28.10.2007

Yksi (a-)lotti, toinen lopetti .. ja sitten palasi

[EDIT] Tätä tekstiä on muokattu 28.10.2008.

Jos käytössäsi on pitkä iltapäivä vailla muuta tekemistä, voit lukea tämän blogin keskeisen sisällön näistä teksteistä:

Perusoppimäärä
- Laastarin käyttöpakko
- Suomalaisten enemmistö..
- Tutkimus maalaa etnisestä ..

Välituntihupailut
- Sanat-sarja (4 kirjoitusta)
- Aakkosjärjestys

Edistyneet opinnot
-Syrjintä on laissa sallittua
- Kirjoitukset Astrid Thorsista (5 kirjoitusta)
- Paradoksi-sarja (5 kirjoitusta)
- Vastuussa-sarja (5 kirjoitusta)
- Allahin tarkoitus
- Hyvä valta
- Sensuuri-tekstit
- Ahneudesta ja itsekkyydestä
- Pysyvä sota, pysyvä rauha
- He kutsuvat sitä evoluutioksi

-- lot

5.10.2007

Helsingin Sanomat ja maahanmuuttajagallup

HS / Minttu Mikkonen / HS-GALLUP: "Enemmistö kansasta on edelleen sitä mieltä, että Suomeen pitäisi ottaa lisää maahanmuuttajia. Helsingin Sanomien Suomen Gallupilta tilaaman tutkimuksen mukaan 55 prosenttia kannattaa ja 39 prosenttia vastustaa maahanmuuton lisäämistä." Varsinainen artikkeli täällä, täsmennyksiä täällä.

Täsmennysosiossa luetellaan kysymykset. Tartun niistä ensimmäiseen, joka kuului seuraavasti: "Suomessa on ulkomaalaista noin kaksi prosenttia koko väestöstä. Mitä mieltä olette, pitäisikö Suomen ottaa lisää maahanmuuttajia?"

Onko alustus totta? Katsotaanpa. Tilastokeskuksen väestörakennetilasto kertoo, että Suomen virallinen väkiluku on 5276955. Suomessa asui vuoden 2006 lopulla vakinaisesti 121739 ulkomaiden kansalaista. Tämä tekee 2,3 % väestöstä, melkolailla tarkasti HS:n gallupkyselyssä ilmoitettu luku. Ei valittamista tähän mennessä.

Pienimuotoinen epätarkkuus syntyy kuitenkin siitä, että Suomen kansalaisuuden saaneita ei (tietenkään) enää lasketa ulkomaalaisiksi. Kuinka paljon heitä sitten on? Otetaan avuksi tilastokeskuksen PX-Web. Muutamalla klikkauksella saamme vuosien 1990-2006 aikana Suomen kansalaisuuden saaneiden määräksi 46604.

Mitä väliä tällä saadulla luvulla oikein on?

No sillä on se väli, että HS:n gallupin ykköskysymksessä tiedustellaan mielipidettä maahanmuuttajista, mutta annetaan ennakkotietona prosenttilukuja jostain muusta kuin varsinaisesti kysyttävästä asiasta. Ulkomaalaisten määrä Suomessa kun ei ole sama asia kuin maahanmuuttajien määrä Suomessa. Lienee kiistatonta, että Suomeen muuttanutta, Suomen kansalaisuuden saanutta henkilöä kutsutaan maahanmuuttajaksi. Jos oltaisiin haluttu antaa Suomessa asuvien maahanmuuttajien lukumäärä, olisi lukuun pitänyt lisätä tuo yllämainittu luku 46604.

Kovin suurta prosentuaalista muutosta tämä ei aiheuta, yllämainittu 2,3 prosenttia muuttuisi ((121739 + 46604)/5276955) * 100 = 3,19 prosentiksi. Mutta kun kyseessä on kuitenkin virallinen, jokaiseen torppaan ja talouteen uutisoitava asia, toivoisin TNS Gallupilta, HS:ltä sekä Minttu Mikkoselta hieman tarkkuutta julkaistaviin lukuihin. Kysymyksenasettelussa on virhe. Se on pieni virhe mutta se on virhe silti.

On oletettavissa, että nyt uutisoitu gallup ei tule jäämään viimeiseksi lajissaan. Näin siksi, koska tammikuussa julkaistiin vastaava gallup. En malta olla tekemättä seuraavaa huomiota: jos a) TNS Gallup, HS ja Minttu Mikkonen eivät korjaa ylläesitettyä epätarkkuutta ja b) samaan aikaan Suomen valtio jatkaa nousevatrendistä kansalaisuuksien myöntämispolitiikkaansa, saattaa kaikkien suureksi harmiksi käydäkin niin, että ulkomaalaisten määrä ei tulekaan Suomessa kasvakaan vaan pysyy samana surkeanpienenä kaksiprosenttisena. Näin käy siitä yksinkertaisesta syystä, että sitä mukaa, kun maahan tulee uusia ulkomaalaisia, aiemmin tänne tulleille annetaan kansalaisuus. Mitä enemmän kansalaisuuden saaneita suomalaisia, sen suurempi on suomalaisten määrä. Ja vastaavasti sitä pienempi ulkomaalaisten määrä.

-- lot