31.1.2006

Iran makes nuclear threat

Maanantai, 23.1.2006: Globe and Mail

"Iran will retaliate immediately if referred to the UN Security Council next week by forging ahead with developing a full-scale uranium enrichment program" Ali Asghar Soltaniyeh, a senior envoy to the International Atomic Energy Agency


Tuomiopäivän kello on seitsemän minuutin päässä ydinkeskiyöstä. Kelloa ei olla siirretty sitten vuoden 2002. Kohta on toisin.

Matemaatikko John Nashin peliteorian keinoin kartoitettiin valtava määrä erilaisia ydinsotaan johtavia tilanteita sekä kehitettiin strategioita näiden torjumiseksi. Uhkakuvat sekä torjuntatavat perustuivat siihen, että vihollinen on rationaalinen ja hyvin informoitu. Rationaalinen vihollinen ei aloita hyökkäystä, jos hänen oma tuhonsa on todennäköinen.

Kylmän sodan aikaisten supervaltojen johtohahmot olivat varmasti rationaalisia. Onko tilanne tänään yhtä hyvä? Kuka tai mikä jumaluus ohjaa niitä tahoja, joilla on elämän ja kuoleman avaimet käsissään? Mistä pyhästä kirjasta löytyy riittävän selkeä ohje vääräuskoisten kuoleman oikeutukselle?

19.1.2006

Muumilaakson marinoita

Muumipeikon ja Niiskuneidin kannalta oli kummallista, että Muumimamma piti lapsinaan aivan kaikkia laaksosta löytyviä asukkeja. Mamma ei erotellut edes satojentuhansien hattivattien joukkoa omasta perheestään. Mutta miksi hän näin olisi tehnytkään? Kaikkihan olivat samanarvoisia.

Muumimamma ei myöskään aina lempeässä hyväntahtoisuudessaan muistanut, että hattivatit eivät olleet muumeja. Hattivatit (engl: Hattifatteners) olivat laihoja, haamunkaltaisia olentoja. He eivät puhuneet suomea, keskustelu heidän kanssaan tuotti muumeille ongelmia.

Hattivatit matkustivat suurina laumoina, ja siellä missä he kokoontuivat, nousi aina myrsky. Kun näin kävi, ei kannatanut olla lähellä, sillä heidän kosketuksensa muuttui sähköiseksi ja muumeille erittäin vaaralliseksi.

Muumipeikon ja Niiskuneidin harmiksi hattivateilla on paljon keskinäisiä riitoja. Riidat johtuivat siitä, että sähköä ei koskaan tuntunut olevan riittävästi. Tai siitä, että joku oli joskus saanut enemmän sähköä kuin toiset. Mitä enemmän hattivatteja oli, sitä enemmän sähköä he tarvitsivat. Muumiperhe joutui käyttämään paljon aikaa näiden ikuisten riitojen selvittelyyn. Mutta tälle ei voinut mitään, kaikkien riidat olivat yhtä tärkeitä.

Kaikesta tästä huolimatta Muumimamma hoivasi hattivatteja kuin omiaan. Mamman mielestä on ainoastaan järkevää, että osa perheen toimeentulosta jaetaan vateille. Mutta olihan perheellä siihen varaa. Ja jos ei joskus ollutkaan, perheen hyvä ystävä Nipsu lainasi mielellään rahaa. Pientä korkoa vastaan, tietysti.

Lisäksi Muumimamma lempeäellä mutta määrätietoisella äänellään määräsi, että hattivatteja piti ottaa Muumitaloon asumaan. Jokaiseen huoneeseen. Vaikka heidän kosketuksensa onkin vaarallinen, Muumimamma vakuutti, että muut muumit siihen aikanaan sitten tottuisivat. Niin kauan kun muumit muistivat, ettei näiden lähelle sähkömyrskyn aikana saanut mennä, kaikki olisi hyvin. Kun mammalta kysyttiin, olivatko hattivatit joskus asuneet toisten muumien kanssa yhdessä, mammalle ei tullut yhtään esimerkkiä mieleen. Mutta rauhalliseen tapaansa hän virkkoi: "Mamman lempeydellä kaikki hoituu".

Ja kuinkas sitten kävikään..

Riitelystä

Sekä Halonen että Niinistö ovat juristeja. Tämä tarkoittaa, että he ovat ammattiriitelijöitä. Mitä paremmin juristi työkseen riitelee, sen enemmän ammatillista arvostusta hän saa.

Molemmat ovat myös poliitikkoja. Poliitiikon rooli ja työ on olla eri mieltä kuin muut poliitikot. Paitsi tietysti oman puolueen poliitikot. Mitä useampia kiistoja poliitikko voittaa, sitä koerkeammalle politiikan hierarkiassa tämä nousee.

Näiden kahden asian valossa lienee selvää, että kumpikaan ehdokas ei ole aina niin kovin miellyttävä henkilö. Ainakaan, mikäli haluat jotain, mitä he eivät halua. Riitelyä on harrastettu jo pitkään. On opittu, että riitely helpottuu, mikäli saa muita "omalle puolelle". Mitä enemmän, sen parempi. Useita vastaan on vaikeampi tapella kuin harvoja. Ja sitä paitsi, demokratiassa enemmistö voittaa automaattisesti.

Ihmisten voittaminen omalle puolelle edellyttää toisenlaisia taitoja kuin riitely. Keinot ovat myös toisenlaisia - on osattava miellyttää, selittää ikävät asiat positiiviseksi, luotava itsestä empaattisen, ystävällisen ja lämminhenkisen ihmisen kuva.

Oikein hyvän riitelijän tuleekin olla mahdollisimman miellyttävä. Ristiriitaista, eikö totta?

-- lot

17.1.2006

Nuori algerialaistaustainen muslimityttö

Nuori algerialaistaustainen muslimityttö kysyi kerran netissä: "Mitä Pitäisi Tehdä? Tuntuu vaan pahalta kun koko ajan suomalaiset tulevat rasistisemmiksi ja tuntuu että oma elämä menee koko ajan vaikeammaksi. Mitä mieltä olette tilanteestani...kaipaisin asiallisia kommentteja!"

Vastasin nuorelle algerialaistaustaiselle muslimitytölle näin:

Katso ulos ikkunasta - on pimeää. Ei ole mitään syytä olla tyytyväinen. Päinvastoin. Talvi ja kaamos ovat olemassa siksi, että ihmiset voisivat masentua ajallaan. Vaivu melankoliaan. Kasva kiinni sohvaan.

Älä yritä. Älä tee. Älä ole. Ihmiset vihaavat niitä, jotka yrittävät olla jotain.

Älä vaadi. Tyydy osaasi - niin mekin teemme. Assimiloidu. Asemoi aivosi vapaalle. Antaudu ahdistukselle.

Suomeen sinä olet syntynyt, juntiksi sinä olet kasvava, maalaispitäjän kirkkomaahan sinut tullaan aikanaan hautaamaan.

Tai sitten..

Ala fanittamaan kaikkea länsimaalaista. Muista seurata teeveetä. Usko kaikki, mitä teeveessä sanotaan. Ihaile teevee-tähtiä. Älä kuitenkaan kaikkia. Jos vaalea tukka -> hyvä, jos musta tukka -> paha. Sopivia idoleita ovat kauniit, vahvat, hyvinmenestyneet mahdollisimman nuoret naiset. Juuri sen ikäiset kuin sinä.

Hauku julkisesti turkkilaisia, afgaaneja, algeereita ja atamaaneja. Paheksu muslimien invaasiota Euroopan raja-alueilla. Huuda.

Unohda kaikki, mitä isäsi tai hänen maamiehensä ovat sinulle sormi pystyssä tolkuttaneet. Unohda kaikki, mitä äitisi on sinulle monikulttuurin ihmeistä paasannut. Aikuistu. Itsenäisty. Pyyhi mielestäsi sellainen paikka kuin Algeria.

Revi koraanisi, polta burkhasi. Puraise porsaan potkaa, irvistä imaamille, pidä shahadaa pilkkanasi, pyllistä qiblaan.

Vedä viinaa - salmiakkikossu on parasta. Kiusaa nörttejä, polta ketjussa, varasta. Fuck them all. Hanki oma kämppä, iske basisti, kutekaa kuin niksahtaneet nieriät. Elä.

Presidentinvaalien toisesta kierroksesta

Seuraavassa Tarja Halosen juhlallinen vakuutus 1.3.2000:
"Minä Tarja Kaarina Halonen,.. vakuutan, että minä presidentintoimessani vilpittömästi ja uskollisesti .. sekä kaikin voimin edistän Suomen kansan menestystä. "

Näin hän lupasi. Suomen kansan menestystä.

Tarja on kuitenkin kuusivuotiskautensa aikana ollut liian globaali. Liian maailmojasyleilevä. Liian avarakatseinen. Liian kiinnostunut Tansanian ongelmista. Liian kiinnostunut ratkomaan globalisaation nyansseja UNCTAD:ssa ja ILO:ssa.

Suomen päättäjien pitäisi pystyä vetämään kotiinpäin. Myydä suomalaista työtä. Kalliilla. Eikä jakamaan vastikkeettomasti suomalaista osaamista kolmansien maiden korruptoituneille koneistoille. Vaikka Halonen hän varmasti hyvää tarkoittaakin, hän näyttää ymmärtäneen Suomen Presidentin tehtävän alkuperäistä valtuutusta laajemmaksi. Häntä ei valittu ratkomaan kaikkia maailman ongelmia. Hänet valittiin johtamaan Suomea.

Halosen valinta edellisissä vaaleissa oli erinomaisen hyvä asia. Naiset mursivat lasikaton ehkä tärkeimmän jäljellä olevan ruudun. Naispresidenttiydelle varattuja lasikaton ruutuja oli vain yksi, ja se on mennyttä. Halonen on tehnyt sen, mitä häneltä odotettiin. Sukupuolten voidaan nyt katsoa olevan varsin tasa-arvoisia.

Halonen jää kiistatta Suomen historiaan, se kunnia hänelle suotakoon. Ajat ovat kuitenkin muuttumassa, eivätkä tasa-arvoasiat ole enää yhteiskuntamme pahimpia epäkohtia. Lukkiutuneet (en tarkoita hämähäkkejä) rakenteet ja menneisyyteen tuijottaminen nopeuttavat työpaikkojen siirtymistä pois maastamme. Kehitys on kiihtyvää, eikä sen pysäyttämiseksi tehdä riittävästi.

Presidentin tulee pitää suomalaisten puolta. Meidän puoltamme.

Sauli Niinistön Oy Suomi Ab -vertaukselle on helppo irvailla. Nauretaan, ettei valtio ei ole mikään liikeyritys. Ei olekaan, mutta samojen lainalaisuuksien tavoin valtio toimii kuin yrityskin. Jos yritys tuottaa voittoa, sitä voidaan käyttää monin eri tavoin - kuten taseeltaan heikompien tytäryhtiöiden tukemiseen. Mutta näin voidaan tehdä vain, mikäli yhtiö on itse elinkelpoinen ja tuottava. Jos eletään lainarahalla, on melkoisen vastuutonta suoltaa rahaa kehityshankkeisiin. Varsinkin suorien kilpailijoiden kehityshankkeisiin.

Kokoomuslainen presidentti on varmasti monelle inhottava ajatuksenakin. On kuitenkin harkittava, onko tämä pienempi paha kuin vasemmistolainen presidentti. Kokoomuslainen ideologia pyrkii synnyttämään varallisuutta. Sosialistinen jakamaan sitä. On kuitenkin selvää, että ennenkuin jotain voidaan jakaa, tätä jotain pitää ensin synnyttää.

Monet ovat kritisoineet Niinistöä siitä, että tämä haluaa lisätä maahanmuuttajien määrää. Näin hän on todella sanonut, mutta kun panokset ovat näin korkeat, olisi varomatonta puhua liian räväkästi turvapaikkashoppaajista. Niinistö on samanlainen reaalipolitiikko kuin Kari Rajamäkikin. Ja hän tuntee erilaisten maahanmuuttajien kate/tuotto-analyysin meitä huomattavasti paremmin. Eikä Niinistö ole Halosen lailla sidoksissa epärealistisen nopeisiin maailmanparannushankkeisiin.

Kaksivaiheisten presidentinvaalien dynamiikka antaa ihmisille mahdollisuuden äänestää ensimmäisellä kierroksella mahdollisimman tarkasti oman aate- ja arvomaailmansa mukaisesti. Tästä hyvänä esimerkkinä Timo Soinin ja Heidi Hautalan suuri äänisaalis. Heidän kannatustaan - aivan kuten Tony Halmeen 16000 ääntäkään - ei voida poliittisessa päätöksenteossa enää noin vain sivuuttaa. Tasavahvojen "pääehdokkaiden" on pakko kuunnella vaa'ankieliasemassa olevia pienpuolueita ja näiden kannattajia. Sillä heidän kannattajiensa liikesuunta ratkaisee nämä vaalit.

Toiselle kierrokselle siirryttäessä on kunkin valittava, kumpi ehdokkaista on "vähemmän väärä". Täydellistä sopivuutta on turha odottaa.

Yhdeksänkymmentäluvun lopulla, olleessaan valtionvarainministerinä Niinistö toimi valtion budjetin suhteen ainoalla oikealla tavalla: järkevällä tavalla. Kun tulot ovat pienet, niin silloin kuluja on leikattava. Jos näin ei tehdä, ei pian ole tuloja lainkaan. Argentiina joutui valuuttakeinottelijoiden uhriksi, eikä ole toipunut shokista vielä tänäkään päivänä. Suomelle olisi voinut käydä yhtä huonosti.

Niinistö on pätevämpi, tarmokkaampi sekä järkevämpi valinta. Yrittäjänä ja työnantajana lisäksi koen, että hän on oikea henkilö johtamaan maatamme.

Niinistö pelasti Matias-poikansa hengen järjellään. Sellainen henkilö on hyvä olla lähellä, jos seuraava kuusivuotiskausi ei ole Suomen osalta yhtä suojaisa kuin mennyt kausi.

--lot

11.1.2006

Alku elämälle

Kolmekymmentäviisi päivää ja yksi tunti esikoismuksun laskettuun aikaan. Uusi lapsi tähän kummalliseen maailmaan. Maailmaan, jossa opetan aikanaan hänet elämään.

Miten voin opettaa mitään tästä maailmasta, kun en siitä itsekään paljoa tiedä? Tai opettaa jotain elämästä? Jostain sellaisesta, jonka perusteet ovat itselleni vielä 32 vuoden ikäisenä täysin hämärän peitossa?

Mikä on tämä maailma? Mitä tämä elämäksi kutsumamme pyristely oikein on? Miksi ihmiset elävät niinkuin elävät? Ja kuka on heidät sellaiseen opettanut? Mitkä opit heitä ohjaavat, millä arvoilla he päätöksiään tekevät? Mitä tapahtuu, kun keskenään ristiriitaiset arvot kohtaavat? Mitä tapahtuu, kun kulttuurit kohtaavat?

Näitä asioita olen itseni sekä ystävieni kanssa jo tovin ehtinyt pohtia. Suuri osa tiedosta on kutenkin vielä pään sisällä vellovaa sekamelskaa - toivon, että asioiden ylöskirjaaminen auttaa jäsentelyssä. Siksi tämä blogi.