27.3.2007

He kutsuvat sitä evoluutioksi, II

Kumpi oli ensin; muna vai kana?

Vain kanat munivat kananmunia. Kanan on siis täytynyt olla olemassa ennen kananmunaa. Vai hetkinen - kanoja ei voi olla, jos ei olisi kananmunia.

Ajaudumme ristiriitaan. Vai ajaudummeko? Tutkitaan vielä vaihtoehtoja.

Onko kana aina syntynyt munasta?
-> Kyllä.

Vai onko kana joskus syntynyt suoraan kanasta, ilman munavaihetta?
-> Ei ole.

Entä onko muna tai kana joskus ilmestynyt tyhjästä?
-> Ehkä.

Jos uskomme, että Jumala loi viidentenä päivänä linnut ja suuret meripedot ja sen sellaiset, niin silloin vastaus on selvä: kana ilmestyi tyhjästä -> kana oli ensin. Vastaavanlaisia kertomuksia löytyy munista.

Jos tyhjästäluomisselitykset eivät tyydytä, yritetään vielä viimeistä vaihtoehtoa:

Onko kana syntynyt voinut syntyä munasta, jota kana ei ollut muninut?
-> Ehkä.

Jos uskomme Darwinia ja hänen evoluutioteoriaansa, saamme selville että a) kanalla on ollut monta geneettistä edeltäjää, b) kanaa edeltäneet eläinmuodot ovat munineet, c) evoluutio aikaansaa mutaatioita sekä d) lajiutumista. Näyttäisi käyneen niin, että eräänä kauniina päivänä lintulaji X:n edustaja muni munan, josta oli syntyvä ensimmäinen kana. Toki geneettisesti hyvin lähellä synnyttäjälintuansa, mutta silti uuden lajin (tai ainakin alalajin) ensimmäinen edustaja. Alkukana, ensikana, the first chicken - you name it.

Luonnollisesti kanojen evolutiivinen matka meidän päivällispöytäämme on ollut hyvin pitkä. Onneksi ne ovat sen matkan jaksaneet tehdä. Kananmunat maistuvat hyvälle.

Kanoista ja niiden lajityypillisistä tavoista kiinnostuneille suosittelen jatkoluettavaksi Eveliina Lundqvistin gradua.

Kanoista piittaamattomat voivat annostella lautasilleen vaikkapa tulikuumia perunoita.

--lot

22.3.2007

Mamu-setä

Ennen varoiteltiin lapsia namusedästä. Tänään heitä pitää näemmä varoitella mamu-sedästä.

via: s24.fi

-- lot

21.3.2007

Rasismin vastainen päivä

Hyvää rasismin vastaista päivää. Kansainvälistä rasismin vastaista päivää.

Rasismin vastaisena päivänä on mahdollisuus osallistua roskiskampanjaan.

Toisin kuin oheisesta kuvasta voisi päätellä, tarkoituksena ei ole heittää omaa jälkikasvuaan roskikseen. Ei, ei - älä tee niin. Kampanjassa kirjoitetaan omat vähemmistöjä koskevat ennakkoluulot lapulle, rypistetään lappu ja heitetään se sitten Punaisen ristin punaiseen roskapönttöön.

Kivaa.

Suvaitsevaista.

Kyllä Suomessa osataan.

Koska rasismin päivä on kansainvälinen päivä, kurkistetaan samalla pariin muuhunkin maahan. Katsotaan, miten niiden vähemmistöillä sujuu. Osaamme sitten suuremmalla riemumielellä luopua omista ennakkoluuloistamme kun näemme, miten hienosti muiden maiden kansat omia vähemmistöjään kohtelevat.

Aloitetaan Nepalista. Siellä 80,6 % hinduenemmistö toivottaa 13 % Dalits-vähemmistölleen kukkeaa rasismin vastaista päivää. Valtaväestö pitää kastijärjestelmän alimmalla portaalla kököttäviä dalits:eja likaisina ja osoittaa heille mielellään työpaikkoja kaatopaikoilta tai bordelleista. Dalitsien sortaminen on helppoa, sillä he poikkeavat ulkonäöltään muista. "Never trust a cat-eyed person", kuuluu lupsakka, dalitseihin viittaava nepalilainen sanonta.

Sitten Sri Lankaan. Paikkaan, jossa tsunami vei mennessään 40000 ihmistä. Paikkaan, jossa yhteinen suru on tehnyt ihmisistä toisilleen solidaarisia ja laupeita. Ainakin kaikista muista paitsi 18 % vähemmistöä edustavista tamileista. He ovat solidaarisia lähinnä toisilleen - jopa siinä määrin, että yrittävät perustaa ihan oman tamilivaltion. Singaleesit eivät tamilitiikereitä tai liberaatiotiikereitä tai mitään muitakaan tiikereitä kovin hyvällä katso, siksipä he kriketinpeluun ohella sotivat näitä vastaan. Molemmat osapuolet luonnollisesti syyttävöt toisiaan rasismista sekä suunitelmallisista ja suunittelemattomista murhatöistä. Toivottavasti SPR:n punainen roskispönttö-kampanja yltää Sri Lankan kaupunkeihin ja kauppaloihin. Olisi kivaa, että hyvää tarkoitavat suomalaiset aktivistit pörräisivät Moratuwassa, Gallessa, Puttalamissa ja Polonharuwassa.

Pakistanista löydämme kimpun vähemmistöjä. Joko kieli- tai uskontovähemmistöjä. Sellaisia ovat sindhit, sirakit, pashtut, urdit ja shiiat. Uskontovähemmistöihin kuuluvien elämä ei aina ole kovin auvoisaa, koska Pakistanissa vääriin jumaliin uskomisista saattaa saada kuolemantuomion. Veljelliseksi kiusanteoksi voimme katsoa sellaiset pikkujutut, kuin että tietyt väestöryhmät eivät lakiperustein voi laittaa lapsiaan kouluun, tai että etnisen erottelun vuoksi osa ihmisistä tekee käytännössä orjatyötä. Tästä ei tule kuitenkaan välittää. Täytä rohkeasti Punaisen ristin ennakkoluulotarra ja hymise sitten rasismista koulusi käytävillä rytmikkäästi: "se on pelkkää kuvite-el-maa, ei yhtään enemp-ä-ä-ää".

Mitä vielä. Rasismin vastainen päivä on yhtälailla voimassa Venäjällä. Jätä kuitenkin huomiotta avoin rasismi, caucasofobia, antisemitismi, vihamielisyys kiinalaisia, afrikkalaisia ja keskiaasialaisia kohtaan.

Jätä myös huomiotta Angolan sisäryhmien - bakongojen, cabindansien ja ovimbundujen - keskinäiset kahnaukset.

Samoin Nigerian ibojen, ijawinien, ogoneiden, yorubien, hausa-muslimien ja kristittyjen väliset rasistiset kiistat.

Unohda Kongon hemojen, lendujen, hundien, hutujen, lubien, lundien, tutsien ja twa:ien keskinäiset arvostukset, heimosodat, lahtaamiset ja lahtaamisten kostamiset ja lahtaamisten kostamisten kostamiset. Nyt on rasismin vastainen päivä.

Älä välitä, että Afganistanin rajojen sisällä on riitaisia etnisiä ryhmiä.

Äläkä siitä, että samoin on Irakissa.

Ja Sudanissa.

Burmassa.

Sekä vihoviimeisenä hännänhuippuna *) - omia etnisiä vähemmistöjään surkeimmin koko maailmassa kohtelevassa valtiossa - Somaliassa.

Somalit eittämättä tietävät rasismista kaiken. Heidän avuliaalla johdatuksellaan me suomalaiset voimme eittämättä päästä eroon hirmuisesta rasismista. Sillä kuka osaisi parhaiten rasismin kauhuja välttää jollei juuri rasismin asiantuntija? Eikö vastaavasti narkkarikin osaa parhaiten kertoa huumausaineiden kauhuista?

Muut ovat jo osansa tehneet. Tee sinäkin oma osasi. Tee se tänään. Kirjoita ennakkoluulosi paperille, etsi käsiisi punainen pönttö, heitä lappusi sinne. Tee se siitä huolimatta, vaikka se vähän naiivilta tuntuisi. Minäkin aion heittää tämän tekstini samaan sammioon.

Etsi sitten itsellesi Ystävä Etninen. Hymyile, iske silmää. Liitä valkoinen käsi mustaan. Sulje silmät, tirauta kyynel onnen.

On rasismin vastainen päivä.

-- lot


(*) Miksi valitsin juuri nämä maat? No siksi, koska ne kaikki löytyivät State of the World’s Minorities 2007 -julkaisusta. Kyseiset maat olivat vähemmistöjään pahiten sortavien maiden listan top kymppi. Onnea heille.

20.3.2007

Zetorin miehet

Perussuomalaisten vaalivalvojaiset Zetorissa 18.3.2007. Voitonjuhlat. Eivät tällä kertaa Ilkka Sysimetsän alias Frederikin tai Jussi Halla-ahon, Teemu Lahtisen juhlat vaan kenenkäs muun kuin maestro Timo Soinin. Frederik keräsi toiskertalaisena 1207 ääntä, Jussi ensikertalaisena 2209 ääntä, Teemu 710 ääntä, konkari Soini huimat 19690 ääntä.

Onnittelut läpipäässeelle, mielenrauhaa ja sitkeyttä rannallejääneille. Yhteiskuntien rattaat pyörivät hitaasti.











18.3.2007

Zetor kutsuu

Piinaavat tunnit edessä. Ennakkoäänestystulokset julkistetaan muutaman tunnin päästä. Ei tässä auta muu kuin lähteä Zetoriin vaalivalvojaisiin. Meni sitten syteen tai saveen.

16.3.2007

Lisää blogeja II

Huolestunut: "Avuliaisuus on hyve, mutta sokea avuliaisuus autettavan purressa auttavaa kättä koituu kuolemaksi."

Ajan kysymys kirjoittaa islamista ja monikulttuurista.

Tämä linkitys minun olisi pitänyt tehdä jo kauan aikaa sitten - Sampsa Rydmanin Egosentrifugi.

Nationalistiksi tunnustautuvan Velhametsä:n blogin päivitystahti huimaa päätä ja ahdistaa aivoa.

Ja vielä: Darwin-seura. Kts etenkin kirjoituksia-osio.

14.3.2007

Kuvia kaupungilta

Seuraavassa sekalainen kasa tänään otettuja valokuvia. Zoomin eteen osuivat Halosen Tarja puolisoineen, Viron presidentti Toomas Hendrik Ilves puolisoineen, Zahra Abdullah, Ben se-jonka-nimeä-ei-kukaan-osaa-kirjoittaa Zyzkowjotain, Sari Sarkomaa sekä Tapio Laakso. Ei hullumpi läjä "arkkivihollisia" :)

Myös Jaakko Vasankari tuli vastaan - hänen oli valokuvaan pääsyn sijasta tyytyminen Jussin Kuuma Peruna -esitteeseen. Antoi omansa vaihtossa.

[EDIT] Täsmennetään vielä: en suinkaan antipatisoi kaikkia kuvissa esiintyviä julkinaamoja. Ben on ihan ok, Sarkomaata en tunne riittävän hyvin sanoakseni hänestä oikein mitään. Zahrasta, Laaksosta ja Halosesta minulla onkin sitten enemmän sanottavaa.









12.3.2007

Tiedonantaja: äärioikeisto soluttautuu PS:iin

Tiedonantaja perjantaina 9.3.2007: Perussuomalaisista tuli äärioikeiston portti politiikkaan.

Arto Tuomisen kirjoittamassa artikkelissa mainitaan nimeltä useita perussuomalaisia. Heidät seuraavassa, kera raskaiden syntiensä.

Timo Soini (äiti Teresan ihaileminen),

Jussi Niinistö (Pohjan Poikien muistopatsaan paljastukseen osallistuminen),

Jukka I Mattila (neljän eestiläisen kunniamerkin haltijana toimiminen),

Heikki Tala (heimotyön perinteiden vaalinta),

Teemu Lahtinen (vartiointi, maanpuolustustyö ja vihakiihotus johon kukaan ei ole erityisesti puuttunut),

Pekka Sinisalo (todennäköinen menestyminen, vapaaehtoinen maanpuolustustyö) sekä

Jussi Halla-aho (todennäköinen menestyminen, asioihin uskominen, mittavan akateemisen tukijoukon taakseenkerääminen).

-- lot

3.3.2007

He kutsuvat sitä monikulttuuriksi

Oulu.

Taas Oulu.

Taas yksi sen lajin tapahtuma, joka saa näkemään todella synkkiä punaisen sävyjä.

Seitsemäntoistavuotias tyttö. Neljä miestä. Ulkomaan ihmeitä, kuinkas muuten. Elukat.

Paikallinen rikoskomisario Matti Pohjosenperä sanoo: "en yhdistäisi näitä raiskaustapauksia vielä". Lyhyen matematiikan päätelmä: jos kyseessä ovat eri jannut, Oululla on käsissään kymmenkunta joukkoraiskaajaa. Kymmenkunta. Joko suorittajia tai avunantajia, yhtä syyllisiä silti. Kaikki vapaalla jalalla, kaikki anonyymeja. Mieti. Mieti todella.

Voi olla, että suvaitsevaisuus tarkoittaa muiden kunnioittamista ja arvostamista. Mutta miten voi kunnioittaa jotain sellaista, jolla ei ole kunniaa ole? Miten voi arvostaa sellaista, jolla ei ole mitään arvoa? Miksi pitäisi edes puhua suvaitsevaisuudesta, kun sietäminenkin on jo liikaa vaadittu?

Alkaa minullekin pikku hiljaa selvitä, miksi tietyt maat tuntuvat olevan jatkuvasti sodassa. Niiden kansalaiset ovat niin läpeensä ärsyttävä tapauksia, etteivät naapurit millään malta olla tarttumatta astaloon.

Tai rynnäkkötykkiin.

En viitsi hyväksikäyttää tämänkertaisen uhrin kärsimyksiä oman viestini perillemenoon tämän enempää. Seuraava tulee kyllä aikanaan.

Ja sitä seuraava.

Sitä seuraava myös.

Ja arvaa mitä? Sarja ei tule koskaan päättymään. Suomi on nyt vihdoin aidosti monikulttuurinen. Ja jos et vielä sattunut tietämään, monikulttuurinen tarkoittaa sitä, että on monta kulttuuria. Sillä tavalla tosi kivaa, että siinä missä ennen oli yksi tapa toimia, on nyt monta. Homman tekee vähemmän kivaksi se, että sinä et tule olemaan se, joka toimintatavan valitsee.

Vai kuvittelitko sinä joskus jotain muuta?

[EDIT] Teen pienen lisäyksen. Kokoomuksen mediatiimi on näet ollut hieman huolimaton. Puolueen "Vastuullinen markkinatalous ja sen vaikutukset Suomen tulevaisuuteen"-raportin kansilehden Miguel Maahanmuuttaja on piirretty vähän väärään kohtaan. Oulussahan kaverin pitäisi oleilla. Lisäksi Migueleita on tosielämässä yhden sijasta neljä. Otsalta valuvat hikikarpalot menivät kyllä ihan oikein. Ohessa korjattu versio.

Ironista kyllä, alkuperäisessä kuvassa Suomi suorastaan singahtaa tyhjäksi asukeistaan. Liekö harjoitettu markkinatalous niin vastuullista, että kaikkien on pakko paeta muille maille vierahille. Onneksi Miguel jää kavereidensa kanssa, ettei maa vallan tyhjene.

-- lot