseen aikaan, kun joskus työpäivillä on taipumusta venyä. Hoidan myös rikosjuttuja ja monet rikolliset tuntee minut joten saan kulkea aika rauhassa. Ammatin tuomia etuja.

Ainoa paikka, jossa minut on koskaan yritetty ryöstää, on Kapkaupunki.

Anonyymi kirjoitti...

"Ei ole kovin kauaa lätkäjengin joukkoraiskauksesta tai pesäpallojengin "pikkujoulukivasta" mutta ne me toki unohdamme"

-Lätkäjengillä varmaan tarkoitat ruotsalaispelaajia, EI suomalaisia

http://www.yle.fi/urheilu//id1725.html

Perättömästä pesäpallojutusta Suomen Kuvalehti tuomittiin 59000 Euron korvauksiin, mutta toki sinä sen unohdat..

http://www.hs.fi/arkisto/artikkeli/Suomen+Kuvalehti+tuomittiin+korvauksiin++per%C3%A4tt%C3%B6m%C3%A4st%C3%A4+Kiteen+Pallon+raiskausuutisesta/HS20030327SI2YO02atq

Joten odotellaan, josko niitä suomalaisten tekemiä joukkoraiskauksia löytyisi.Epäilen.

Anonyymi kirjoitti...

mita olin etsimassa, kiitos